Aylardır içinde bulunduğumuz COVID-19 salgınının daha ne kadar devam edeceği hakkında net bilgilere sahip değiliz. Bu sebeple bireysel önlemlerimizi almaya devam etmeliyiz, virüsle karşılaşmamak için sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymalıyız. Bunlara ek olarak, COVID-19’a karşı alabileceğimiz koruyucu önlemlerden biri de sağlıklı beslenmektir.
Vücudunuz, işlenmiş gıdalar veya takviyeler yerine meyveler ve sebzeler gibi tüm (doğal formda) gıda kaynaklarını sever. Çünkü vücut, doğal formdaki besinleri daha verimli kullanır ve emer. Beslenmenizde doğru yiyeceklerin ve besin maddelerinin çeşitliliğinin sağlamak, sadece bir tanesini (örneğin C vitamini ) çok miktarda almaktan daha doğru bir yaklaşımdır. Aşağıdaki listede yer alan çeşitli gıdalarla beslenmenizi renkli hale getirmeniz bağışıklık sisteminizi daha güçlü tutmanıza yardımcı olacaktır.
Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Hangi Besinleri Yemeliyiz?
C ve E Vitaminleri: C ve E vitaminleri, serbest radikalleri yok etmeye ve vücudun doğal bağışıklık yanıtını desteklemeye yardımcı olan antioksidanlardır. Kırmızı biber, portakal, çilek, brokoli, mango, limon, kivi, mor lahana ve diğer meyve ve sebzeler C vtamini kaynaklarıdır. E vitamini içeren besinler arasında kabuklu yemişler, tohumlar, ıspanak ve brokoli bulunmaktadır.
Beta-Karoten: Yiyeceklerdeki beta-karoten vücutta A vitaminine dönüştürülür. A vitamini, hastalıklarla mücadele eden hücreleri artırarak inflamasyonu azaltan ve bağışıklık fonksiyonunu güçlendiren önemli bir antioksidandır. Havuç, ıspanak, lahana, kayısı, tatlı patates, kabak ve kavun beta-karoten kaynaklarıdır. A vitamini yağda çözünen bir vitamindir, bu nedenle zeytinyağı ve avokado gibi sağlıklı yağları beta-karoten içeren gıdalarla birlikte tüketmek emilimine yardımcı olacaktır.
D Vitamini: D vitamini vücudun bağışıklık tepkisini düzenlemeye yardımcı olur. Araştırmalar, D vitamini desteğinin, vücuttaki proinflamatuar bileşiklerin üretimini azaltarak viral enfeksiyon riskini azaltabileceğini göstermiştir. Kandaki artan D vitamini düzeyleri, tüberküloz, hepatit ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesiyle ilişkilendirilmiştir. D vitamini somon, konserve ton balığı, yumurta sarısı ve yoğurtta bulunur. Haftada üç kez 15 dakika güneşlenerek de D vitamini düzeylerinizi arttırabilirsiniz.
B-6 vitamini: Bağışıklık sistemindeki biyokimyasal reaksiyonları desteklemek için hayati öneme sahiptir. Yeni ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda gereklidir. Tavuk, hindi, soğuk su balıkları (somon ve ton balığı), nohut, muz ve yeşil sebzeler iyi B-6 vitamini kaynaklarıdır.
Çinko: Bağışıklık sistemi hücrelerinin amaca uygun olarak çalışması için çinkoya ihtiyacı vardır. İstilacılara karşı savunma yapan beyaz kan hücrelerini güçlendirmeye yardımcı olur. Çinko, vücudumuzun depolamadığı veya üretmediği bir mineraldir. Kabak çekirdeği, susam, kuru baklagiller iyi çinko kaynakları arasındadır. Tavuk, hindi ve kabuklu deniz canlıları da yüksek çinko içerir.
Selenyum: Selenyum, bağışıklık sisteminizin sağlığında önemli bir rol oynar. Bu antioksidan mineral vücudunuzdaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur, bu da iltihabı azaltır ve bağışıklığı artırır. Çalışmalar, artmış kan selenyum seviyelerinin güçlenmiş bağışıklık tepkisi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Brezilya cevizi, yumurta, tavuk eti, sardalya ve ay çekirdeği iyi selenyum kaynaklarıdır.
Su: Su içmek, oksijenin hücrelere taşınmasına ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini destekler. Salatalık ve karpuz başta olmak üzere sebzeler ve meyveler yüksek su içeriğine sahiptir. Su içmekten keyf almıyorsanız suya elma, nane ya da limon gibi aroma vericiler ekleyebilirsiniz. Ayran, kefir ve maden suyu ile çorbalar da vücudunuzun sıvı ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılamanıza yardımcı olur.
Fazla Kilolar ve Katı Diyetler Bağışıklığınızı Zayıflatabilir
Bağışıklığınızı güçlü tutmak için çok yemek yememelisiniz. Bu durumda vücudunuz yağlanmaya başlayabilir. Aşırı kilolar ve fazla yağ dokusunun bağışıklık sistemini negatif yönde etkilediğine ilişkin bilimsel çalışmalar mevcuttur. Obez kişilerde enfeksiyon hastalıklarının ve enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölüm oranının daha yüksek olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.
Diğer yandan fazla kilolardan kurtulmak için çok az yemek yemek hem ihtiyacınız olan besin maddelerini alamamanıza hem de sizi strese sokarak bağışıklığınızın güçsüzleşmesine neden olabilir. İntenetten ya da bir arkadaşınızdan duyduğunuz diyetler yerine size özel hazırlanmış beslenme programını takip ederek sağlıklı bir şekilde kilo vermelisiniz.