Salata soslarından marinasyona kadar farklı kullanım alanları olan balzamik sirke ayrıt edici tadı ile yemeklere lezzet katan bir besin maddesidir.
Bazı araştırmalarda, balzemik sirke tüketiminin kilo verme, kolesterolü düşürme gibi sağlık üzerinde faydaları olduğu belirlenmiştir. Bu yazımızda balzemik sirke tüketiminin kategorik olarak nelere iyi gelebileceğini detaylandırmaya çalışacağız.
Kan şekerini düşürür
Beslenmenin bir parçası olarak balzamik sirke tüketmek, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Bir araştırmada balzamik sirkenin antiglisemik etkisi belirlenmiştir. Balzamik sirke içeren bir öğün sonrası kan şekerindeki yükselmenin daha kontrollü olduğu ortaya konmuştur.
Cilt sağlığına iyi gelir
Balzamik sirkede antimikrobiyal bileşikler, asetik asit ve antioksidanlar bulunur. Düzenli olarak balzamik sirke tüketmek cildinizin daha temiz ve parlak görünmesini sağlayabilir. Sivilcelere topikal olarak uygulanabilir fakat doğrudan cilde uygulamak lekelere neden olabilir.
Sağlıklı sindirimi teşvik eder
Balzamik sirkede bulunan asetik asit adlı aktif bileşik sindirime yardımcı olan probiyotikler içerir. Asetik asitte bulunan probiyotikler genel bağışıklık fonksiyonunu desteklerken, bağırsak sağlığını korur ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
Kolesterolü düşürür
Balzamik sirkenin kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır. Balzamik sirkede bulunan antioksidanlar kolesterolün yükselmesine neden olan toksik hücreleri bloke eder. Deney hayvanları üzerinde yapılmış bir çalışmada, balzamik sirke tüketen yüksek kolesterolü olan hayvanların kolesterol düzeylerinin düştüğü ve düşük kolesterol düzeyleri olan hayvanların da kolesterol düzeylerinin sürdürülebilir şekilde stabil kaldığı belirlenmiştir.
Kilo vermeye yardımcı olur
Balzamik sirkede bulunan probiyotikler daha uzun süren tokluk sağlar. Bazı araştırmalar kahvaltıda sirke tüketenlerin gün boyunca daha az kalori tükettikleri ortaya konmuştur.
Diyabete iyi gelir
Balzamik sirke bir anti-glisemiktir. 2006 yılında yapılan bir incelemede insülin direnci olan kişilerin sirke tüketimi sonrasında 5 saate kadar kan şekeri düzeylerinin stabil bir şekilde seyrettiği belirlenmiştir. Balzamik sirkeyi yemeklerde bir çeşni olarak kullanmak yemeklerinizi daha diyabet dostu kılar ve yemek sonrası kan şekeri sıçramalarından kaçınmanıza yardımcı olur.
Kan dolaşımını arttırır
Balzamik sirke, kardiyovasküler sistem üzerindeki etkileri hala araştırılan polifenoller içerir. Balzamik sirke polifenoller içeren üzümden yapılır. Üzüm tüketiminin kanda bulunan trombositlerin kümelenmesini önlemeye yardımcı olduğu belirlenmiştir ki bu kan dolaşımının ve kalp sağlığının korunmasında önemlidir.
Hipertansiyonun azaltılmasına yardımcıdır
Kan basıncının düşürülmesi kalp sağlığını korumak için yapılması gereken şeylerden biridir. Fareler üzerinde yapılmış bir çalışmada balzamik sirkenin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu belirlenmiştir. Çalışmada balzamik sirkenin özellikle düzenli ve uzun süreli kullanımında tansiyon düşürücü etkisi ortaya konmuştur. Yemeklerinize balzamik sirke ekleyerek hem lezzet katmış hem de kalbinizi korumuş olursuz.
Balzamik sirke kullanımında riskler
Balzamik sirkeye alerjiniz yoksa güvenle tüketebilirsiniz fakat aşırı tüketimi aşağıdaki riskleri beraberinde getirir.
-Mide rahatsızlıklarına neden olabilir
-Boğazda iltihaplanma yapabilir
-Yemek borusuna hasar verebilir
Riskleri azaltmak içim balzamik sirke tüketimi günde iki yemek kaşığı ve daha az olacak şekilde yapılmalıdır.