Acı Biber Ye, Çok Yaşa

Acı biber tüketiminin sağlık açısından pek çok faydası bilinmektedir. Yeni bir araştırma ise düzenli acı biber tüketmenin daha uzun bir yaşam sürdürme ile olan ilişkisini belirledi. ABD’deki Vermont Üniversitesi Larner Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından yürütülen ve PLoS ONE dergisinde yayımlanan çalışmaya göre acı biber tüketimi tüm hastalıklardan ölüm riskini %13 oranında azaltıyor. Acı biber özellikle de kalp hastalıkları ve felce bağlı ölüm riskini azaltmada etkili.

Yüzyıllardır acı biberin ve diğer baharatların sağlık üzerinde olumlu etkisi olduğuna ilişkin yaygın bir inanç olsa da acı biberin mortalite ile bağlantısına dair tek araştırma 2015 yılında Çin’de gerçekleşmişti. Bu yeni araştırma ise Çin’deki çalışmanın verilerini destekler nitelikte sonuçlar verdi.

Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırması kapsamında, 23 yıldır, 16.000’den fazla kişiden toplanan verilerden yararlanılarak kişiler acı biber tüketimlerine göre sınıflandırıldılar. Araştırmada acı biber tüketenlerin tüketmeyenlere göre daha çok gençler, erkekler, beyazlar, Meksika orijinliler, evliler, sigara içenler, alkol alanlar, daha fazla sebze ve et yiyenler, geliri, eğitimi ve HDL kolesterolü düşük olanlar olduğunu belirlendi. Ortalama izlem süresinin 18.9 yıl olduğu çalışmada ölüm sayıları incelendi ve ölüm nedenleri analiz edildi. Buna göre acı biber tüketenlerde ölüm oranı %21.6 iken tüketmeyenlerde bu oran %33.6 ve aradaki fark %12 olarak belirlendi. Demografi, yaşam şekli ve klinik özellikler de hesaplamalara katıldığında aradaki fark %13 olarak düzeltildi.

Araştırmacılara göre acı biberde bulunan ve ona acılığını veren kapsaisin adlı bileşik ömrü uzatmada etkili oluyor.

Daha önce yapılan çalışmalarda kapsaisin maddesinin, obezite ve kanser ile mücadeleye katkı sağladığı belirlenmişti. Kapsaisinin kan dolaşımını iyileştirici, ağrı azaltıcı, mikrop öldürücü ve bağışıklığı güçlendirici etkileri de bulunmaktadır.

2015’te yapılan çalışmada Çin’de yapılmış bir araştırmada yaklaşık yarım milyon kişinin yeme alışkanlıklarını 7 yıl boyunca izlemiş ve haftada 7 kez baharat ve acı biber tüketen kişilerdeki ölüm oranlarının diğerlerine göre yüzde 14 daha az olduğu belirlenmişti.