Brezilya fındığı, Güney Amerika coğrafyasında boyları 50 metreye ulaşıp şemsiye gibi açılan ve ömürleri 500 yılı aşan ağaçlarda yetişir. Brezilya fındığını daha önce hiç duymadıysanız ya da duymanıza rağmen hiç tüketmediyseniz, türdeşleri olan diğer yağlı tohumlardan bazı farklı özellikler taşıyan bu fındığın aşağıda yazdığım faydalarını dikkatlice okumanızı öneririm.
Brezilya Fındığı Eşsiz Selenyum Kaynağıdır
Brezilya fındığı tüm besinler arasında en çok selenyumu içerendir. Benzersiz şekilde yoğun selenyum içeren Brezilya fındığının 100 gramında 1917 μg selenyum bulunur ve bu miktar günlük alımı önerilen selenyumun % 3485’ini sağlar.
Selenyum, oksidasyonu azaltarak kalp damar hastalıkları ve kanserler başta olmak üzere pek çok hastalığın önlenmesine yardımcı olur. Bağışıklık sitemini bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı korumak için güçlendirir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda da çeşitli kanserlere ve bağışıklık yetmezliğine karşı etkisi gösterilmiştir. Meme, kolon, rektal, akciğer ve prostat kanserlerinde azalma sağladığı yönünde çalışmalar bulunmaktadır.
E ve C vitamini ile birlikte çalışarak cildi yaşlanmaya karşı korur.
Aktif olmayan T4 troid hormonunu aktif olan T3 formuna çevirerek sağlıklı troid işlevine yardımcı olur.
Testosteron düzeylerini arttırır ve sperm üretimini geliştirir.
Günlük selenyum ihtiyacının karşılanması için günde bir ya da iki brezilya fındığı yemek yeterlidir. Takviye olarak selenyum kullanmak yerine bu fındığı önerilen miktarda tüketmek çok daha doğrudur. Çünkü emilimi daha iyidir ve içeriğindeki diğer besin ögeleriyle birlikte çalışarak daha sağlıklı sonuçlar verir.
Brezilya Fındığının Diğer Faydaları
Brezilya fındığı yüksek kalorili, iyi miktarda vitamin, mineral ve antioksidan maddeler içermektedir. Amazonların ve diğer bölge halklarının yüzyıllardır temel enerji kaynağı olagelmiştir.
100 g brezilya fındığı yaklaşık 656 kalori sağlar. Yüksek kalorili içerik esas olarak yağlarından gelir. Bununla birlikte, bu yağ içeriğinin büyük bir kısmı, LDL’yi veya “kötü kolesterolü” düşüren ve HDL’yi veya “iyi kolesterol” seviyelerini arttıran palmitoleik asit (16: 1) ve oleik asit (18: 1) gibi tekli doymamış yağ asitleridir. Pek çok araştırmaya göre, tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan Akdeniz diyeti, kan yağlarının sağlıklı olmasını sağlayarak koroner damar hastalığı ve inmelerden koruma sağlamaktadır.
Brezilya fındığı iyi bir vitamin-E kaynağıdır ; 100 g fındıkta yaklaşık 7.87 mg (günlük önerilen miktarın yaklaşık % 52’si) içerir. E vitamini yağda çözünen güçlü bir antioksidandır. Dokuların ve özellikle cildi serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.
100 g brezilya fındığında yaklaşık 15 g protein bulunur. İdeal bir protein kaynağı olmamakla birlikte protein içeriği kayda değerdir. Üstelik gluten proteini içermemesi nedeniyle gluten hassasiyeti olan ya da çölyak hastaları için sağlıklı alternatiflerden biridir.
Tüm bunlara ek olarak, brezilya fındığı tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit, vitamin B-6 (piridoksin) ve folat gibi B-kompleks vitamin gruplarının mükemmel bir kaynağıdır. Bu vitaminler vücutta enerjinin oluşturulması için çalışırlar ve her birinin vücutta pek çok farklı görevi vardır. Depolanmadıkları için günlük olarak alınmaları gerekmektedir.
Selenyumun yanı sıra bakır, magnezyum ve fosfor açısından çok iyi bir kaynaktır. Ayrıca manganez, potasyum, kalsiyum, demir ve çinko gibi diğer mineralleri de içerir. Bakır hücrelerde enerji üretiminde ve protein sentezlenmesinde görev alır. Kırmızı kan hücrelerine oksijenin taşınması için gerekli olan hemoglobin yapımına yardım eder. Vücuttaki doku yenilenmesinde görevli enzimlerin yapısında bulunur. Brezilya fındığında iyi miktarda bulunan bir diğer mineral olan magnezyum eksikliğinde kas kasılmaları, kalp ritim bozuklukları, halsizlik, halüsinasyon ve zihin bulanıklığı görülebilir. Fosfor ise kemik ve diş yapısında bulunan önemli bir mineraldir.