Yaşama gözlerimizi açtığımız andan, erkeklerde 25, kadınlarda ise 19-20 yaşına kadar devam eden boy uzama sürecinde ana belirleyici genetiğimizdir. Ailemizden aldığımız genetik özelliklerimiz boyumuzun uzamasında baş rolde olsa da, yaşamın bu periyotunda nasıl beslendiğimiz, hangi miktarda ve ne gibi egzersizler yaptığımız boy uzamasını arttırmak için oldukça etkilidir. Genetiğimize güvenip beslenmeye dikkat etmemek ve spor yapmamak da boyun kısa kalmasına neden olabilir. Bu sebeple özellikle yaşamın ilk 20 yılında sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapmak boyu uzatmanın olmazsa olmazıdır.
İnsan büyüme hormonunun (HGH) üretimini arttırmak, kemik, kıkırdak ve dokuları güçlendirerek büyümeyi ve dolayısıyla boy uzamasını teşvik eder. İnsan büyüme hormonu en çok uykuda salgılandığından, sağlıklı beslenme ve egzersize ek olarak düzenli uyumak, boy uzamasını sağlamanın önemli yollarından biridir.
Boy Uzatan Yiyecekler
Süt: Kalsiyum açısından zengin oluşuyla kemikleri güçlendirir ve boy uzamasına katkı yapar. Aynı zamanda iyi bir protein kaynağı olarak da büyümeyi hızlandırır. Büyüme çağında olan çocukların her gün 2-3 bardak süt içmesi önerilir.
Süt ürünleri: Süt tüketiminin yanı sıra peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri de beslenmede bulundurulmalıdır. Vücudun kalsiyum ve protein ihtiyacının karşılanmasına anlamlı katkı yapacağı için gelişim çağındaki çocukların beslenmesinde ihmal edilmemelidir.
Sebze ve meyveler: Vitamin, mineral ve lif depoları olan sebze ve meyveler hem sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır hem de boy uzamasına yardımcı olur. A ve C vitamini ile folik asit alımına özellikle dikkat edilmesi gereken besin öğeleridir. Havuç, brokoli, ıspanak, papaya ve tatlı patates A vitamini, turunçgiller, kivi ve çilek C vitamini ve yeşil yapraklı sebzeler folik asit alımını destekler.
Tahıllar: Tahıllar, iyi enerji kaynakları olmanın yanı sıra bitkisel protein, lif, vitaminler ile demir, magnezyum ve selenyum gibi minerallerden zengindir. Tam tahıllı makarnalar, ekmekler içerdikleri besin öğeleriyle boy uzamasına yardımcı olurlar. Yulaf ezmesi iyi bir bitkisel protein kaynağı olarak kas kütlesin arttırmaya ve yağları azaltmaya yardımcıdır. Özellikle sabah kahvaltılarında boy uzaması açısından tercih edilmesi önerilir.
Yumurta: Yumurta en iyi protein kaynaklarının başında gelmektedir. Aynı zamanda iyi bir B12 kaynağıdır. Bu özellikleriyle boy uzamasında önemli bir rolü bulunmaktadır. Çocukların bedensel gelişimleri açısından her gün en az 1 yumurta tüketmesi önerilir.
Et, tavuk, balık: Hayvansal gıdalar yeterli protein alımını sağlamak için idealdir. Kırımız etler, tavuk gibi kümes hayvanlarının etleri ile balıklar kas ve doku gelişimine yardımcı olur. Derin su balıkları D vitamini açısından zengindir. D vitamini kalsiyum emilimini arttırır ve boy uzamasını teşvik eder.
Soya ve diğer bakliyatlar: Fasulye, nohut, barbunya ve mercimek gibi bakliyatlar bitkisel protein için mükemmel besinlerdir. Özellikle soya fasulyesi hayvansal besinleri tüketmeyen ya da yetersiz tüketenlerin protein alımını desteklemekte ideal besin olarak kabul edilir. Bakliyatların haftada birkaç kez tüketilmesi boy uzamasına anlamlı katkı yapacaktır.