Geçtiğimiz günlerde, vücudunuzda biriken ağır metallerin kilo verememenizin nedeni olabileceğini ve ağır metal şelasyonu ile vücudunuzu bu metallerden arındırabileceğinizi anlatan bir yazıyı sizlerle paylaşmıştım. Bazı danışanlarımın vücutlarında birken ağır metaller nedeniyle kilo veremediklerine defalarca şahit olduğum için bu konuyu çok önemsiyor ve danışanlarımın ağır metal durumlarını değerlendiriyorum.
Ağır metal şelasyonu damardan, fitil ya da ağızdan alınan ilaçlarla yapılan ve vücutta biriken kurşun, kadmiyum ve cıva gibi ağır metalleri vücuttan uzaklaştırmayı hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Ağır metal zehirlenmelerine karşı uygulanan bu tedavi yöntemi birçok insan için güvenlidir. Fakat sindirim ve emilim sorunu olan kişilerde doğrudan uygulanmamalıdır. Örneğin geçirgen bağırsak sendromu olan kişiler gibi…
Geçirgen bağırsak sendromu varsa ve şelasyon doğrudan uygulanırsa ağır metaller serbest kalıp kan-beyin bariyerini geçebilir ve sağlığı tehdit eden çok ciddi sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle ağır metal şelasyonu yapılmadan önce uygun bir beslenme programıyla bir kaç hafta ya da birkaç ay bağırsak geçirgenliği tedavi edilmeli ve izlenmelidir.
Vücudu ağır metal şelasyonuna hazırlamak için uygulanacak beslenme programı aşağıdaki şekilde oluşturulmalıdır. Sindirim ve emilim sorunu olmayan kişiler de ağır metal detoksu amacıyla aşağıda listelenmiş öneriler ışığında beslenmesini düzenleyebilir.
1. Farklı renklerdeki sebzeler tüketilmelidir. Kırmızı, mor, turuncu, sarı ve yeşil renklerdeki sebzeler özellikle alınmalıdır. Fakat sebzelerde bulunan tarım ilaçları, pestisitler ve ksenabiyotikler nedeniyle tüketmeden önce çok iyi yıkamak çok önemlidir ve sadece suyla yıkamak çoğu zaman yeterli değildir.
Sebzeleri pestisitler, tarım ilaçları ve ksenabiyotiklerden arındırmak için sırasıyla şunlar uygulanmalıdır:
- Sebzeler önce 1 kaşık karbonat eklenmiş suda bekletilmelidir. İşlem sonrası yıkanmalıdır.
- Sonrasında sirkeli suya koyup bakterilerden arındırılmalıdır.
Karbonat ve sirkeyi birlikte kullandığımızda istediğimiz sonucu elde edemeyiz. Bu sebeple bu sırayı takip ederek işlem yapılmalıdır. Sadece sirkeli suda ya da karbonat ve sirkeyi aynı anda kullandığımız suda beklettiğimizde pestisitlerin sebzeye daha fazla yapışmasına neden oluruz.
2. Ağır metal detoksunda proteinden zengin beslenilmelidir. Et, tavuk, balık, yumurta, peynir ve kuru baklagiller beslenmede bulundurulmalıdır.
3. Ağır metallerden olan arsenik vücudumuza genellikle içtiğimiz sularla girer. Plastik kaplardaki sular yerine arıtma sistemiyle suyu tükemeliyiz. Arsenik dışında, plastik kaplarda tükettiğimiz sularda BPA adlı bir toksin madde de bulunur ve sağlığımıza zarar verebilir.
4. Ağır metaller vücudumuz için çok önemli olan bazı mineralleri bağlar. Bu durumda da o mineralin ya da minerallerin vücudumuzda eksikliği görülebilir. Kadmiyum-çinkoyu, kursun- kalsiyumu, civa-selenyumu ve nikel-magnezyumu bağlar. Bu mineraller vücutta optimal düzeylerdeyse ilişkili olduğu ağır metalin oluşturabileceği toksitite önlenebilir. Kişide bu minerallerin eksikliği mevcutsa beslenme programı o açığı kapatacak şekilde hazırlanmalıdır.
Örneğin, osteoporozda kalsiyum kaybı olur. Kalisyum eksikliğine bağlı olarak serbest kalan kurşun vücutta zehirlenmelere yol açabilir.
5. Ağır metal detoksunda B grubu vitaminlerin alımı önemlidir. Ayrıca; glutatyon, elajik asit, alfa ve beta karotenler, resveratrol, epigallokateşin gallat gibi bitki bileşikleri de ağır metal detoksuna faydalıdır.
- Glutatyon açısından zengin gıdalar arasında kuşkonmaz, avokado, ıspanak, bamya bulunmaktadır. Ayrıca sülfür içeren soğan ve sarımsak vücuttaki glutatyon düzeylerini arttırmaya yardımcı olur.
- Resveratrol alımı için yer fıstığı, antep fıstığı, kırmızı üzüm, yaban mersini ve kızılcık tüketilebilir.
- Elajik asit en iyi kaynakları nar, böğürtlen, çilen ve ahudududur.
- Epigallokateşin gallat en çok yeşil çayda bulunur. Ayrıca elma, armut, kiraz, bakla, tatlı patates ve bitter çikolata az miktarda içerir.
- Alfa ve beta karotenler turuncu, sarı ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunur. Havuç, kayısı, bal kabağı en iyi kaynakları arasındadır.
6. Vücudun enerji üretim merkezlerinden biri olan mitokondrinin sağlıklı çalışıyor olması metabolizmanın iyi çalışması ve ağır metal detoksu için gereklidir. CoQ10, alfa lipoik asit, karnitin ve demir takviyeleri alınması mitokondri sağlığı ve toksinlerin atımı için değerlendirilmelidir.