Hava sıcaklıklarındaki değişimler beslenme alışkanlıklarımızı, özellikle de içecek seçimlerimizi değişime uğratıyor. Sıcak havalarda soğuk içeceklerle serinlemeye çalışırken, soğuklarda ise sıcak içeceklerin tüketimini arttırıyoruz. Ancak serinlemek ya da ısınmak için seçtiğimiz sıvılar her zaman sağlığımız için doğru tercihler olmayabiliyor. Gazlı içecekler ve aşırı aşırı çay-kahve tüketimi bu yanlışlara örnek olarak verilebilir. Aslında çay ve kahvenin pek çok yararı bulunmakla birlikte aşırı tüketimleri kafein içerikleri sebebiyle sakıncalıdır. Günde 3 kupaya çay/kahve tüketilebilir.
Çay ve kahve tüketimine alternatifler yaratmak hiç zor değil. Bunun da en iyi yolu bitki çaylarına yönelmektir. Böylelikle hem aşırı kafein alımınızı kontrol edebilir hem de bitkilerin şifa edici özelliklerinden yararlanabilirsiniz.
Hazır bitki çayları onlarca farklı seçenek sunuyor. Tek bir bitkiden yapılmış çayların yanı sıra farklı bitkilerin karışımından oluşan çaylar da mevcut. Damak zevkinize ya da ihtiyacınıza göre tercihler yapmak elinizde. Özel karışımlar elde etmek istiyorsanız da, danışanlarıma sıklıkla önerdiğim tarifleri deneyebilirsiniz.
Bağışıklığı Güçlendiren Kış Çayı:
1 parça taze zencefil, 1 tane elma ( bütün elmayı dörde bölüp ekleyelim),1 çubuk tarçın, 10 top karabiber ve 5 adet karanfil bu karışımı yaklaşık 4 kupa su ile 10 dakika kaynatıp 20 dakika demleyelim ve süzelim.
Malzemelerin hepsi bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir.
Gece Rahatlatan Çay:
2-3 yaprak melisa, 1 tutam yasemin,1 tutam papatya ve 1 dilim limon kaynamış su içinde demleyelim, kaynatmayalım.
Melisa, yasemin ve papatya stres ve kaygıyı azaltıcı ve uyku problemlerinde rahatlatıcı özelliktedir.
Kadınlara Periyot Öncesi Çay:
Adaçayı, tarçın ve limon kaynamış şu içinde demleyelim.
Adaçayı fitoöstrojen içermesi sebebiyle hormon dengeleyicidir. Tarçın ise insülini dengeleyerek tatlı ihtiyacının kontrol altına alınmasını sağlar.
Detoks Çayı:
1 tatlı kaşığı kekik, 5 top karabiber, 5 karanfil, limon kaynamış su içinde demleyelim.
Kekik vücudumuzun detoksifikasyonunda en etkili bitkilerden biridir.
Tatlı İhtiyacını Gideren Çay:
2 çubuk tarçın, 1 tatlı kaşığı yeşil çay (yeşil çaya kaynar su döküp önce süzelim. Daha sonra tarçınlarla beraber kaynar su ile demleyelim)
İsteğe göre tüm tariflere bir çay kaşığı bal ilave ederek içebilirsiniz.
Önemli:
Bazı bitkiler, kullanılan ilaçlarla etkileşime girerek ilacın etkinliğini değiştirebilir. Bu sebeple çaylarınızda kullandığınız bitkiler konusunda doktorunuza danışmalısınız.
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı