Bağırsaklarınızdaki yararlı bakterileri yer elması ile besleyin!

Bağırsak sağlığı çok önemlidir. Tıbbın atası olan Hipokrat “Bütün hastalıklar bağırsakta başlar, bağırsak hasta ise vücudun kalan kısmı da hastadır” diyerek bağırsak sağlığının ne kadar önemli olduğunu açıkça belirtmiştir.

Bağırsak sağlığına olumlu katkı yapan az sayıdaki yiyecekten biri olan yer elmasından bahsetmek istiyorum bugün.

Yer elması yumru, kök ya da yer altı sapı boğum boğum olan ve patatesi ya da zencefili andıran bir bitkidir. Tadı tatlımsıdır ve hoştur.İçeriğindeki fruktooligosakkarit ve inulin bağırsaklarımızdaki faydalı bakteriler olan probiyotikler için sağlıklı besin ögeleridir. Yani bağırsaklarımızdaki faydalı bakteriler bunlarla beslenirler. Yapılan araştırmalarda inulinin çeşitli kanser türlerinin engellenmesinde, kan şekerini dengelemede, trigliseridlerin ve kötü kolesterolün düşmesinde etkili olduğu görülmüştür. Ancak inulin gaz yapabilir. Hassasiyeti olan kişilerin özellikle çiğ yer elması tüketiminden kaçınması gerekebilir.

Antibiyotik kullanımının sonucunda bağırsak florasında oluşan probiyotik kaybının yerine konması için yer elması tüketimi doğru bir seçim olacaktır. İshal ve kabızlık durumlarının iyileştirilmesine de yardımcı olur.

100 gram yer elması sadece 73 kaloridir. Bu miktardaki yer elması günlük B1 vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %20’sini karşılar. B1 vitamini kas ve sinir sistemi fonksiyonlarınızın düzgün çalışmasında etkilidir. Yapılan bir çalışma premenstural sendromun yani kadınlarda adet öncesi yaşanan sıkıntıların önlenmesinde B1 vitamininin etkili olduğunu ortaya koymuştur.

100 gram yer elması ile günlük demir ihtiyacınızın %25’ini,  fosfor ve potasyum ihtiyacınızın %10’unu karşılayabilirsiniz. Düşük kalorili ve lif içeriği zengin bir besin olması sebebiyle de kilo vermede faydası olacak yiyecekler listenize alabilirsiniz.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı