Tüm besin gruplarından dengeli beslenmek genel sağlığı korumanın en iyi yollarından biridir. Sağlıklı protein, karbonhidrat ve yağları beslenmenize ekleyin ve rengarenk sebze ve meyvelerden yemeyi ihmal etmeyin.
Öte yandan bazı besinlerin birlikte tüketilmesi onlardan sağlayacağınız faydayı en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olmaktadır. Bazı besinleri eşleştirerek tüketmek onların vücut tarafından daha iyi emilmesini sağlar.
Bilimsel veriler ışığında birlikte tüketmeniz önerilen bazı gıda eşleştirmeleri şunlardır:
Demir ile C Vitamini:
Yapılan çalışmalar C vitamini ile birlikte alınan demirin vücutta daha iyi emildiğini göstermiştir.
Vücudunuzdan oksijeni taşıyan, bağışıklığınızı geliştiren kırmızı kan hücrelerini üretmek için demire ihtiyaç vardır. Çoğu kadın yeterince almaz ve hamilelik sırasında daha fazla demir almak özellikle önemlidir.
Demir; et ve balıkta yüksek miktarlarda ve baklagil, yeşil yapraklı sebzeler ve kurutulmuş meyveler gibi vejetaryen dostu kaynaklarda daha az miktarlarda bulunur. C vitamini için en iyi kaynaklar arasında narenciyeler, kivi, çilek, yeşil ve kırmızı biber, brokoli, lahana, karnabahar, patates ve domates bulunur.
Et ya da baklagil yemeklerinin yanına yukarıda ismi geçen sebzeleri tercih edebilirsiniz, bol limonlu salatalar tüketebilirsiniz. Kahvaltılarda ve diğer öğünlerde portakal suyu içerek öğünün demir emilimini arttırabilirsiniz.
A, D ve K Vitaminleriyle Sağlıklı Yağlar
A, D ve K vitaminleri yağda çözünür, bu nedenle bu vitaminleri içeren besinleri sağlıklı yağlarla yemek vücudunuzun onları daha verimli bir şekilde emmesine yardımcı olur.
– A vitamini kırmızı, turuncu ve yeşil yapraklı sebzelerde,
– D vitamini yağlı balıklar ve az miktarda yumurtada,
– K vitamini yeşil sebzelerinin hepsinde bulunur.
Bu gıdaları zeytinyağı, avokado, ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumlar ile eşleştirerek içeriklerindeki A, D ve K vitaminlerinden en üst düzeyde yararlanabilirsiniz.
D Vitamini ile Kalsiyum
D vitamini vücutta kalsiyumun emilmesine yardımcı olur ve böylelikle kemik ve diş sağlığını destekler. Yetersiz kalsiyum özellikle ileri yaşlarda kemik erimesi ile sonuçlanır.
D vitamininin temel kaynağı güneştir. Yağlı balıklar, et, yumurta sarısı ve karaciğer gibi besinlerde de D vitamini bulunmaktadır.
Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra dereotu, maydanoz ve roka gibi yeşilliklerde kalsiyum bulunur. Balık ile yeşil salatanın birlikte tüketilmesi d vitamini ile kalsiyumun eşleştirilmesi için açısından iyi bir ikili olur. Balığın yanındaki yeşil salataya biraz peynir eklemek salatanın kalsiyum içeriğini zenginleştirir.
Kalsiyum ile İnülin
Kalsiyumun sağlıklı dişler ve kemikler için gerekli bir mineraldir. İnülin ise bazı sebze ve meyvelerde bulunan bir lif türüdür. İnülin bağırsaklarda iyi bakterileri besleyen bir prebiyotiktir.
İnülin lifi açısından zengin gıdaları tüketmek kalsiyum emilimini arttırmaya ve kemik mineral yoğunluğunu iyileştirmeye yardımcı olur. İnülin lifini muz, sarımsak, soğan ve pırasa gibi yiyeceklerde bulabilirsiniz.
Muzlu süt içmek sütteki kalsiyumun emilimini arttıracaktır. Yoğurtlu pırasa kavurması ise yine kalsiyum ve inülin eşleştirmesine iyi bir örnektir.
Çinko ile A Vitamini
Çinko minerali ile A vitamininin birlikte alınması göz sağlığına iyi gelir. Çünkü Çinko karaciğerdeki A vitamininin retinaya taşınmasında rol alır. Retinaya gelen A vitamini melanin adlı pigmentin üretilmesine yardımcı olarak göz sağlığını korur.
Hayvansal gıdalar ve kuru baklagiller iyi çinko kaynaklarıdır. A vitamini için iyi kaynaklar olan havuç, ıspanak, lahana ve kırmızı biber ile hayvansal gıdalar ve kuru baklagiller birlikte yenerek çinko ile A vitamini eşleştirilebilir.
Yeşil Çay ile Limon
Yeşil çay, metabolizmanızı hızlandıran ve hastalıklarla mücadele eden kateşinler adlı antioksidanlar içerir. Biraz limon suyu sıkmak çaya lezzet kattığı gibi vücudun bu antioksidan bileşikleri absorbe etme yeteneği de arttırır.
Zerdeçal ile Karabiber
Zerdeçal, içinde kurkumin adı verilen bir antioksidan bileşik içerir. Bazı çalışmalarda kurkumin kilo kaybı, kolesterolü düşürme, diyabet ve kalp hastalıklarından korunma gibi sağlık yararları ile ilişkili bulunmuştur. Kurkumin, karabiberde bulunan bir bileşen olan piperin ile eşleştirilmediği sürece vücut tarafından kolayca emilemez. Bu sebeple kurkuminin biyoyararlılığını arttırmak için zerdeçal ile karabiber birlikte tüketilmelidir.