Sebzeler vitaminler, mineraller ve fitokimyasal bileşiklerden çok zengindir. Sebzelerin sıklıkla tüketilmesi sağlıklı açısından çok faydalıdır ve günde en az 5-6 porsiyon sebze tüketilmesi önerilmektedir. Sebzelerden zengin beslenenlerde kalp hastalıkları, kanser, diyabet, obezite, inme, bunama ve eklem iltihabı gibi pek çok kronik hastalığın riski azalmaktadır.
2014 yılında yapılmış bir araştırmada Günde 7 ve daha fazla porsiyon sebze ve meyve tüketenlerin hastalıklara bağlı ölüm riskleri günde bir kez ya da daha az sebze ve meyve tüketenlere kıyasla %42 daha düşük bulunmuştur. Çalışma sonuçları özellikle sebze tüketiminin bu riski azalttığını göstermiştir.
Sebzelerde bulunan antioksidan bileşikler yaşlanma sürecini yavaşlatır ve yaşlanma ile ortaya çıkan hastalıklara karşı koruma sağlar. Bu sayede cildinizin daha genç görünmesine ve başta beyin olmak üzere tüm organlarınızın sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Sebzelerin faydaları arasında şunlar ön plana çıkmaktadır;
Sebzeler lif açısından zengindir. Lifli besinler sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar, kabızlığı giderir. Lifli gıdalar daha uzun süren tokluk sağlayarak kilo vermeye yardımcı olur. Lif açısından zengin olan sebzelerin daha fazla tüketilmesi kan kolesterol düzeylerini iyileştirir. Hem potasyum hem de lif kaynağı olan sebzeler kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olurlar.
Sebzeler magnezyum ve C vitamininden zengindir. Bu besin ögeleri stres ile kolaylıkla baş edebilmenizi sağlar. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler yüksek magnezyum içerikleri sayesinde stres hormonu olarak bilinen kortisol düzeylerini dengeler. Düşük magnezyum düzeyleri kaygı bozuklukları ve migren gelişmesi riskini arttırmaktadır.
Sebzelerin bir diğer faydası B grubu vitaminlerden zengin olmaları sebebiyle kaygı ve depresyon belirtilerini azaltmasıdır. Sebzelerde bulunan K vitamini ise strese bağlı vücutta artan iltihaplanmayı azaltır.
Sebzelerde yoğun olarak bulunan magnezyum ve potasyum kan damarlarını rahatlatarak kan basıncının (tansiyonun) düşürülmesini sağlar.
Sebzeler K vitamini açısından en iyi kaynaklardır. K vitamini vücutta kalsiyum emilimini arttırarak kemik erimesi ve kemik kırılmaları riskini azaltır.
A ve C vitamininden zengin olan sebzeler göz ve cilt sağlığına iyi gelir ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur. C vitamini vücutta demir emilimini arttırarak anemi riskini azaltır. A vitamininden zengin besinler ise eklem iltihabı riskini azaltır.
Sebzeler folik asit için de en iyi kaynaklardır. Beyin sağlığı için folik asit önemli ve gereklidir. Yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarına karşı etkilidir. Folik asit kırmızı kan hücrelerinin yapımında da görev alır. Özellikle hamilelikte yeterli folik asit alımı ile spina bifida gibi doğumsal kusurlar önlenebilmektedir.
Sebzelerde bulunan E vitamini C vitamini ile birlikte çalışarak cildi yaşlanmaya karşı korur. E vitamini güneşin zararlı etkilerine karşı da cildin korunmasını sağlar.
Sebzelerde bulunan demir, folik asit ve B 6 vitamini saç sağlığınızı iyileştirir.
Sebzelere rengini veren fitokimyasal maddeler de sağlık için çok faydalıdır. Beta karoten, lutein, likopen, resveratrol ve ellajik asit gibi pek çok fitokimyasal bileşik sebzelerin içeriğinde bulunmaktadır. Bunlar vücudu serbest radikallere karşı korur ve her biri vücudun sağlıklı işleyişinde farklı görevler üstlenir. Sebzelerde bulunan fitokimyasal bileşikler özellikle kanserlere karşı koruyucu etkiye sahiptirler.