Suyun pH derecesi onun alkali (bazik) ya da asidik olarak sınıflandırılmasını sağlar. pH derecesi 7.0 olan su nötr olarak kabul edilir. pH derecesi 7.0 altında ise su asidiktir ve tersi olarak pH 7.0 ve üzerinde ise su alkali olarak tanımlanır. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe göre içme suyunun pH değerleri 6.5-9.2 arası olabilir.
Suyun pH değeri kimyasallardan ve gazlardan etkilenir. Örneğin havada bulunan karbondioksit nedeniyle yağmur suyu 7.0 değerinin biraz altındadır ve asidiktir. Suyun çok yüksek ya da çok düşük pH değerine sahip olması farklı etkilere neden olabilir. Su çok fazla alkali ise su borularında tıkanıklığa, çok fazla asidik ise paslanmasına ve çürümesine neden olabilir.
Bazı sıvılardaki pH değerleri
Gastrik asit: 1.5-2.0
Kola: 2.5
Sirke:2.9
Bira:4.5
Kahve:5.0
Çay: 5.5
Süt:6.5
Saf su: 7.0
Kan:7.34-7.45
İdrar: 5.0-8.0
Gözyaşı:7.4
Deniz Suyu:8.0
Amonyak:11.5
Çamaşır suyu:12.5
Son yıllarda yapılan tartışmalar ve sağlığa faydaları olduğuna dair iddialar nedeniyle alkali su ve alkali diyetler popülerlik kazanmıştır. Suyu alkali hale getiren cihazlar ise binlerce liraya çıkan fiyatlarla piyasadaki yerini almıştır. Peki, alkali suyun gerçekten sağlığımız için yararlı olduğuna ilişkin bilimsel veriler var mıdır? Bilimsel kanıtlar alkali suyun faydaları hakkında ne söylemektedir?
Alkali su ve kemik sağlığı
Bone Dergisinde yayınlanmış bir araştırma makalesine göre bikarbonat ve kalsiyumla zenginleştirilmiş alkali maden suyu tüketen kadınlarda, kalsiyumla zenginleştirilmiş, asidik maden suyu içenlere kıyasla kemik erimesinde azalma kaydedilmiştir. Araştırmayı yürüten ekip, çalışmanın 30 kişi üzerinde dar kapsamlı olarak yapıldığını ve daha geniş katılımlı, uzun süreli çalışmalarla alkali suyun olumlu etkilerinin araştırılması gerektiğini belirtmişlerdir.
Nutrition Journal’da yayınlanmış daha geniş kapsamlı bir derleme çalışmada ise alkali sudan ziyade alkali diyetin kemik sağlığı üzerindeki etkisine bakılmıştır. Araştırmacılar, alkali diyetlerin ya da takviyelerin kemik erimesini önlemediğini, internette genişçe yer bulan iddiaların aksine asidik diyetlerin kemik erimesine neden olmadığı yönünde sonuçlar elde etmişlerdir.
Alkali su ve kemik sağlığı
BMJ Open Dergisinde yayınlanmış bir derleme çalışmasında alkali su, diyet ve takviyeler ile kanser arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma kapsamında binlerce araştırma değerlendirilmeye alınmıştır.
Değerlendirme kapsamındkia, insanlar üzerinde yapılmış olan araştırmalarda alkali su ve kanser ilişkisine dair bir veriye rastlanmamıştır. Alkali suyun diğer hastalıklarla ilişkisinden de çıkan sonuç ne yazık ki aynıdır. Alkali suyun sağlıklı yaşamı desteklediğine ilişkin herhangi bir somut kanıta ulaşılamamıştır.
Derlemeden sadece alkali suyun bazı zararlı olduğu durumlar belirlenmiştir:
- Mide asidi salınımının kısıtlanması
- Safra kesesinin boşaltımının azalması
- Vücutta zehirli reaksiyonlar
- Kalp sağlığı sorunları
Alkali su ve reflü
Reflü, midede bulunan yemeğin mide asitleri ve diğer sindirim sıvıları ile birlikte yemek borusuna doğru gelmesi sonucu yanma, acı tat alma ve ağrıya neden olan bir sağlık problemidir.
Bir çalışmada, alkali suyun diğer tedavilere ek olarak alınmasının, reflü hastalarında faydalı olabileceği şeklinde bulgular elde edilmiştir.
Çalışmaya göre pH derecesi 8.8 olan alkali su, reflüye neden olan bir enzimi durdurmaktadır. Alkali suyun midenin asiditesini düşürdüğü yönünde de veriler bulunmuştur. Ancak bu çalışma laboratuar ortamında gerçekleşmiştir. İnsanlar üzerinde yapılacak çalışmalarla bu bulguların desteklenmesi gerekmektedir..
Sonuç olarak alkali suyun ya da alkali diyetlerin herhangi bir sağlık sorununa iyi geldiğine ilişkin bilimsel kanıtlar yok denecek kadar azdır. Bu konuda yapılan önerilere en azından şimdilik temkinli yaklaşmak sağlık açısından doğru tercih olarak gözükmektedir.
Kaynaklar:
http://www.thebonejournal.com/article/S8756-3282(08)00781-3/abstract
http://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-10-41