Doymuş Yağları Azalt, Doymamış Yağları Arttır, Kalbini Koru

Doymuş Yağları Azalt, Doymamış Yağları Arttır, Kalbini Koru

Beslenmemizde kullandığımız yağların genel sağlığımız ve özellikle de kalp sağlığımız üzerindeki etkisi büyüktür. Hayvansal besinlerde bulunan doymuş yağların kısıtlı olarak tüketilmesi uzun yıllardır genel bir beslenme ilkesi olarak kabul görmüştür. Çünkü doymuş yağları fazla tüketmenin damar tıkanıklıkları ve kalp hastalıkları riskini arttırdığına ilişkin pek çok veri bulunmaktadır. Ancak Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nde yer alan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin azaltılmasında doymuş yağların kısıtlanmasından çok sağlıklı yağların tüketiminin arttırılmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Bu yeni araştırmaya göre kalp dostu olan bitkisel yağları daha fazla tercih etmek, bir yıl içinde kalp hastalıklarına bağlı gerçekleşen bir milyon kişinin ölümünü önleyebilir. Bu çalışmaya göre sağlıklı yağların az tüketimine bağlı kalp hastalıklarından ölümler, doymuş yağların aşırı tüketimine bağlı ölümlerden 3 kat fazla…

Çalışma 2010 yılında 186 ülkede gerçekleştirilmiş, kişilerin beslenmeleri ve kalp hastalıklarından ölüm oranları analiz edilmiştir. Yapılan tahminlemeler sonucundan bir yılda 711.800 kişinin kalp hastalılarına bağlı ölüm nedeninin, kalp dostu olan doymamış yağları çok az tüketmeleri ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bu sayı dünyada bu yıl içinde gerçekleşen kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin % 10.3’üdür. Buna karşılık çok fazla doymuş yağ tüketimine bağlı bir yıl içindeki ölümler 250.900 kişi olarak tahminlenmiştir ki bu sayı dünyada kalp hastalıklarına bağlı tüm ölümlerin %3.6 sına denk gelmektedir. Bunlara ek olarak trans yağları fazlaca tüketme sonucu gelişen kalp hastalıklarından ölümler 537.200 kişi olmuştur. Trans yağ tüketimi ile ilişkili ölümler ise tüm kalp hastalıkları kaynaklı ölümlerin %7.7’sini oluşturmuştur.

Araştırmacılara göre bitkisel yağlar, içerikleri ile kalbi koruduğu gibi bu yağlar daha fazla tüketildiğinde kalp sağlığını olumsuz etkileyen doymuş ve trans yağ ile karbonhidrat tüketimi azalıyor. Yani bitkisel yağların daha fazla tüketimi kalp sağlığı açısından çift yönlü fayda sağlıyor.

Sağlıklı yağ tüketiminizi arttırmak ve sağlıksız olan yağları sınırlandırmak için yağ seçimlerinizde aşağıdaki listeden yararlanabilirsiniz.

Sağlıklı Yağlar:

Bu grupta tekli ve çoklu doymamış yağ kaynakları yer almaktadır.

Zeytinyağı, kanola yağı, Ayçiçek yağı, fındık yağı, susam yağı, mısır yağı, soya yağı, yağlı tohumlar(ceviz, badem, fındık, fıstıkvs. yağlı çekirdekler (ay çekirdeği, kabak çekirdeği vs.) , avokado, keten tohumu, yağlı balıklar (somon, ton balığı uskumru vs.)

Sağlıksız yağlar:

Bu grupta doymuş ve trans yağ içeren besinler bulunmaktadır.

Yağlı kırmızı etler, tam yağlı süt ürünleri (süt, krema, peynir, yoğurt vs.), tereyağı, dondurma, Hindistan cevizi yağı, ticari olarak üretilen hamur işleri, ambalajlı çerezler, cipsler, kızartılmış besinler, şekerlemeler