Bağırsak Florasını Güçlendirmenin Yolları

Vücudumuzda büyük çoğunluğu bağırsaklarda bulunan trilyonlarca bakteri bulunur. Bağırsaklarımızda bulunan bu bakteriler, maya ve virüslerle birlikte bağırsak mikrobiyotasını ya da bağırsak florasını oluşturur. 2000 yıl kadar önce Hipokrat’ın söylediği “tüm hastalıklar bağırsakta başlar” sözü o yıllar için çok anlaşılır gözükmese de bugün biliyoruz ki gerçekten de bağırsak sağlığı tüm vücut sistemlerini etkiler  (yeni pencerede açılır)ve pek çok ilişkisiz görünen hastalığın altında bağırsak florası ile ilgili sorunlar yatmaktadır.

Bağırsak florası, sağlığı koruyan ve bozan bakterilerin mücadele alanıdır. Sağlığa faydalı bakterilerin sayı ve türlerini arttırarak bağırsak florasını güçlendirirseniz sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmanız ve genel sağlığımızı iyileştirmeniz mümkündür.

Bağırsak florasını güçlendirmek için beslenme ve yaşam şeklimizde yapmanız gerekenler şunlardır:

Bitki bazlı beslenin:

Sebzeler, meyveler,  bakliyatlar,  tam tahıllar ile tohum ve çekirdekler gibi bitkisel gıdalar sağlığımız için çok faydalı liflerle doludur. Bu lifler prebiyotiktir ve bağırsaklarımızdaki probiyotikleri besler. Başka bir ifadeyle, bu lifler bağırsaklarımız tarafından sindirilemez ancak faydalı bağırsak bakterileri tarafından tüketilir. Sebze ve meyvelerden zengin beslenenlerde hastalığa neden olan bakterilerin üreme olasılığı daha düşüktür.

Bir araştırmada Antep fıstığı, badem, elma, enginar ve yaban mersininin insanlarda Bifidobakterileri arttırdığı belirlenmiştir. Bu bakteri türünün bağırsak iltihabını önlemeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Probiyotik alın ve fermente gıdalar tüketin:

Bağırsaklardaki faydalı bakterileri ya da probiyotikleri arttırmak için eczanelerden temin edilebilen takviyelerden yararlanılabilir.

Bazı araştırmalarda probiyotik takviyeler kullanmanın bağırsak florasını destekleyebileceği, bağırsak iltihabı ve diğer bağırsak sorunlarını önleyebileceği ileri sürülmüştür.

Bu probiyotik takviyeler dışında probiyotik alabileceğiniz doğal kaynaklar vardır ki bunlar fermente gıdalardır. Yoğurt, kefir, lakto-fermente turşular, tempeh ve kimchi gibi fermente gıdaları düzenli olarak tüketmeniz bağırsak sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Şeker ve tatlandırıcılardan kaçının:

Çok fazla şeker ya da tatlandırıcı kullandığınızda bağırsak mikroplarında sağlığınızı bozabilecek bir dengesizlik yaratırsınız.

Hayvan deneylerinde çok fazla şeker yiyen hayvanların bağırsak florasında bozulma görülmüştür. Bunun beyin ve davranışı etkileyebileceği ileri sürülmüştür.

Bir başka hayvan deneyinde bir tür tatlandırıcı olan aspartamın metabolik hastalıklarla bağlantılı bakteri suşlarında artışa neden olduğu belirlenmiştir.  Bir başka çalışmada, yapay tatlandırıcıların insanlarda bağırsak florasını ve dolayısıyla kan şekeri düzeylerini olumsuz etkileyebileceği gözlemlenmiştir.

İşlenmiş gıdalardan kaçının:

İşlenmiş gıdalar bağırsak florasına zarar verebilen koruyucu maddeler içerebilir. Ayrıca işlenmiş paketlenmiş pek çok gıda fazladan şeker almanıza ve yine bağırsaklarınıza zarar vermenize neden olabilir. Olabildiğinde doğal gıdalarla beslenmeye çalışmanız sağlığınız için en doğru adımlardan biridir.

Gereksiz yere antibiyotik kullanmayın:

Bakteriyel hastalıklarla mücadele etmek için genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak aşırı antibiyotik kullanımı antibiyotik direncine neden olur ve bu durum önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilir.

Antibiyotik tedavisi bağırsaklardaki zararlı bakterilerin yanında faydalı bakterileri de öldürür. Bağırsak florası ve bağışıklık sistemi bundan çok olumsuz etkilenebilir. Yapılan çalışmalarda, antibiyotik kullanımından aylar sonra bile birçok faydalı bakteri türünün bağırsaklarda bulunmadığı belirlenmiştir.

Doktorunuz reçete etmediği sürece antibiyotik kullanmaktan kaçının.

Stresi azaltın:

Stres ile bağırsak sağlığı arasında doğrudan bir ilişki vardır.

Hayvan deneyleri, stresin bağırsak mikroorganizmalarını bozabileceğini göstermiştir. Düzenli egzersiz yapmak, yeterli ve kaliteli uyumak ve sağlıklı beslenmek stres seviyelerini azaltabilir. Nefes egzersizleri ve meditasyon gibi yöntemler de stresi yönetmenize yardımcı olabilir.