Antibiyotik Kullananlar Ne Yemeli Ne Yememeli?

Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bir ilaç türüdür. Enfeksiyonu durdurmak için hastalığa neden olan bakterileri öldürmeyi hedefler. Ancak hastalığa neden olan bakterilerin yanı sıra bağırsaklarda bulunan faydalı bakterileri de öldürebilir.

Çok fazla antibiyotik almak, bağırsak mikrobiyotasındaki sağlığımıza yararlı olan bakteri miktarlarını ve türlerini büyük ölçüde değiştirebilir. Ve bu durumun bir sonucu olarak kişilerde ishal görülebilir.

Bu yazımızda antibiyotiğe bağlı ishali önlemek için tedavi sırasında ve sonrasında ne yemeniz ve yememeniz gerektiğine dair bilgiler yer almaktadır.

Probiyotik Takviye Kullanın

Antibiyotik kullanmak özellikle çocuklarda ishale yol açabilir.

Hem çocuklar hem de yetişkinler üzerinde yapılan farklı çalışmalar, canlı yararlı bakteriler içeren probiyotik takviyelerinin antibiyotikle ilişkili ishal riskini azaltabileceğini göstermiştir.

Bu çalışmalar, Lactobacilli ve Saccharomyces probiyotiklerinin özellikle etkili olduğunu göstermiştir.

Bununla birlikte, probiyotiklerin bakteri olduğu göz önüne alındığında, birlikte alındıklarında antibiyotiklerle de öldürebilirler. Bu nedenle antibiyotik ve probiyotikleri birkaç saat arayla almak önemlidir.

Tedavi sırasında bağırsaklarda öldürülmüş olabilecek bazı sağlıklı bakterileri geri kazanmak için, antibiyotik tedavisi sonrasında da probiyotik alımına devam edilmesi faydalı olacaktır.

Antibiyotik kullanımı sırası ve sonrasında  probiyotik takviyelerden yararlanacaksanız, tek bir probiyotik yerine farklı probiyotik türlerini içeren ürünler tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Fermente Gıdalar Tüketin

Bazı yiyecekler antibiyotiklerin verdiği zarar sonrasında bağırsak mikrobiyotasının yenilenmesine yardımcı olabilir.

Özellikle mikroplar tarafından üretilen yoğurt, kefir ve turşu gibi fermente gıdalar bu konuda son derece faydalıdır. Bu gıdalar bağırsak mikrobiyotasını antibiyotiklerden sonra sağlıklı bir duruma getirmeye yardımcı olabilecek bir dizi sağlıklı bakteri türü içerirler.

Fermente yiyecekler tüketmenin, antibiyotik kullanımı sonrasında bağırsak sağlığını iyileştirmeye ve ishali önlemeye yardımcı olabileceğini gösteren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.

Yüksek Lifli Gıdalar Tüketin

Besinlerdeki lif vücudunuz tarafından sindirilemez, ancak bağırsak bakterilerinin büyümelerine ve çoğalmalarına yardımcı olur. Bu sayede antibiyotik tedavisinin ardından bağırsaklardaki faydalı bakterilerin yeniden üremesine katkı sağlar.

Lif, doğal formdaki bitkisel besinlerde bulunur. Tam tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve çekirdekler, sebzeler ve meyveler lifli besinlerdir.

Araştırmalar, lifli yiyeceklerin yalnızca bağırsaktaki sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik etmekle kalmayıp aynı zamanda bazı zararlı bakterilerin büyümesini de azaltabileceğini göstermiştir.

Prebiyotik Gıdalar Yiyin

Probiyotikler canlı ve faydalı bakteriler içerirken, prebiyotikler bağırsağınızdaki bu faydalı bakterileri besleyen gıdalardır.

Pek çok yüksek lifli gıda prebiyotiktir. Bu lifler, sağlıklı bağırsak bakterileri tarafından sindirilip fermente edilir ve bu bakterilerin büyümesine yardımcı olur. Sarımsak, soğan, pırasa, muz ve yulaf iyi prebiyotik gıdalardan bazılarıdır.

Bununla birlikte, bazı yiyecekler lif bakımından zengin olmamakla birlikte bazı sağlıklı bakterilerin büyümesine yardımcı olarak prebiyotik görevi görür. Örneğin kırmızı şarap ve kakaodaki antioksidan polifenol bileşikler prebiyotik etkilere sahiptir.

Antibiyotik Alırken Bu Gıdalardan Kaçının

Antibiyotikler sırasında ve sonrasında birçok besin faydalı olsa da bazılarından uzak durmak gerekmektedir.

Bunlardan en iyi bilineni greyfurttur. Araştırmalar antibiyotikler dahil bazı ilaçları alırken greyfurt ve greyfurt suyu tüketmenin zararlı olabileceğini göstermiştir.

Antibiyotik kullanırken greyfurt tüketmek, vücudun ilacı düzgün bir şekilde parçalamasını engelleyebilir. İlacın etkisini azaltabilir.

Kalsiyum takviyeleri ve kalsiyum takviyeli gıdalar bazı antibiyotiklerin emilimini azaltabilir.

Çalışmalar, kalsiyum takviyeli gıdaların antibiyotik emilimini bozabileceğini göstermişken yoğurt gibi kalsiyum açısından zengin gıdaların aynı etkiye sahip olmadığını göstermiştir.

Antibiyotik alırken yalnızca yüksek dozda kalsiyum içeren gıdalardan ve özellikle kalsiyum takviyelerinden kaçınılması önerilir.