NOODLE NEDİR ACABA ?
Eğer buğday alerjiniz varsa ya da sadece karbonhidrat tüketimini çok seviyorsanız , yapabileceğiniz çok farklı alternatif makarna veya noodle dürüm alternatifleri vardır. Burada size bu alternatiflerden bahsetmek istiyorum.
TAM BUĞDAY UNLU NOODLE
1 KASE 180 KALORİ, 7 GR POSA, 8 GR PROTEİN
Bazı insanlara çok sıkıcı ve lezzetsiz gelmesine rağmen. Besleyici değeri daha fazladır. Domates sosu ile veya sebzelerle karıştırarak çok lezzetli karışımlar elde edilir.
KARABUĞDAY NOODLE:
1 KASE 200 KALORİ, 3 GR POSA, 6 GR PROTEİ
Japonya!da üretilen bu noodle karabuğday unu ile yapılır. Hafif renklidir. Mantar sosu ve et sosu ile güzel olur. Glutensizdir.
SHİRATAKİ (BEYAZ ŞELALE) NOODLE
1 KASE 10 KALORİ, 1 GR POSA, 1 GR PROTEİN
Bu süper düşük kalorili noodle, geleneksel bir Japon yemeği. Japonya’daki geleneksel bazı yumrulardan yapılır ama genellikle tofudan yapılır. Bu noodle cinsi pesto veya çam fıstığı ile güzel olur.Fakat jelatinimsi yapısına herkes alışamaz, biraz zaman alabilir.
Japonya’da Shirataki Noodles olarak adlandırılan Shirataki erişteleri Konja bitkisinden yapılır ve kalorisi çok düşüktür. Lif bakımından oldukça zengindir. İnce, saydam ve jelatinimsi bir yapısı olan bu yiyecek Konja bitkisinin kökünden yapılır. Japonca bir terim olan“Shirataki” dilimizde beyaz şelale anlamına gelir.Bu da bu eriştelerin görünümünü ifade eder. Bu yiyecek biraz sulu yenir ve önceden paketlenmiş olarak satılır. Paketin içi suyla doludur. Glucomannan lifinin tadı yoktur bu yüzden Konja kökü balıkgibi kokar. Müşterilerin Konja yiyeceklerini daha çekici bulmalarıiçin bazı firmalar bu balık kokusunu önleyici yöntemler geliştirmektedir.
KAHVERENGİ PİRİNÇ NOODLE
1 KASE 200 KALORİ, 4 GR POSA, 4 GR PROTEİN
Eğer buğday ürünlerine karşı alerjiniz varsa pirinçli olan noodledenenebilir. Glutensizdir.
Bu noodle çeşitlerini bazı marketlerde ve Japon restoranlarında bulabiliyoruz. Türkiye’ de henüz çok yaygın değil ancak denemeye değer bence…
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı