Yaş ilerledikçe kemiklerimiz kayba uğrar ve özellikle menopoz sonrasında kadınlar osteoporoz(kemik erimesi) ve kemik kırıkları açısından daha fazla risk altındadırlar. Bu gerçeğe karşın bu durumu önleme konusunda yapabileceğimiz şeyler de bulunmaktadır. Yeni bir araştırma, anti-inflamatuar gıdalardan zengin beslenmenin kadınlarda kemik kaybını azaltabileceğini gösteriyor.
Osteoporoz en çok menopoz sonrası kadınlar ve yaşlıları etkileyen, kemiklerin gücünün azalmasını ve bunun sonucunda kırılma risklerinin artmasını tanımlayan sağlık durumudur.
Türkiye Osteoporoz Derneği’nin “Türkiye’de Kalça Kırığı İnsidansı ve Osteoporoz Prevalansı” araştırmasına göre 50 yaş üzerindeki kişilerin %25’inde osteoporoz mevcuttur ve kalça kırığı oranları yıldan yıla artış göstermektedir. Kadınlar kalça kırığı açısından erkeklere kıyasla 4 kat daha fazla risk altındadır.
Kırılmalar en çok kalça, bilekler ve omurgada gerçekleşir. Kalça kırıkları en ciddi olanıdır ve genellikle hastanede yatışı ve ameliyatı gerektirir.
Osteoporozun yaşlanmanın doğal bir sonucu olduğuna dair inanış olsa da bunun beslenme ve yaşam şekli ile yakından ilişkili olduğu da kabul edilmektedir. Osteoporoz önlenebilir bir sağlık sorunudur ve kişiler doğru beslenme ve yaşam şekli ile bu riski büyük ölçüde azaltabilirler.
Ohio Eyalet Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir araştırmada beslenme ile osteoporoz arasındaki bağlantıyı anlama açısından anlamlı sonuçlar elde edildi. Çalışma, Kemik ve Mineral Yoğunluğu Dergisinde (Journal of Bone and Mineral Density) yayımlandı.
Araştırmada, ABD’de menopoz sonrası kadınlar üzerindeki en kapsamlı araştırma olan Kadın Sağlık Girişimi adlı daha önceki bir çalışmanın verilerine bakıldı. Bu çalışmaya katılan kadınların beslenmelerindeki inflamatuar gıdalara, kemik mineral yoğunluklarına ve kemik kırığı görülme sıklığına bakılarak karşılaştırmalar yapıldı.
Çalışma kapsamında daha önce kalça kırığı öyküsü olmayan ve yaş ortalaması 63 olan 160.191 kadına beslenme anketleri uygulandı. Bu kadınların kemik mineral yoğunlukları ve kemik kırıkları 6 yıl boyunca devam eden klinik izlem süresinde incelendi.
Araştırmayı yürüten bilim insanları inflamatuar besinlerden zengin beslenme ile kırıklar arasında bir ilişki olduğunu belirlediler. Fakat bu ilişki sadece daha genç olan beyaz kadınlarda görüldü. Bir başka deyişle beslenmesinde vücutta iltihaplanmaya neden olan besinlere ağırlık veren ve çalışma ortalamasına göre daha genç olan beyaz kadınlarda kırık görülme sıklığının yüksek olduğu belirlendi. Bu kadın grubunda kemik kırığı riskinin %50 arttığı tespit edilirken, 6 yıllık izlem sonucunda inflamatuar besinleri en az tüketenlerin kemik yoğunluklarındaki kaybın en düşük düzeyde olduğu da ortaya kondu.
Aratırmacılar, anti-inflamatuar beslenmenin (sebzeler, meyveler, balıklar, tam tahıllar ve yağlı tohumlar ) özellikle genç, beyaz kadınlarda kemik sağlığını olumlu etkileyeceğini ve beslenmelerinde buna göre düzenlemeler yapmalarını öneriyor.