KEREVİZ
Tekrar çocukluğumdan örnek vererek başlamak istiyorum canım annemin yüce çabaları bu güzel sebzeyi de bana sevdirdi. Patates katarak yaptığı, rendeleyip yoğurt ve sarmısakla yaptığı, portakal ve kuru meyvelerle enginar modelinde yaptığı her çeşit kereviz yemeği bence muhteşem. Egeli olmanın faydalarından biri bu olsa gerek sebzenin otların her çeşidi mutlaka sofralarda olur. Danışanlarım veya arkadaşlarım olsun bu mütevazi ancak çok faydalı sebzeye pek rağbet göstermez hatta kokusundan iğrenirler. Ama ben hiç de öyle düşünmüyorum pek çok etkisini bilmemden mi bilmiyorum ama favori sebzelerdendir hayatımda.
Aslında kök sebze olmasından dolayı karbonhidrat oranı yüksektir ancak iştah kontrolü için çok etkilidir. Rendeleyip hafifçe sarmısakla sote yapılarak ve yoğurt ile karıştırılarak muhteşem bir lezzet ortaya çıkar , içerisine eklenen yağ ve yoğurt sayesinde karbonhidrat emilimi düşer ve doyuruculuğu artar. Çok rahatlıkla işyerinize saklama kapları ile götürüp yemek olarak veya çorbanızla beraber tüketebilirsiniz. Çiğnerken tükürük üretimini arttıran kereviz sindirme yardımcı olur. Taze sebze suyunuza ekleyebileceğiniz mükemmel bir besindir, aynı zaman da saplarını hafif haşlayıp bluecheese sos ile çok güzel bir atıştırmalık. Uzakdoğu mutfağında da sıklıkla kullanılan hatta yapılan yemeklere meyve de eklenen bir lezzet. Kişisel fikrim kereviz suyunu meyve sularıyla kullanmak iyi bir sonuç verdiği. En favori içeceklerimden biri, birkaç kereviz sapını bir armut ve birkaç santimetrelik zencefil köküyle karıştırarak elde ettiğim lezzettir. Ya da yeşil detoks suyumun içine de yeşil elma, zencefil, maydanoz, kereviz sapı ve brokoli ile elde ettiğim lezzet. (ıspanak ta eklenebilir.)
KEREVİZ, YÜKSEK TANSİYONUN TEDAVİSİNDE BİR NUMARA
Bunun baslıca nedenini tahmin edebilirsiniz. Kereviz saplarının diuretik etkileri sayesinde tansiyon kontrolü sağlanır. Ancak bu sadece bir tanesi. Kereviz tansiyon tedavisi için bir numaralı besin olabilir. Araştırmalardan biri laboratuvar hayvanlarına yapılan kereviz enjektesinin hayvanların kan basınçlarını yüzde on iki ile on dört oranında düşürdüğünü göstermiştir. Insanlarda bu etki yaklaşık dört kereviz sapıyla elde edilebilir.
Kerevizde ki diuretic etki dışında fayda sağladığı düşünülen madde fitalit olarak adlandırılan fitokimyasallardır. Klinik incelemeler fitalitlerin damar duvarlarında ki kas dokularını gevşeterek kan akışını arttırdıklarını göstermektedir. Fitalitler aynı zamanda stress hormone seviyesini de düşürmektedir. Yani stres hormonlarından kortizon seviyesi azalınca vücut su tutmayı azaltıyor. Ne güzel ne muhteşem bir etki değil mi?
YOĞUN GEÇEN BİR GECENİN ARDINDAN KEREVİZ YEMELİ….
Eski Roma’da eğlence akşamlarının ardından insanlar kerevizi boyunlarına asarlarmış…Sizce bloodymarry içine biraz kereviz tozu eklenmesi de bu sebepten midir? Bilmem belkide öyle . Ama alkol fazla alındığı zaman ertesi gün bahsettiğim detoks suları vücudu dinçleştirmek için çok başarılı.
Kereviz aynı zamanda kemik sağlığı açısından çok önemli bir besin kaynağı olarak dikkat çekmeye başlayan büyük bir silicon kaynağıdır. Silicon içeriğinden dolayı kereviz eklem kemik , arter ve kognitif dokuların tümünün yenilenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca kerevizde kanser hücrelerinin gelişimini durdurduğu ispatlanmış olan ve asetilenik’ler olarak adlandırılan bir madde daha vardır. Kereviz fenolik asit’ler açısından da zengindir ki bu asitlerin kanserojen tümörlerin büyümesine neden olduğu bilinen prostaglandin’lerin faaliyetlerini engellediği ispatlanmıştır.
Işte böyle muhteşem bir sebze nasıl sevilmez. ORAC PUAN 1 tanesinde 500. 30 gr çiğ kereviz 5 kalori, kereviz yaprağı 30 gr 2 kaloridir….
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı