Bulantıya İyi Gelen Bitki Çayları

Kusma hissine neden olan bulantı, hafif düzeyde kaygı bozukluğundan çok ciddi hastalıklara kadar pek çok sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Doğru bitki çaylarının içilmesi bazı durumlarda bulantının giderilmesine yardımcı olabilir. Bitki çayları içmek genel olarak güvenli olmakla birlikte, özellikle başka ilaçların kullanımı söz konusuysa hekime danışarak tüketilmesi gerekmektedir.

Bulantının azaltılmasına yardımcı olabilen bitki çayları şunlardır:

Zencefil Çayı:

Binlerce yıldır geleneksel tıpta mide bulantısının doğal çaresi olarak kullanılagelmiştir. Yapılan bilimsel çalışmalara göre de zencefil çayı aşağıdaki tıbbi durumlarda bulantı ve kusmayı hafifletmektedir.

-sabah bulantısı,

-kemoterapi ya da cerrahi işlem kaynaklı bulantı

-bazı ilaçların neden olduğu bulantı

Bir çalışmada kemoterapi alan 600 kişiye günde 0.5/1 gram zencefil verilmiş ve plasebo grubuna göre zencefil tüketenlerde bulantı ve kusma anlamlı derecede hafiflemiştir.

2 yaşından küçük çocuklar zencefil tüketmemeli, gebeler ise günde 1 gram zencefil sınırını aşmamalıdır.

Hazır zencefil çaylarının yanı sıra kendiniz de evde zencefil çayı hazırlayabilirsiniz. Bir diş sarımsak kadar zencefili 1 su bardağı suya koyarak 10 dakika kaynatabilir ve sonrasında bal, tarçın ve limon ile lezzetlendirerek içebilirsiniz.

Papatya çayı:

Papatya çayı da geleneksel tıpta bulantı giderici olarak kullanılmaktadır. Papatyada bulunan bileşikler sindirim kaslarını gevşetir; araba, gemi, uçak vb. kaynaklı bulantı da dahil olmak üzere bulantı, kusma, gaz ve hazımsızlık durumlarında papatya şifa olarak tüketilmektedir.

Kemoterapi alan kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada papatya özünün kusma sıklığını azalttığı ortaya konmuştur. Gebe kadınlarda yapılan bir başka çalışmada da papatya özünün bulantı ve kusmaya karşı zencefilden daha etkili olduğu belirlenmiştir.

Gebelikte papatya çayı kullanmadan önce hekime danışılmalıdır çünkü gebelikte papatya çayı da dahil olmak üzere bitki çayları risk oluşturabilmektedir.

Ballı limonlu çay:

Ballı limonlu çay en keyifli çaylardan biridir. Birçok çalışmaya göre limon kokusunun mide bulantısını hafifletebileceği gösterilmiştir.

Bal, limonun asidik tadını dengeler. Ayrıca bulantıya neden olabilecek enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan antibakteriyel özellikler kazandırır çaya.

Ballı limonlu çayı evde hazırlamak çok kolaydır. Yapılması gereken sadece bir bardak sıcak suya 2 çay kaşığı limon suyu ve 2 çay kaşığı bal ekleyerek karıştırmak.

Nane Çayı:

Nane çayı sakinleştirici etkiye sahiptir, bulantı, ishal ve şişkinlik gibi sindirim sistemi sorunlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmıştır. Bir çalışmaya göre nanenin ameliyat sonrası mide bulantısını kontrol etmeye yardımcı olduğu belirlenmiştir.

Marketlerde rahatlıkla bulabileceğiniz hazır nane çaylarını tüketebilirsiniz.

Rezene Çayı:

Rezene çok uzun yıllardır mide ağrıları, ishal ve kabızlık da dahil olmak üzere sindirim sistemi şikayetlerinin hafifletilmesinde kullanılmıştır.

Bilimsel çalışmalarla da bu yararlarından bazıları ispatlanmıştır. Örneğin bir çalışmaya göre adet öncesi 30 mg rezene kapsülü alan kadınların bulantı şikayetleri azalmıştır.

160 kişiyle yapılan bir başka çalışmada ise günde bir bardak rezene çayı içmenin sindirim sağlığını olumlu etkilediği, ameliyat sonrası bağırsakların düzene girmesine yardımcı olduğu belirlenmiştir.

Rezene çayı yapmak için 2 çay kaşığı rezene tohumunu ezerek 1 bardak sıcak suya ekleyin. 5-10 dakika demleyip, süzerek için.