Kilo kontrolü ve sağlıklı yaşam için sofraya oturmadan önce tüketeceğiniz yemekleri tabağınıza koyun. Tencere yanınızda durmasın. Tabağınızdaki yemekleri bitirin ve kalkın…
Beslenme piramidine son zamanlarda uyum zorlaştı. Artık sağlıklı tabağım anlayışı var…Unutmayın ufak değişiklikler sağlığınızda önemli adımlar oluşturur. Kilolu bir kişinin %10 luk kilo kaybı bile kan tablosunu ciddi oranda değiştirir.
Sağlıklı tabak denildiğinde tabağınızı dörde böldüğünüzü ve her bölümü bir çeşit besinle doldurduğunuzu düşünün. Bu besinler proteinler, tam tahıllar, meyve ve sebzeler olarak belirlenebilir. Süt grubunu da unutmamalı. Tabağımda organik yoğurt mutlaka bulunmalı… her öğünde süt ürünü ihtiyacımı karşılamalıyım ….
Kemik sağlığı açısından süt grubu çok önemli ancak , son araştırmalar sebzelerin kemik sağlığı üzerinde önemli etkilerini belirledi. Çünkü sebzeler kan pH’sını düşürüyor.
Eğer vejeteryan besleniyorsanız. Yağlı tohumlara baktığımız zaman yağ değişiminde değil protein değişimi olarak düşünürüz. Ben vejeteryan değilim ama bugün sabah kahvaltımda aldığım kalorinin yarısı cevizden geldi. Dolayısı ile ben cevizi protein değişiminde değil yağ değişimi olarak kaydettim.
Kalori dengenizi sağlayın
Yemeklerinizden zevk alın, keyifli yemekler yiyin ancak porsiyonu küçültün. Çok sevdiğiniz bir yemeği bile yüksek miktarda tüketmeyin.
Arttırmanız gereken besinleri belirleyin:
Tabağınıza yarısını dolduracak şekilde meyve ve sebzeler koyun. Hem de her renk sebze ve meyveler olsun…
Aldığınız tahıllar tam tahıllardan seçilsin.
Yağsız veya %1 yağlı yoğurt kullanın.
Asla tüketmeyeceğiniz gıdaları belirleyin:
Hazır çorbalar yüksek sodyum içerir.
Yani tuz tüketiminizi ayarlarken kullandığınız gıdaların besin içeriklerine bakın.
Şekerli ve gazlı içecek yerine su tüketiminizi arttırın.
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı