Adet Döngüsü ve Kilo İlişkisi

Her ay yaşanan adet döngüsü süresince hormon düzeyleri dalgalanır. Bu hormonal değişiklik kişinin iştahını etkileyebilir ve vücudunda suyu daha fazla tutarak ödem oluşmasına neden olabilir. İştah artışı gerçek bir kilo artışına dönüşebilir ya da oluşan ödem nedeniyle geçici bir kilo artışı yaşanabilir.

Bu yazıda, adet süresince kilo alımına ve bunun nasıl önlenebileceğine ilişkin bilgiler yer almaktadır.

Adet döneminde neden kilo alınır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kilo alımının, iştah artışı ve ödem olarak iki nedeni olabilir.

İştahtaki değişimler:

İştahınızdaki değişimler adet döngüsünün özellikle 2 aşamasında belirginleşir. Bu aşamalar foliküler faz ve luteal faz olarak adlandırılır.

Foliküler faz, adet kanamasının ilk günü başlar ve yumurtlamanın gerçekleşmesi ile son bulur. Bu aşamada östrojen baskın hormondur. Östrojen iştahı bastırdığı için, kişiler bu aşamada daha az yeme isteği duyarlar.

Luteal faz aşaması yumurtlamadan sonra başlar ve bir sonraki dönemin ilk gününe kadar sürer. Luteal fazda progesteron baskın hormondur. Progesteron iştahı uyardığından, kişiler bu süre boyunca daha fazla yeme ve içme isteği duyabilirler.

Yapılan çalışmalara göre luteal fazla artan iştah, kişilerin tatlı ve tuzlu besinlere yönelmesini teşvik eder. Artan bu yeme içme arzusu kilo artışı ile sonuçlanabilir.

Vücudun su tutması:

Adet döngüsü boyunca böbrekler suyun ve tuzun vücutta daha fazla tutulmasına neden olabilir. Bu durum progesteron hormonundaki artışın bir sonucudur.

Vücudun suyu ve tuzu tutarak ödem oluşması durumunda bundan en çok yüz, memeler, karın, kollar ve bacaklar etkilenir ve şişer. Kişiler, bu şişkinlik hali neticesinde kıyafetlere sığamaz hale gelebilir ve kilo aldığını düşünebilir.

Ancak yapılan çalışmalar, ödemin kalıcı bir kilo artışına neden olmadığını, bu sürecin sonunda kişilerin normal kilosuna geri döndüklerini göstermektedir.

Kilo alımı nasıl önlenir?

Aşağıda, adet dönemi boyunca kilo alımının nasıl önleneceğine dair bazı örnekler verilmiştir.

Beslenme

PMS olarak da bilinen adet öncesi sendromunun etkilerini azaltmaya yardımcı olmak için aşağıdaki beslenme alışkanlıklarına özen göstermelisiniz.

  • Ruh halinizdeki değişimleri ve artan iştahınızı azaltmak için kompleks karbonhidratlar tüketin.
  • Süt ürünleri (süt, peynir ve yoğurt) ve yapraklı yeşil sebzeler dahil olmak üzere kalsiyum açısından zengin besinlerle beslenin.
  • Yağ, tuz ve şeker alımını azaltın.
  • Kafein ve alkollü içeceklerden kaçının veya bu içecekleri sınırlandırın.
  • Daha küçük porsiyonlarda ve daha sık yiyerek kan şekeri seviyelerinizi sabit tutun.

Takviyeler

Doktorunuz, magnezyum takviyesi almanızı önerilebilir. Magnezyum özellikle şişkinlik, göğüslerde hassasiyet ve ruh hali değişikliklerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

İlaçlar

Bazen doktorlar, adet dönemleri süresince su tutulmasından şikayet eden insanlara diüretik ilaçlar reçete edebilirler. Diüretikler vücudun depoladığı su miktarını azaltmaya yardımcı olur.

Doktorunuz adet öncesi sendromunun semptomlarını tedavi etmek için oral kontraseptifler de önerebilir.