Balık Yağı Mı Krill Yağı Mı Daha Faydalıdır?

Sağlıklı bir diyetin olmazsa olmazlarından biri yeterli omega-3 alımıdır. Omega-3’ün kolesterolü düşürmede, kalp ve beyin sağlığını geliştirmede ve vücutta iltihaplanmayı azaltmadaki rolüne ilişkin çok sayıda yayın bulunmaktadır. Özellikle Omega 3 yağ asitleri içinde bulunan 2 yağ asidi türü; eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) bu faydaları sağlamaktadır.

Vücudumuz kendi kendine omega-3 üretemediği için beslenme yoluyla alınması şarttır. Ne var ki yeterli omega-3 alımı için beslenme, çoğu zaman yetersiz kalmakta ve takviyeler yoluyla bu açık kapatılmaya çalışılmaktadır.

Balık yağı takviyeleri uzun yıllardır bu amaçla kullanılan en önemli kaynaktır. Somon, uskumru ve sardalye gibi yağlı balıklardan elde edilir. Son yıllarda ise krill yağı, EPA ve DHA açısından zengin olan bir başka ürün olarak piyasada bulunmaya başlamıştır.

Bu yazımızda balık yağı ve krill yağı arasındaki farkları inceleyip sizlerin değerlendirmesine bırakacağız.

Krill Yağı Nedir?

Balık yağı, yağlı balıklardan elde edilirken, krill yağı, soğuk sularda yaşayan karidese benzeyen krill adlı kabuklu deniz canlılarından elde edilir. Krill; balinalar, foklar, penguenler ve o bölgede yaşayan pek çok kuş türü için önemli bir besin kaynağıdır.

Krill yağı da balık yağı gibi DHA ve EPA adı verilen omega-3 yağ asitlerini içermektedir. Fakat yapısal olarak balıklardaki yağ asitlerinden farklılık gösterir ve vücudun bu yağların kullanma şekli de buna göre değişmektedir. Balık yağları genellikle sarı tonlardayken krill yağı içeriğindeki astaksantin adlı antioksidan madde medeniyle kırmızı tonlardadır.

Krill Yağı Vücutta Daha Faydalı Hale Dönüşebilir

Balık yağı DHA ve EPA konsantrasyonu açısından daha fazla omega-3 içermesine rağmen, krill yağındaki bu yağ asitlerinin balık yağına göre vücut tarafından daha iyi emildiği dair bazı çalışmalar bulunmaktadır.

Balık yağları içindeki yağ asitleri genellikle trigliserid formundayken krill yağı içindeki yağ asitleri fosfolipid formundadır. Bu nedenle vücut tarafından daha iyi absorbe edildiği ve vücutta daha etkin kullanıldığı düşünülmektedir.

Bir çalışmada aynı miktarda balık yağı ya da krill yağı verilen kişilerde 72 saat sonraki EPA ve DHA konsantrasyonu krill yağı verilenlerde daha yüksek bulunmuştur. Bir başka çalışmada kişilere balık yağı ya da balık yağına göre 2/3 miktarda krill yağı verilmiş ve krill yağını daha düşük miktarda olmasına rağmen her iki takviyeyi kullananlardaki EPA ve DHA konsantrasyonu benzerlik göstermiştir.

Krill Yağı Daha Fazla Antioksidan Madde İçerir

Antioksidanlar vücutta oksidatif stresi azaltarak serbest radikaller adlı zararlı maddelerin hücrelere zarar vermesini önler.

Krill yağı astaksantin adlı antioksidan madde içerir ki bu, pek çok balık yağında bulunmaz. Antioksidan ve antiinflamatuar özellikteki bu maddenin kalp sağlığını koruduğuna dair veriler bulunmaktadır. Bir çalışmada trigliserid düşürücü ve iyi kolesterol (HDL) yükseltici etkisi gösterilmiştir.

Balık Yağı Daha Ucuzdur

Balık yağlarının krill yağına göre çok daha ucuz olması önemli bir avantajdır. Bunun nedeni üretiminin çok daha kolay olmasıdır. Krill yağı üzerindeki araştırmalar hala yetersizdir. Mevcut veriler daha faydalı olduğunu işaret etse de, 5-10 kat daha yüksek maliyeti nedeniyle pek çok kişinin tercih etmesini güçleştirir.