Besin grupları

Kilo kontrolünüzü takip ederken birbiri yerine gecen besinlerin neler olduğunun bilinmesi büyük bir ayrıcalıktır bu sebeple sizlere kolaylık olması acısından pratik değişim listesi hazırladım.

SÜT GRUBU
Yiyecek adı ortalama ölçü miktar(gr)
Süt 1su bardağı 160
Yoğurt 1su bardağı 160
ET GRUBU
Yiyecek adı ortalama ölçü miktar(gr)
Köfte 1 tane 30
Kıyma 1 köfte kadar 30
Pirzola(kemiksiz) 1 küçük boy 30
Kuşbaşı et 4 tane 30
Biftek 1 orta boy büyüklüte 30
Tavuk 1 köfte kadar 30
Balık 1 köfte kadar 30
Beyaz peynir 1 parça 30
Kaşar peyniri 1 dilim 30
Yumurta 1 tane 30
KURUBAKLAGİLLER
Kurubaklağiller halk arasında protein değeri yüksek olarak bilinen ancak bunun yanında yüksek karbonhidrat içeren gıdalardır. 
Bir porsiyon 15g karbonhidrat, 5g protein içerir.
Baklagil ortalama ölçü pişmiş miktar(gr) çiğ
Kuru fasulye 4 yemek kaşığı 25
Nohut 4 yemek kaşığı 25
Barbunya 4 yemek kaşığı 25
İç bakla 4 yemek kaşığı 25
Yeşil mercimek 4 yemek kaşığı 25
Mercimek çorbası 1 Kase 15
Sebze Grubu
İki çeşit sebze grubu vardır.
A Grubu
Bir porsiyon 6g karbonhidrat 1g protein içerir.
SEBZE DEĞİŞİMİ :
Sebzeler iki gruba ayrılmasının sebebi içeriklerindeki karbonhidrat miktarıdır. Sebzelerde
yağ bulunmaz. Bir porsiyon 6g karbonhidrat 1g protein içerir.
A Grubu
Sebze ortalama ölçü miktar(g)
domates (çiğ) 1 küçük boy 100
domates suyu (çiğ) 1/2 su bardağı 240
çarliston biber (çiğ) 10 orta boy 100
yeşil dolma biber (çiğ) 2 orta boy 100
kıvırcık (çiğ) 15 yaprak 100
marul (çiğ) 5-6 yaprak 100
salatalık (çiğ) 1 küçük boy 100
kırmızı turp (çiğ) 5 orta boy 100
maydanoz (çiğ) 1orta demet 75
yeşil soğan (çiğ) 3-4 orta boy 75
kuru soğan (çiğ) 1 orta boy 75
kereviz (çiğ) 1 küçük boy 100
kırmızı lahana (çiğ) 1/8 orta boy 100
lahana (pişmiş) 4 yemek kaşığı 100
karnabahar (pişmiş) 4 yemek kaşığı 100
taze kabak (pişmiş) 4 yemek kaşığı 150
patlıcan (pişmiş) 4 yemek kaşığı 125
ıspanak (pişmiş) 4 yemek kaşığı 150
pazı (pişmiş) 4 yemek kaşığı 150
ebegümeci (pişmiş) 4 yemek kaşığı 150
bamya (pişmiş) 4 yemek kaşığı 75
taze fasulye (pişmiş) 4 yemek kaşığı 150
semizotu (pişmiş) 4 yemek kaşığı 150
B Grubu
Sebze ortalama ölçü miktar(g)
havuç 1orta boy 100
havuç suyu 1/2 su baardağı 120
şalgam 1 orta boy 150
bezelye (pişmiş) 4 yemek kaşığı 100
pırasa (pişmiş) 4 yemek kaşığı 150
bakla (pişmiş) 4 yemek kaşığı 100
enginar (pişmiş) 1 orta boy 100
MEYVE GRUBU
Bir porsiyon meyve 12 g karbonhidrat içerir meyveler fruktoz içerirler,yağ ve protein bulunmaz.
Meyve ortalama ölçü miktar(g)
elma 1 küçük boy 100
kayısı 3 adet 100
muz 1 küçük-1/2 büyük 50
taze incir 1 adet 80
kiraz 12 adet 75
vişne 14 adet 80
greyfurt 1/2 adet 125
turunç 1 orta boy 100
portakal 1 orta boy 100
limon 1 orta boy 100
mandalina 1 küçük boy 100
üzüm 15 iri tane 80
yeni dünya 6 adet 125
erik 5 adet 100
çilek 12 adet 175
şeftali 1 orta boy 100
armut 1 orta boy 100
ayva 1/4 orta boy 80
nar 1/2 küçük boy 80
kavun 1/8 orta boy 200
karpuz 1/8 orta boy 200
kuru incir 1 adet 20
kuru kayısı 4 adet 20
kuru erik 5 adet 20
kuru üzüm 1 yemek kaşığı dolu 20
hurma 5 adet 20
dut 1/2 su bardağı 60
böğürtlen 1/2 su bardağı 90
avakado 1/2 adet 150
kivi 1 orta boy 120
portakal suyu 1 çay bardağı 100
greyfurt suyu 1 çay bardağı 100
elma suyu 1/3 su bardağı 80
üzüm suyu 1/4 su bardağı 60
vişne suyu 1/3 su bardağı 80
nar suyu 1/3 su bardağı 80
EKMEK VE EKMEK YERİNE GEÇENLERİN GRUBU
Ekmek ve ekmek grubunu özellikle belirtmek istiyorum çok dikkatli olarak bakarsanız karbonhidrat
ve proteini bir arada görürsünüz. Bundan yola çıkarak protein ve karbonhidratı beslenmede
ayırmak aslında mümkün değildir.
Besin ortalama ölçü miktar(g)
ekmek 1ince dilim 25
mercimek çorbası 1 Kase 15
tarhana çorbası 1 Kase 15
buğday unu çorbası 1 Kase 15
şehriye çorbası 1 Kase 15
pirinç çorbası 1 Kase 15
domates çorbası 1 Kase 15
ezogelin çorbası 1 Kase 15
pirinç pilavı 2 yemek kaşığı 15
bulgur pilavı 2 yemek kaşığı 15
kuskus 2 yemek kaşığı 15
erişte 2 yemek kaşığı 15
patates 1 küçük boy 90
kestane 2 orta boy 30
patlamış mısır(yağsız) 1 su bardağı 20
beyaz leblebi 1 avuç 20
sarı leblebi 1 avuç 20
etimek 2 dilim 18
grissini 3 adet 19+1/4 yağ
çubuk kraker(yağsız) 13-18 adet 18
kraker 5 adet 22
galeta kepekli 1 adet 19
galeta sade,büyük 1.5adet 20+ 1/4 yağ
kepekli altınbaşak 4.5 adet 20
kraker susamlı çubuk, kalın 4 adet 20
kraker badem 32 adet 21
YAĞ GRUBU
Bir porsiyon 5g yağ içerir.
Besin ortalama ölçü miktar(g)
zeytin 5 adet 15
zeytinyağı 1 tatlı kaşığı 5
bitkisel sıvı yağ 1 tatlı kaşığı 5
margarin(yumuşak) 1 tatlı kaşığı 5
ceviz içi 2 adet 8
fındık içi 5-6 adet 10
ayçekirdeği 1 avuç 10
TATLI GRUBU
Listede gösterilen miktarlar 5g karbonhidrat, 20 kalorilik enerji sağlar.
Tatlı ortalama ölçü miktar(g)
toz şeker silme 2tatlı kaşığı 6
kesme şeker büyüklüğe göre 2-3 adet 6
reçel,marmelat silme 1yemek kaşığı 10
bal 1tatlı kaşığı 10
pekmez silme 1yemek kaşığı 10
TAT VERİCİLER
salça,soğan,sarımsak,maydanoz,biber,tuz,nane,tarçın,yenibahar,kimyon,zencefil,zerdaçal,köri
,safran,haşhaş tohumu,vb. belirli bir hastalık veya alerjiye bağlı olarak sınırlanmadıkça 
kullanmanızda sakınca yoktur.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı