Uzun Yaşamın Sırrı: Sebzeler ve Meyveler

Beslenme kılavuzları genel olarak sebze ve meyve grubundan günde en az beş porsiyon tüketilmesini önerirler. Fakat Uluslar arası Epidemiyoloji Dergisi’nde yayımlanmış yeni bir çalışma bulgularına göre günlük tüketilmesi gereken sebze ve meyve miktarı beş değil sekiz porsiyon olmalıdır.

Beslenme üzerinde daha önce yapılmış 95 farklı çalışmanın sonuçlarını birleştiren ve bunları istatistiksel olarak değerlendiren bu yeni bir araştırmaya göre günde 8 porsiyon sebze ve meyve yiyenlerin ya da bu gruptaki gıdalardan günde 800 gr. yiyecek tüketenlerin, hiç ya da çok az tüketenlere kıyasla tüm nedenlere bağlı erken ölüm riskleri yaklaşık olarak üçte bir oranında azalmaktadır. Bu kişilerin kalp hastalıkları riski de %25 oranında daha düşük bulunmuştur.

Norveç ve İngiltere’den üniversitelerin ortak yürüttüğü bu çalışmaya göre insanların daha fazla sebze ve meyve yemeleri durumunda dünya genelinde her yıl 7.8 milyon ölüm engellenebilir. Bilim insanlarına göre sebze ve meyve tüketiminin arttırılmasıyla kalp hastalıkları, inme, kanser ve erken ölüm riskinin azaltılması sağlanabilir.

Araştırma verileri, düşük ya da orta düzeyde sebze ve meyve tüketiminin hiç tüketmemekten çok daha iyi olduğunu çünkü risklerin aşamalı olarak düştüğünü ortaya koyuyor. Yani günde birkaç porsiyon sebze ve meyve yiyenlerin hiç yemeyenlere göre de erken ölüm ve hastalık riskleri kademeli olarak düşüyor.

Günde 8 Porsiyon

Geçmişte, sebze ve meyve tüketiminin daha sağlıklı olmakla ilişkili olduğuna dair pek çok bilimsel analiz yapılmıştı. Fakat bu ilişkiyi ortaya koyan analizlerin hiçbiri sağlığa yararlarını arttırmak için günde ne kadar sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini incelememişti.

Bu çalışmada sebze ve meyve tüketiminin hastalıklarla ilişkisini inceleyen 95 farklı popülasyon araştırmasından sağlanan 142 yayın incelenmiştir. Her biri yüz binlerce kişi üzerinde yapılmış araştırmalardan sağlanan veriler değerlendirilmiştir.

Araştırma sonucuna göre sebze ve meyve tüketimindeki her 200gr.’lık artışta kalp hastalıkları, inme ve erken ölüm riski %10.8 oranında azaldığı belirlenmiştir.

Birçok ulusal ve uluslar arası sağlık otoritesi günde beş porsiyon sebze ve meyve tüketiminin hedeflenmesi gerektiğini söylemektedir ki bu yaklaşık 500gr’dır. Bu yeni analizde ise bu miktarın daha da arttırılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Buna göre erken ölüm ve hastalık riskinin azaltılması için hali hazırdaki beş porsiyon olan önerinin sekiz porsiyona çıkarılması daha doğru olacaktır.

Araştırmacıların yaptıkları hesaplamalar ışığnda günde 800gr. sebze ve meyve tüketimiyle dünya çapında toplam 7.8 milyon ölüm önlenebilir. Günde 500gr. sebze ve meyve tüketiminde ise önlenebilecek ölümler 5.4 milyona düşmektedir.

Doğru miktarda sebze ve meyve tüketimiyle kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerin iki ile dört milyon arasında azalabileceğini belirten araştırmacılar, kansere bağlı olarak da 600 bin ölümün önlenebileceğini belirtmekteler.

Hastalık Optimum tüketim ile hiç tüketmeyen arasındaki risk farkı Günlük alımda 200. gram artış
Kalp-damar hastalığı 800 gr:% 27 azaltılmış risk % 8 azaltılmış risk
Kalp krizi 800 gr:% 25 azaltılmış risk % 8 azaltılmış risk
Toplam inme 750 gr:% 34 oranında azaltılmış risk % 16 risk azaltılır
İskemik inme % 8 azaltılmış risk
Kanser 600 gr:% 14 azaltılmış risk % 3 risk azaltılır
Prematüre ölüm 800 gr:% 32 azaltılmış risk % 10 azaltılmış risk