Beslenmenin Uyku Kalitesi Üzerindeki Etkisi

Bilimsel çalışmalar sayesinde beslenmenin, obezite, diyabet ve kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalıkta risk belirleyici rolüne ilişkin bazı bilgilere sahibiz. Yeni araştırmalar ise elimizdeki bilgileri arttırmamızı sağlayarak ufkumuzun daha da açılmasına yardımcı oluyor. Bunlardan biri de beslenme-uyku ilişkisi üzerine yapılan bir araştırma. Bu çalışmaya göre yediklerimizin uyku kalitemiz üzerinde etkisi çok fazla…

Klinik Uyku Tıbbı Dergisi’nde (Journal Clinical Sleep Medicine) yayımlanan araştırmada lifli besinlerden fakir ve doymuş yağlardan zengin beslenen kişilerde, fiziksel ve mental enerjinin yenilendiği, yavaş dalga uykusu olarak adlandırılan uyku evresi süresinin azaldığı belirlendi. Ayrıca yüksek şeker içeren besinlerin uyku kesintilerine daha fazla neden olduğu tespit edildi.

Çalışmaya normal kilolu, yaş ortalaması 35 olan, 13 kadın ve 13 erkek olmak üzere 26 kişi dahil edildi.  Bu kişiler uyku laboratuarında 5 gün geçirdiler. Her gece saat 10.00 – 07.00 arasında toplamda 9 saatlerini yatakta geçirdiler ve ortalama 7 saat 35 dakika uyudular.

Katılımcılar ilk 4 gün beslenme uzmanları tarafından hazırlanan ve doymuş yağ-protein kısıtlı standart diyetler ile beslendiler. Son günde ise kendi yiyeceklerini seçtiler ve kısıtlanmış diyete göre daha az lifli, daha fazla şeker ve doymuş yağ içeren gıdaları tüketmeyi tercih ettiler.

Katılımcılara üçüncü geceden itibaren beyin dalgaları, kalp atım hızları, kan oksijen düzeyleri ile göz ve bacak hareketlerini ölçmek üzere uyku bozukluklarının tanılamasında kullanılan bir test olan polisomnografi uygulandı.

Standart diyetin uygulandığı günlerde uykuya dalmak için geçen süre ortalama 17 dakika iken katılımcıların kendi setçileri besinleri tükettikleri son günde bu süre ortalama 29 dakikaya çıktı. Gün içinde tüketilen gıdaların yavaş dalga uykusu olarak adlandırılan uyku evresinin süresini de etkilediği belirlendi. Doymuş yaş içeriği yüksek olan diyetin yavaş dalga uyku evresinin süresini kısalttığı ve lifli gıdalardan zengin beslenmenin bu süreyi uzattığı belirlendi. Şeker içeriği yüksek gıdaların ise uyku kesintilerinde artışa neden olduğu tespit edildi.

Elbette daha kapsamlı çalışmalar ile bu veriler desteklenmeli ancak yine de sonuçları bakımında oldukça anlamlı bir araştırma bence. Yanlış beslenmenin zararları bazen şişmanlık ya da hastalık bazen de uykusuzluk şeklinde karşımıza çıkıyor. Unutmayın sağlıklı yaşamın sırlarından biri kaliteli uykudur. Kaliteli uyku için ise yediklerimize ve içtiklerimize dikkat etmemiz gerektiğini araştırma bulgularıyla desteklenmiş bir şekilde anlıyoruz.