Annem çok haklıydı…

HAVUÇ

Ben çocukken annem peşimden koşardı şimdi aynı sebeplerden kızım Duru beni çok güldürüyor gerçekten. Sürekli “benim annem beslenme uzmanı”devamı… benden gelen soru “en sevdiğin yemek hangisi prensesim” ve Duru saymaya başlar…en lezzetli olan yemekler ıspanak, havuç,elma, kapuska, süt vb . Duru daha 3.5 yaşında“gurur duyuyorum seninle Duru’cum kesinlikle doğru” ve kahkaha kopar…

Şimdi birçok insana sorduğumuz da “sağlıklı yiyecekler nelerdir ?” dediğimizde birçok insanın ilk aklına gelen cevap ta “HAVUÇ” oluyor. Aslında baktığımız zaman 1 orta boy havuç günlük “A vitamini” öncüsü “beta ve alfa karoten” ihtiyacımızı karşılıyor. Ayrıca yapılan son araştırmalar Akciğer kanserine karşı ciddi koruyucu etkileri olduğu ispatlanmış.

Beslenme programınızdan biraz kalorisi yüksek ve şeker içerir diye çıkarılması doğru değil. Antioksidan bileşiklerden zengin, karotenoid açısından da oldukça güçlü. Beta karoten neredeyse beşyüzü aşkın karotenoidden sadece bir tanesi. Daha önce bahsettiğim sebzelerdeki karotenlerle ilgili yapılan araştırmalar da çok önemli veriler sunmakta ancak beta karotende çok önemli. Akciğer ve menapoz sonrası meme kanserine karşı ciddi koruyucu etkilere sahip. Havuç içerisinde beta karoten dışında alfa karoten de bulunmakta. Aynı zamanda alfa karotenbeta karotenden de daha etkili.

Ayrıca incelemeler den  çıkan sonuç karotenoidlerin tek başına en etkili şeklinin doğal formda olanları. “sentetik olarak değil”

ANNELERİMİZİN HAKLI OLDUĞU KUŞKUSUZ BİR GERÇEK….HAVUÇ KONUSUNDA DA….

Çocukken annemin peşimden sürekli havuçla koştuğunu, akşam olunca ablamlara ve bana havuç ve meyve doğrayıp getirdiğini, hala Duru yanında olduğu zaman havuçları uzun uzun doğrayıp hafif limonlu Presesime de yedirdiğini görüyorum. Teşekkürler Anneciğim….Haklısın göz sağlığı için çok önemli bir gıda.

Havuç gerçekten de gözler için çok faydalıdır. Bu sebze önemli bir lutein ve zeaksantin kaynağı. Hem alfa karoten  hem de beta karoten vücutta A vitaminine dönüşür ve sonuçta önemli bir antioksidan ve bağışıklık sistemi uyarıcısı haline gelir ve gözdeki radopsin adlı mor pigmentin oluşumu hızlanır. Dolayısıyla yeterince A vitamin alınmaması durumunda gece körlüğü olabilir. Üç orta boy havuçta 60mg kalsiyum,586mg potasyum, az miktarda magnezyum, fosfor ve C vitamin ve tabii ki 30.000 IU A vitamin, 15.000 birim beta karoten ve 6000 birim alfa karoten vardır. 1 orta boy havucun ORAC PUANI 900’dür.

PİŞİRİLMİŞ HAVUÇ HAFİF YAĞ EKLENMİŞ DAHA ETKİLİ….

Havucu hafifçe pişirmek havucun besinsel içeriğini değiştirir ve bazı besin ögelerinin biyolojik olarak daha kullanılabilir olmasını sağlar.

Havuçtaki karotenoidlerden en fazla faydayı sağlamak için bu sebzeyi biraz yağla birlikte  tüketmektir. Karotenoidler ve A vitamini yağda çözünen besin ögeleridir ve bu şekilde daha iyi emilirler.

Ayrıca hep söylerim sebzelerin suyu yerine kendisini tüketin diye havuçta bunlardan biri  suyu sıkılabilir ancak suyu çıkması için çok sayıda havuç gerekir. Aynı zamanda emilim hızı artar. Halbuki biz besinlerin yavaş emilip kana karışımını yavaşlatmak istiyoruz. Havuc suyu içmek isterseniz enginar, ıspanak ve brokoli gibi şeker seviyesi düşük sebzelerle birlikte yapmak hızlı emilimi azaltır.

Pek çok meslektaşım havucu programlardan çıkartıyor. Ancak bir pırasa yemeğinin içine 1 tane havuç doğransa size gelecek 2 dilim havuç pek de önemli olmasa gerek…..

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı