Annemin yılbaşı hindisi

Marketlerin et reyonlarından rahatlıkla bulabildiğimiz halde hindi ve hindi yemekleri nedense hala yılbaşında aklımıza geliyor. Oysaki eşdeğer miktardaki kırmızı etten ve tavuk etinden daha az kalorisi var. Obez olan kişi sayısının her geçen gün arttığını düşündüğümüzde et tercihimizi hindi etinden yana kullanmak daha akıllıca olur. Besin değerleri açısından diğer etlerle ve özellikle tavuk ve kırmızı et ile kıyasladığımızda da hindinin bazı üstün tarafları olduğunu görebiliyoruz. Eş değer miktardaki tavuk ve kırmızı etten daha fazla protein ve tavuktan daha fazla demir içermesi hindi etinin üstün yönlerine örnek olarak verilebilir. Özellikle demir eksikliği olanlar tavuk yerine hindi eti tercih edebilirler. Ayrıca güçlü bir antioksidan olan, bağışıklığı güçlendiren ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğu bilimsel çalışmalarla ortaya konulan selenyum minerali tavuk ve kırmızı ete kıyasla hindi etinde daha fazla bulunur.

100gram Tavuk(göğüs) Hindi(göğüs) Kaz Dana Eti Somon
Kalori(kj) 172 157 161 309 116
Protein(g) 21 22 23 17 20
Yağ(g) 9 7 7 27 3
Kolesterol(mg) 64 65 84 71 52
Demir(mg) 0.7 1.2 2.6 1.9 0.8

Faydalarının yanı sıra hindi lezzetli bir ettir. Tavuk etine göre daha sert ve koyu renkli olması onu tat ve görsellik açısından kırmızı ete yakın kılar. Hindi etini ana yemeklerinizde ve salatalarınızda kullanmak ise zevkinize kalmış.

Bu yılbaşında ailemin yanına Çanakkale’ye gidiyorum. Ailemi göreceğim için mutluyum ama bu mutluluğun yanı sıra annemin yılbaşı hindili ziyafet sofrasında olacağım için de heyecanlıyım. Çünkü annemlerle birlikte geçirdiğim yıl başlarında yediğim hindinin ve iç pilavın tadını yıl boyu özlüyorum. Yılın son akşam yemeğinde evlerinde olanlara “Annemin Yılbaşı Hindisi ve İç Pilavı”nı şiddetle öneririm. Bu tarifte klasik yılbaşı yemeği olan hindi dolması yerine aynı malzemeler ayrı ayrı hazırlanarak servis ediliyor. Nasıl mı yapacaksınız, işte tarifi:

Hindi için:

Aldığınız hindiyi 30 Aralık gecesi bol miktarda tuz ve bolsu ile sabaha kadar bekletiyorsunuz. Ertesi gün beklemiş olan hindiyi bol su ile yıkıyoruz.

Ayrı bir kap içersinde 3 kaşık yoğurt, 2 kaşık domates salçası, 1 tatlı kaşığı toz şeker, biraz tuz, kekik, karabiber ve 1 çay bardağı sızma zeytinyağı ile sos yapılır. Hazırlanan sos masaj yapılarak hindinin her yerine sürülür. Hindi poşetine konulur ve 2 saat buzdolabında bekletilir. 180 dereceye ayarlanmış fırında de 3-4 saat pişirilir.

İç pilav için:

Malzemeler: 2 su bardağı pirinç, 1 paket kuş üzümü, 1 paketfıstık, 250 gr kuzu ciğeri, 4 soğan, tuz, tarçın, karabiber ve 1 su bardağızeytinyağı.

Soğanlar doğranır ve zeytinyağı ile kavrulur. İçine ciğer ve fıstık eklenerek kavurmaya devam edilir. Yıkanmış pirinç eklenerek biraz daha kavrulur. Üzerine 3 su bardağı kaynamış su eklenir. Kuş üzümü ve tuz eklenir ve piştikten sonra karabiber, tarçın eklenerek dinlenmeye bırakılır. Afiyet olsun…

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı