Karın ve bel bölgesi yağlanmasının kötü beslenme, egzersiz eksikliği ve stres gibi pek çok nedeni olabilmektedir. Daha sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, stresi azaltmak ve diğer yaşam tarzı değişikliklerine gitmek bel bölgenizde biriken yağlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Karın ve çevresindeki yağlanmanın iki türü vardır;
Visseral yağlanma: Karın bölgesindeki organların çevresinde oluşan yağlanma
Deri altı yağlanması: Cildin altında oluşan yaşlanma
Visseral yağlanma, deri altı yağlanmasına göre daha zararlıdır. Visseral yağlanma daha ciddi sağlık sorunlarından kaynaklı olabilir ya da önemli sağlık sorunları yol açabilir.
Karın bölgesinde yağlanma neden tehlikelidir?
Fazla kilolu olmak aşağıda sıralanan hastalıklar ile ilişkilidir ve bu hastalıkların nedenleri arasında gösterilmektedir;
– Kalp hastalıkları
– İnme
– Tip 2 diyabet
– Yüksek tansiyon
– Astım
– Meme ve kolon kanseri
– Alzheimer ve diğer bunama tipleri
Karın bölgesindeki yağlanmanın nedenleri ve çözüm önerileri
Karın bölgesindeki yağlanmanın pek çok nedeni olabilmekle birlikte en yaygın sebepleri şunlardır:
Kötü beslenme:
Şekerli yiyecek ve içeceklerin fazla tüketimi şunları beraberinde getirir;
-Kilo alma
-Metabolizmanın yavaşlaması
-Vücudun yağ yakma yeteneğinin azalması
Proteince fakir ve karbonhidrat açısından zengin beslenme kilo almaya neden olabilir. Protein içeren gıdalar daha uzun süre tokluk sağlar ve yetersiz protein alımı genel olarak daha fazla yemek yemeyi beraberinde getirir. Protein içeren gıdaların daha yüksek termik etkisi nedeniyle de metabolizmayı hızlandırıcı rolü bulunmaktadır.
Kek, kraker ve fast food yiyecekler gibi pek çok hazır gıdada trans yağlar kullanılabilmektedir. Bu yağlar vücutta iltihaplanmaya ve obeziteye neden olabilir. Bu yüzden hazır gıdaların etiketleri okunarak tüketilmelidir.
Beslenmede basit karbonhidratlardan, fazla yağ ve hazır gıda tüketiminden kaçınmak, yerine kompleks karbonhidratlar, sebze ve meyveler, yağsız proteinler tercih etmek bel bölgesi yağlanma ve genel sağlık açısından doğru tercihler olacaktır.
Fazla alkol tüketme:
Alkollü içecekleri aşırı tüketmek karaciğere zarar verebilir, iltihaplanma da dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Alkol tüketiminin özellikle karın bölgesinde yağlanmaya neden olduğuna ilişkin bilimsel kanıtlar bulunmaktadır. Alkol kullanmayı seviyorsanız da tüketiminizi sınırlamak bel ve karın bölgesi yağlanmaya karşı atılacak iyi bir adımdır.
Fiziksel aktivite yetersizliği:
Gün içinde yedikleriniz ve içtiklerinizden aldığınız kaloriler yaktığınız kalorilerden fazlaysa kilo almaya başlarsınız. Aktif bir yaşam sürdürülmezse sıkı bir diyet uygulansa bile karın bölgesindeki yağlardan kurtulmak zordur. Daha fazla egzersiz ile buna çözüm bulunabilir.
Stres:
Kortizol adlı hormon stresle baş edilmesine yardımcı olur. İnsanlar tehlikeli, stresli bir durumla karşılaştıklarında kortizol hormonu üretimi artar ve bu da kişilerin metabolizmasını etkiler.
İnsanlar stresli olduklarında onlara keyif veren ama sağlıksız olan yiyeceklere eğilimleri artar. Alınan kaloriler, kortizol hormonu nedeniyle bel bölgesi başta olmak üzere vücutta depolanmaya başlar.
Özellikle egzersizler ve meditasyon stresin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Genetik:
Genlerimizin obez olma eğilimimiz üzerinde etkili olabileceğine dair bilimsel kanıtlar bulunmaktadır. Bilim insanları, genlerin metabolizmayı ve obezite ile ilişkili hastalıkların gelişme riskini etkilediğini düşünmektedir.
Benzer şekilde çevresel faktörler ve davranışlar da obez olma olasılığı üzerinde rol oynamaktadır.
Yetersiz-kalitesiz uyku:
Az uyumanın kilo alma ile ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bu da bel bölgesinde yağlanmayı beraberinde getirir.
Hem az uyumak hem de uykunun kalitesiz olması abdominal (bel ve çevresi) bölgedeki yağlanmayı arttırabilir.
İyi bir şekilde uyuyamamak, beslenme davranışında sağlıksız yiyeceklere eğilimi arttırabilir ve duygusal yeme bozukluğu gelişimini tetikleyebilir.
Sigara içmek:
Sigara içmenin bel bölgesindeki yağlanma ile doğrudan bir alakası bulunmamakla birlikte bir çalışmada sigara kullanan ve kullanmayan obez bireyler kıyaslanmış ve sigara kullananlarda visseral ve bel bölgesi yağlanmasının daha fazla olduğu belirlenmiştir. Sigarayı bırakmak genel sağlığınızı korumanız adına da atacağınız en önemli adımdır.