Baş Ağrılarının Çözümü Ketojenik Diyet mi?

Migren, baş ağrısı atakları ile karakterize olan ve dünyada yaklaşık 1 milyar kişinin etkilendiği önemi bir sağlık sorunudur. Migren ağrıları ilaç tedavileri ile önlenebilir hale gelmiştir fakat İtalyan bilim insanları bu dayanılmaz ağrılardan kurtulmanın çok daha doğal bir çözümü olabileceğini düşünmekteler…

Onları böyle bir düşünceye iten şey ise yaptıkları araştırmada elde ettikleri sonuçlar. Önerdikleri çözüm ise düşük karbonhidrat içeren ketojenik diyet. Araştırmacılara göre düşük karbonhidrat içeren diyetler migren kaynaklı inflamasyonu azaltmaya ve beynin daha etkili çalışmasına yardımcı oluyor.

Roma Sapienza Üniversitesi’nden araştırma ekibi çok düşük kalorili ketojenik diyetin migren ağrıları üzerindeki etkisini incelediler. İlk ketojenik diyet uygulaması 1921 yılında ilaca dirençli epilepsi hastalarında uygulanmıştı. Bu tipik ketojenik diyet yüksek yağ ve düşük karbonhidrat içeriyordu. Araştırmacılar ise hem karbonhidrat hem de yağ içeriği düşük olan az kalorili ketojenik diyet üzerinden çalışmalarını yürüttüler.

Aşırı kilolu 96 kadın gönüllü üzerinde yapılan çalışmada 45 kişiye bir ay boyunca düşük kalorili ketojenik diyet uygulandı ve sonrasında 5 ay süresince düşük kalorili standart diyete geçildi. 51 kişiye ise altı ay boyunca düşük kalorili standart diyet uygulandı. Diyet uygulamalarının 1.2.3. ve 6. ayındaki baş ağrısı sıklıkları ve bağ ağrılı geçirilen gün sayıları takip edildi.

Düşük kalorili ketojenik diyet uygulanan gruptakilerin ilk bir ayda baş ağrılarında kayda değer bir azalma oldu fakat birinci ayın sonunda standart diyete geçildikten sonra başlangıçtaki duruma göre daha iyi olsa da ağrıları tekrar kötüleşti. Düşük kalorili standart diyet uygulayanlarda ise ancak üçüncü aydan sonra baş ağrılı geçirilen gün sayısında bir azalma belirlendi.

Araştırmacılara göre bu ağırların azalmasını sağlayan şey ketojenik yani karbonhidrattan çok fakir diyet. Daha önceki bir çalışmada da normal kilolu kişilerde baş ağrısı ataklarının yüksek yağlı ketojenik diyet ile azaldığı belirlenmişti.

Beslenmede karbonhidrat çok düşürüldüğünde vücut keton cisimleri üretir. Hücreler ki bunlara nöronlar da dahildir enerji kaynağı olarak bu keton cisimlerini kullanmaya başlar. Glikozdan daha az oksidatif strese neden oldukları için keton cisimlerinin sağladığı enerji ile beyin ve kaslar daha etkin bir şekilde çalışırlar. Keton cisimlerinin anti inflamatuar etkisi de bulunmaktadır. Bu etki sebebiyle inflamasyona bağlı baş ağrılarının azaltılmasında rolü bulunmaktadır.

Her ne kadar bu araştırmanın sonuçlarına bakarak keton cisimlerinin migren ağrıları üzerindeki etkisi hakkında kesin bir yargıya varılması mümkün değilse de, bu sonuçların, gelecekte migren-beslenme ilişkisi üzerine yapılacak çalışmaların düşük karbonhidrat içeren diyetler üzerinde yoğunlaşmasını cesaretlendireceği açıktır.

Referans: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ene.12550/abstract;jsessionid=C0152D2624AE1A27E4365DF89E2FA93B.f01t01