Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Ceviz, fındık, badem ve antep fıstığı gibi yağlı tohumlar, besin grupları içinde özel ve önemli bir yere sahiptir benim için. Benzer içeriklere sahip olsa da onları birbirinden ayıran bazı özellikle bulunmaktadır. Örneğin ceviz omega-3 yağ asitlerinden zenginken, badem en yüksek E vitamini içeriğine sahiptir. Hepsinin ortak özellikleri ise kalp dostu yağlardan zengin oluşları, protein, posa, pek çok vitamin ve minerali içermeleridir. Yoğun yağ içerikleri nedeniyle yüksek kalorili olmaları, kilo kontrolü açısından sakıncalı gözükmelerine sebep olsa da aslında gerek zengin besinsel içerikleri, gerekse tokluk hissini arttırma ve bu hissin daha uzun sürmesine yardımcı olmaları sebebiyle fit ve sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarıdır.

Bu gruptaki besinler içinde Antep fıstığı da kendine has özellikleri ile ayrı bir öneme sahiptir. Antep fıstığının kilo vermede ve bel bölgesinin incelmesinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. 2 çalışmada Antep fıstığı tüketenlerin toplamda daha az kalori aldıkları ve doyma hislerinin arttığı gözlemlenmiştir. Bunun özellikle kabuklu Antep fıstığı tüketenlerde geçerli olduğunu belirten araştırmacılar, kabuklu tüketimin yeme sürecini yavaşlattığını ve tüketim sonrasında kalan kabukların daha fazla yemeyi durdurmak için görsel işaret olduğunu belirtmişlerdir.

Antep fıstığının kalp sağlığı üzerine etkilerinin incelendiği farklı araştırmalara göre Antep fıstığı tüketimi kolesterol ve kan basıncının düşürülmesinde rol oynamaktadır. Antep fıstığının protein, posa, diğer yağlı tohumlara göre daha az yağ ve en yüksek oranda fitosterol içermesinin kolesterol düşürmedeki başarısının nedenleri olarak kabul edilmektedir. Fitosteroller, bağırsakta kolesterol emiliminin ve vücudun kolesterol üretiminin azalmasına yardımcı olmaktadır.

30 gram yani yaklaşık 50 antep fıstığı günlük önerilen protein ve lif ihtiyacının %10 unu karşılamaktadır. Antep fıstığı yağlı tohumlar içerisinde en yüksek lif içeriğine sahip olanlardan biridir. Lifli gıdalar kilo vermede etkili olmanın yanı sıra diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türleri için risk azaltıcı etkiye sahiptir.

Antep fıstığı;

  • B grubu vitaminlerden ve özellikle B1, B6 ve folik asitten zengindir. Ayrıca çok iyi bir K vitamini kaynağıdır.
  • Mineral yönünden çok zengindir. Yağlı tohumlar içinde en iyi potasyum kaynağıdır. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, bakır ve manganez içerir. Bu mineraller kan basıncının kontrolünde, kemik sağlığının yönetiminde ve pek çok kronik hastalığın önlenmesinde rol oynamaktadır.
  • Antioksidan özellikteki fitokimyasallar içermektedir.
  • Çok yüksek miktarda lutein ve zeaksantin içerir. Yağlı tohumlar içinde kayda değer miktarda lutein ve zeaksantin içeren tek gıdadır. Bu karotenoidler gözün retinasında yoğun olarak bulunur ve yaşlanmaya bağlı görme kayıplarının önlenmesinde etkin rol oynar.

Antep fıstığına ve diğer yağlı tohumlara dönüşümlü olarak ve aşırı olmamak kaydıyla beslenmenizde yer vermek, sağlıklı olmak/kalmak için atacağınız doğru bir adım olacaktır.