ABD’deki bir İtalyan restoranında (yiyebildiğin kadar pizza, salata sistemiyle çalışan) 2 hafta süresince yürütülmüş bir araştırmada erkeklerin kadınlarla birlikte yemek yerken daha fazla yediklerini belirlemiş.
Cornell Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bu çalışmada 74’ü erkek ve 59’u kadın olmak üzere 133 kişi dahil edilmiş. Erkekler kadınlarla birlikte yemek yerken, yalnızken ya da hemcinsleri ile birlikte olduklarına kıyasla %93 daha fazla pizza (fazladan 1.44 dilim) ve %86 daha fazla salata tükettikleri gözlemlenmiş.
Araştırmacılar erkeklerin kadınların yanında daha fazla yemesini, erkeğin yemek yemeği bir güç gösterisine dönüştürmesine bağlamışlar. Erkekler daha fazla tüketerek çevredeki diğer erkeklerden üstün olduklarını kanıtlamaya çalışıyorlarmış.
Kadınların yemek tüketimleri ise hemcinsleri, karşı cinsleri ya da yalnızken farklılık göstermemiş. Kadınların tükettiği miktarlar değişmese de kendilerine sorulduğunda, erkeklerle birlikte yemek yerken daha telaşla yemek yediklerini ve daha fazla yediklerini belirtmişler.
Araştırmacılar hem erkeklere hem de kadınlara karşı cinsle yemek yerken daha sakin kalmaya çalışmalarını önermişler.
Bir diğer çalışma ise sarımsak üzerine. İngiltere ve Çek Cumhuriyeti’nde 2 üniversitenin ortaklaşa yürüttüğü bir araştırmaya göre sarımsak tüketen erkeklerin vücut kokularının kadınlara daha çekici geldiği belirlenmiş.
42 erkeğin katıldığı çalışmada erkekler 3 gruba ayrılmış. Bir gruba çiğ sarımsak, diğer gruba sarımsak kapsülü verilirmiş ve üçüncü gruptakilere sarımsak yedirilmemiş. Sonrasında 82 kadına erkeklerin vücut kokuları koklatılmış. Çiğ sarımsak ya da sarımsak kapsülü yiyenlerin vücut kokularının sarımsak yemeyenlere kıyasla çok daha çekici olduğu kadınlar tarafından ifade edilmiş.
Tüketilen sarımsağın miktarının da bu çekicilikte etkili olduğu belirlenmiş. Çalışmada 6 gram (2 diş) çiğ sarımsağı, ekmek ve peynirle tüketen erkeklerin vücut kokularının çekiciliği, sarımsak yemeyenlerle aynı oranda kalmış. Ancak sarımsak tüketimi 2 katına çıkarıldığında (12 g.) tüketmeyenlerden daha çekici vücut kokusuna ulaşmış erkekler. Sarımsağın kapsül olarak tüketilmesi durumunda da vücut kokusunun çekiciliği benzer şekilde artmış.
Araştırmacılar bu çekiciliğin sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkileri ile ilişkili olabileceğini belirtmişler. Evrimsel perspektiften bakıldığında pek çok hayvan türünün eş seçiminde beslenme ile ilişkili ipuçlarını kullanarak daha sağlıklı olan eşleri seçtikleri biliniyor. İnsanlarda da koku tercihlerinin, daha sağlıklı olanın cinsel seçimi ile ilişkili olabileceği araştırmacılar tarafından belirtilmiş. Sarımsağın antioksidan, anti bakteriyel, anti kanser, bağışıklık uyarıcı özellikte olmasının yanı sıra kardiyovasküler sağlık üzerindeki olumlu etkileri bulunması sebebiyle daha çekici bir vücut kokusunun salgılanmasına neden olabileceği düşünülüyor.
Sarımsağın vücut kokusu üzerindeki bu olumlu etkisinin aksine ağızda bıraktığı koku ise tamamen olumsuz. Bu sebeple sarımsak tüketerek daha çekici bir vücut kokusuna sahip olma fikri, sarımsağın ağızda bıraktığı kötü koku sebebiyle pek de mantıklı bir tercih gibi gözükmüyor.