Yeni bir araştırmaya göre, meyve ve sebzeler başta olmak üzere tüm bitkilerde bulunan ve doğal kimyasal bileşikler olan flavonoidlerin, yaşlanmaya bağlı olarak yitirilen akciğer fonksiyonundaki kaybı yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
Flavonoidler, polifenoller ve doğal kimyasallar sınıfında olan, bitkilere renklerini veren bileşiklerdir. Flavonoidler polen taşıyıcı hayvanların bitkiye gelmesini sağlar ve bitki hücrelerinin büyümesini düzenler.
Geçmişte yapılan sayısız araştırma beslenme yoluyla alınan flavonoidlerin insan sağlığı açısından pek çok faydasını ortaya koymuştur. Bu yararların önemli bir kısmı antioksidan özellikleri sayesindedir.
İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılmış çalışmalarda flavonoidlerin antiinflamatuar, antidiyabetik, antikanser ve nöroprotektif faydaları belirlenmiştir.
Bu yeni araştırma ise antosiyaninler olarak bilinen ve kırmızı-mavi renk grubundaki bitkilerde bulunan bir flavonoidin, sağlıklı akciğer fonksiyonunun yaşlılıkta da sürdürülebilmesine katkı yapabileceğini göstermiştir.
ABD’de John Hopkins Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmanın bulguları ABD Toraks Derneği Konferansında sunulmuştur.
Antosiyaninler Akciğer Fonksiyonundaki Kayıpları Azaltır
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hayvanlar üzerinde geçmişte yapılmış bir araştırmada, antosiyaninlerin mukus ve inflamasyonu azaltıcı etkisi gösterilmişti. Buna karşın, flavonidler ile akciğer fonksiyonu arasındaki ilişkiye dair insanlar üzerinde bir araştırma bulunmadığını belirleyen araştırma ekibi, orta yaştaki yetişkin bireylerde beslenmenin ve antosiyanin alımının akciğer fonksiyonları üzerindeki etkisini incelemeye karar vermişlerdir.
Bu amaca uygun olarak, 2002 – 2012 yılları arasında devam eden ikinci ve üçüncü Avrupa Topluluğu Solunum Sağlığı Araştırmalarından sağlanan veriler incelenmiştir. Norveç ve İngiltere’de yaşayan, yaş ortalaması 44 olan 463 yetişkine dair veriler araştırmada değerlendirilmiştir. Kişilerin araştırma başlangıcındaki ve farklı takip zamanlarındaki spirometri (solunum fonksiyonlarını ölçme) test değerleri de çalışma kapsamında incelenmiştir.
Kişilere beslenme anketleri uygulanmış, beslenmede antosiyanin alımına göre katılımcılar 4 gruba bölünmüştür. En yüksek antosiyanin tüketen ilk çeyrekteki grupla en düşük antosiyanin tüketen son çeyrekteki grup, akciğer fonksiyonlarını 3 farklı şekilde ölçen spirometre değerleri açısından kıyaslanmıştır. Antosiyanin içeren gıdaları en fazla tüketenlerin akciğer fonsiyonlarındaki azalma, antosiyanin içeren besinleri en az tüketenlere göre çok daha düşük bulunmuştur.
Buna ek olarak sigara içenler ve içmeyenlerde antosiyanin alımı da inceleme kapsamına alınmış ve flavonoidlerin sigara içenlerde bir yarar sağlamadığı belirlenmiştir.
Sonuç olarak, antosiyanin içeren gıdaların tüketiminin, hiç sigara içmemiş ya da sigarayı bırakmış kişilerin akciğer fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmelerine anlamlı katkı yaptığı, sigara kullanan kişilerde ise olumlu bir etki yaratmadığı belirlenmiştir.
Antosiyanin alımınızı arttırmak kırmızı-mavi tonlardaki aşağıda yer alan besinlerden yararlanabilirsiniz. Listede yer alamayan ama kırmızı-mavi renklerdeki tüm sebze ve meyvelerde de antosiyanin olduğunu unutmayın.
– Kırmızı, mor, mavi renklerdeki üzümler
– Patlıcan
– Karadut, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, çilek, kızılcık
– Kırmızı soğan, kırmızı turp