
Bakla,şaşılacak derecede zengin besin içeriği ile ilkbaharın yıldızıdır. Taze baklanın mevsimi biraz kısadır ancak baklayı kurutulmuş bir şekilde de yıl boyu bulmak mümkün. Karbonhidrat içeriği sebebiyle kalorisi biraz yüksek (100 gr. taze iç bakla 340 kalori) olsa da içeriğindeki diğer bileşikler ile hem sağlıklı beslenmek isteyenlerin hem de diyet yapanların göz ardı etmemesi gereken bir besindir.
100 gram taze iç bakla tükettiğinizde günlük protein ihtiyacınızın %46’sını, ve lif ihtiyacınızın %66sını karşılarsınız. Bu müthiş ikili yani protein ve liften zengin beslenmek kilo kontrolü için çok önemlidir. Lifli besinler laksatif etkilidir, bağırsakları çalıştırır ve kolon sağlığını korur. Ayrıca kan kolesterol düzeylerinin düşürülmesinde de lifli besinlerin faydası büyüktür.Kan şekerinin düzenlenmesinde de lifli besinler etkilidir.
100 gram taze iç bakla tükettiğinizde günlük folat ihtiyacınızın %100’ünü, Tiamin (B1) vitamininin %45’ini ve diğer B grubu vitaminlerin %20-25’ini karşılarsınız. Hayvansal ürünleri tüketmeyenler veya yeteri kadar tüketmeyenler için iyi bir B12 kaynağıdır. Folat, riboflavin (B12)vitamini ile birlikte DNA sentezi ve hücre bölünmesi için gereklidir. Yeterli folat alımı hamileler için çok önemlidir, eksikliği yenidoğanlarda doğum kusurlarının oluşmasına neden olabilmektedir. B grubu vitaminler karbonhidrat,protein ve yağ metabolizmalarında rol oynar.
Bakla mineral zenginliği yönünden de oldukça dikkat çekicidir. 100 gram taze bakla tükettiğinizde günlük bakır ihtiyacınızın yaklaşık %90’ını, demir ihtiyacınızın%80’ini, manganez ihtiyacınızın %70’îni, fosfor ihtiyacınızın %60’ını ve potasyum ihtiyacınızın %25’ini karşılarsınız. Tüm bitkisel besinler içerisinde en iyi potasyum kaynağıdır. Potasyum, kan basıncının düşürülmesinde rol oynar ve kalbi korur. Demir, kana oksijenin taşınmasına ve bakırla birlikte kırmızı kan hücrelerinin yapımına yardımcı olur. Fosfor ise kemiklerin yapısında bulunan bir mineraldir ve kemik sağlığını korur. Manganez ise enerji metabolizmasında rol oynar.
Bakla fitokimyasallardan da zengin bir besindir. İyi miktarda izoflavon içerir. Deney hayvanları üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar izoflavonun meme kanserine karşı etkili olduğunu göstermektedir. İçeriğindeki steroller ise kolesterolün düşürülmesine yardımcı olurlar. Bakla beyinde dopamin salgısını arttırarak vücudun düzgün hareket etmesini sağlar. Diyetinde bakla bulunduranların Parkinson hastalığına yakalanma riskleri düşer.
Taze iç bakla ile tek başına yemek yapabileceğiniz gibi enginar ile birlikte de hazırlayabilirsiniz. Favası da harika olur. Ne duruyorsunuz, hemen baklanızı alın ve arzu ettiğiniz şekilde afiyetle tüketin.
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı