Pek çoğumuzun sebze ve meyve tüketimi oldukça düşük. Oysaki bu gruptaki gıdalardan günde en az 5 porsiyon tüketilmesi, vücudun toksinlerden arındırılması ve genel sağlığın sürdürülebilmesi için gereklidir. Buğday çimi suyu içmek içeriğindeki antioksidan maddeler ve diğer besin ögeleriyle az sebze tüketenler için iyi bir alternatif olabilir. Çünkü bir küçük bardak buğday çimi suyu içtiğinizde sebzelerden günlük olarak almanız gerekenlerin önemli bir kısmını sağlamış olursunuz.
Buğday çimi besin değerleri
Buğday çimi, sağlığınız için son derece yararlı olan güçlü besin bileşenleri ile doludur. Hatta bazıları onu süper gıdalardan biri olarak tanımlar. Buğday çimi, antioksidan, antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahiptir ve birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde rol alabilir. Buğday çiminde aşağıdaki besin bileşenleri mevcuttur.
-demir
-kalsiyum
-enzimler
-magnezyum
-çinko
-selenyum
-fitokimyasallar
-17 farklı aminoasit ve proteinler
-A, C, E, K ve B kompleks vitaminler
-klorifil
Antioksidan ve anti inflamatuar
Buğday çiminin sağlık üzerindeki olumlu etkisinin ana kaynağı tıpkı diğer bitkisel gıdalardaki gibi antioksidan özellikler taşımasıdır.
Buğday çimi, antioksidan özellikte olan A, C ve E vitaminlerinden çok zengindir. Antioksidanlar serbest radikallerin vücuttaki zararlı etkilerini azaltır. Bilimsel çalışmalara göre antioksidan maddeler yaşlanma karşıtıdır ve hatta kanserlerin önlenmesinde rol oynar. Antionsidanlar, kronik inflamasyon ile vücudun mücadele etmesine de yardımcı olur. Yine bazı çalışmalarda antioksidanların, depresyon gibi mental sağlık sorunları üzerinde etkili olduğunu gösterilmiştir.
Kanserden korunma ve tedavi
Diğer antioksidanlar gibi, buğday çimi kanseri önlemeye de yardımcı olabilir. Ayrıca geleneksel kanser tedavilerini de destekleyebilir. 2017 yılındaki bir çalışmada buğday çimlerinin ağız kanserinin büyümesini yavaşlatabileceğini görülmüştür.
Diğer çalışmalarda da benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Örneğin, 2015 yılındaki bir araştırmada, buğday ekmeğinin kolon kanserinin büyümesini yavaşlattığı ve bazı kanser hücrelerinin ölmesine neden olduğunu belirlenmiştir. Buğday çimi üzerine yapılan bir başka çalışmada kemoterapinin yan etkilerini azaltabileceği görülmüştür.
Enfeksiyonlarla Mücadele
Bazı araştırmalar, buğday çiminin bazı enfeksiyonları öldürdüğü ya da gelişimini yavaşlattığını bulmuştur. Özellikle antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlarda ya da antibiyotik alerjisi olan kişilerde buğday çiminin tedaviye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Test tüpünde gerçekleştirilen 2015 yılına ait bir çalışmada buğday çiminin antimikrobiyal özellik taşıdığı belirlenmiştir. Özellikle diş enfeksiyonları da dahil olmak üzere pek çok enfeksiyona kaynaklık eden Lactobacillus bakterisi ile mücadele ettiği ortaya çıkarılmıştır.
Mide hastalıkları ve tedavisi
Geleneksel tıpta buğday çimi karın ağrıları ve ishal gibi problemlerin çözümünde uzun bir zamandır kullanılmaktadır. Bu özellikleri muhtemelen içeriğindeki liften kaynaklıdır.
Buğday çimi gluten içermediğinden gluten intoleransı olanlarında kullanabileceği bir besin maddesidir.
Bazı araştırmalarda buğday çiminin ülseratif kolit tedavisinde yararlı olabileceği görülmüştür. Özellikle ağrının giderilmesinde rol oynamaktadır.
Diyabet önleme ve tedavisi
Araştırmalar, diyabet hastalarının buğday çiminden fayda sağlayabileceğini göstermiştir. 2014 yılında fareler üzerinde yapılmış bir çalışmada buğday çiminin insülin düzeylerini yükselttiği ve kan şekerini düşürdüğü beirilenmiştir. Buğday çiminin inflamasyon ile mücadele ederek diyabetin olası yan etkilerine karşı da etkili olabileceği düşünülmektedir.
Buğday çiminin obez bireylerde de kilo vermeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Obezite, diyabet için bir risk faktörüdür ve diyabetin yan etkilerini arttırabilir.
Riskler ve yan etkiler
Buğday çimi bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Buğday çimi yüksek lif içeriği ile kabızlığa neden olabilir. Bazılarında bulantı yapabilir. Çim, küf ve bakteri içerebilir bu yüzden tüketim öncesinde iyice yıkanmalıdır.