Bağırsak Dostu Bir Prebiyotik: İnülin

İnülin, bağırsak sağlığına faydalı olabilecek, bazı bitkisel gıdalarda bulunan çözünür bir lif türüdür.

İnülin ayrıca, fruktan adı verilen bir karbonhidrat sınıfına aittir. Diğer fruktanlar gibi vücutta prebiyotik görevi görür. Prebiyotikler, probiyotikleri yani bağırsaklardaki iyi bakterileri besler ve bu da sağlıklı bir bağırsak florasını destekler.

Fruktanlar, fruktoz moleküllerinin zincirleridir. Moleküller, ince bağırsakta parçalanamayacak şekilde birbirine bağlanır ve alt bağırsağa geçerek yararlı bağırsak bakterilerini beslerler.

Bağırsak bakterileri, inülin ve diğer prebiyotikleri, kolon hücrelerini besleyen ve sağlığa çeşitli faydaları olan kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürür.

İnülinin sağlığa faydalar arasında şunlar yer almaktadır:

Sindirim sağlığını iyileştirir

Bağırsak mikrobiyotası, bağırsakta yaşayan bakteriler ve diğer mikropların toplamından oluşur. Bağırsaklar özellikle sağlığa faydalı ve zararlı bakterilerin savaş alanı gibidir.

Doğru bakteri dengesine sahip olmak için faydalı bakterileri besleyerek sayıca çoğaltmak gerekir. Bağırsakları sağlıklı tutmak ve vücudu hastalıklardan korumak için bu çok önemlidir.

İnülin, faydalı bakterilerin büyümesini uyarır. Böylece inülin, sağlıklı bakteri miktarını artırmaya, sindirimi, bağışıklığı ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur.

Kabızlığı giderir

Birçok insan için inülin, kabızlık sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bir araştırmaya göre, inülin alan kişilerde bağırsak hareketlerinde artış ve dışkı kıvamında iyileşme olduğu belirlenmiştir. Başka bir araştırmada da yaşlı kişilerde inülin takviyesinin daha iyi sindirime yardımcı olduğu ve kabızlığı hafiflettiği ortaya konmuştur.

Kilo vermeyi teşvik eder

İnülinin kilo vermeye yardımcı olabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır. İnülin takviyesi alan kişiler haftalar içinde kilo vermiş ve bu kişilerin kalori alımlarında azalma kaydedilmiştir.

Geliştirilmiş mineral emilimi ve kemik sağlığı

Hayvanlar üzerinde yürütülen bazı çalışmalarda, inülinin kalsiyum ve magnezyum emilimini iyileştirdiğini ve bunun da kemik yoğunluğunun artmasına neden olduğunu belirlenmiştir. İnsanlar üzerindeki araştırmalarda da benzer sonuçlar elde edilmiştir. İnülinin kemik mineral yoğunluğunu arttırmaya katkı sağlayabileceği, vücudun kalsiyumu daha iyi emmesine yardımcı olabileceği ortaya konmuştur.

Diğer potansiyel faydalar

İnülinin sağlığa farklı şekillerde de yararlı olabilir;

  • Kötü kolesterol ve trigliseritleri düşürerek kalp sağlığını korumaya yardımcı olabileceği,
  • İnülinin kolondaki hücreleri koruduğu, inülin alımının kolon ortamında kanser gelişim riskini düşürdüğü,
  • Bağırsak florasını iyileştirerek bağırsaktaki iltihabı azalttığı ve bağırsak iltihaplanması ile ilişkili hastalıklara karşı fayda sağladığı yönünde bazı bilimsel araştırma verileri mevcuttur.

İnülin İçeren Besinler

İnülin, binlerce bitki türünde bulunmasına karşın hindiba kökleri inülin yönünden en zengin olanıdır.

Aşağıdaki gıdaların 100 gramında ne kadar inülin olduğu listelenmiştir. En çok inülin içeren besinler arasında şunlar bulunur:

hindiba kökü, 35,7-47,6 g

yer elması, 16–20 g

sarımsak, 9–16 gr

pırasa, 3-10 g

soğan, 2-6 g

çiğ kuşkonmaz, 2–3 g

muz, 0,3-0,7 g

Ayrıca çavdar, arpa ve buğday gibi tam tahıllarda az miktarda inülin bulunmaktadır.

Araştırmalara göre, bağırsaklardaki probiyotik Bifidobakterilerin büyümesini artırmak için günde 5 gram inülin alınmalıdır. Daha iyi kalsiyum emilimi için 8 gram veya daha fazlasını almak gerekir. Günde 12 gram inülin almanın düzenli bağırsak hareketlerini teşvik etmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Lif alımı, vücudun buna uyum sağlayabilmesi için kademeli olarak arttırılmalıdır. Aksi durumda bir anda aşırı lif alımı sindirim sorunları yaşatabilir.