Çikolatanın faydalarına ilişkin pek çok bilimsel veri bulunmaktadır. Örneğin; bir çalışmada hamilelik döneminde çikolata yemenin anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişimini olumlu etkileyebileceği, bir başka araştırmada ise her gün çikolata tüketiminin inme ve kalp hastalıkları riskini azaltabileceği gösterilmişti. Yeni bir araştırma ile çikolata yemeyi sevenlere müjdeli bir haber daha geldi. Buna göre haftada en az bir kez çikolata yemek zihinsel işlevi arttırabilir.
Bugüne kadar çikolata ya da kakao tüketiminin beyin fonksiyonlarına anlık etkisine bakan çalışmalar yapılmıştı. Bu çalışmada ise ilk kez çikolatanın uzun vadede zihni nasıl etkilediğine bakıldı.
ABD Maine Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya yaşları 23-98 arasında, demans hastası olmayan 968 kişi dahil edildi. Araştırmada kişilere 30 yıl süresince çikolata tüketimleri de dahil olmak üzere beslenme alışkanlıklarına ilişkin anketler uygulandı ve değerlendirildi. Anketlerde, kişilere çikolatayı ne sıklıkta tükettikleri soruldu ve şu seçeneklerden birini işaretlemeleri istendi. Hiç, nadiren, haftada 1, haftada 2-4 kez, haftada 5-6 kez, haftanın her günü 1 ya da daha fazla…
Anketlerin yanı sıra kişilere bir dizi zihinsel testler de uygulandı. Katılımcılar, görsel- mekansal bellek (nesneler arasında mekansal ilişkileri anlama ve hatırlama yeteneği), çalışma belleği (yeni ve mevcut bilgileri işleme yeteneği), sözel bellek (kelimeleri ya da dil ile ilgili diğer faktörleri hatırlama yeteneği), tarama ve izleme (belirli nesnelere odaklanmak yeteneği) testlerine tabi tutuldular. Sonuçlara göre, haftada en az bir kez çikolata tüketen kişilerin, hiç ya da nadiren çikolata tüketenlere kıyasla tüm bellek testlerinde daha başarılı olduğu belirlendi. Araştırmayı etkileyebilecek diğer faktörler; yaş, cinsiyet, eğitim, kan basıncı, kolesterol düzeyi, kan glikoz düzeyi, alkol ve toplam kalori alımı göz önünde bulundurulduğunda çalışma belleği dışında tüm bulgular aynı kaldı.
Kakaoda bulunan flavanollerin, beyne kan akışını iyileştirmesi ve yine çikolatada bulunan az miktardaki kafeinin dikkati arttırması sebebiyle sonuçların şaşırtıcı olmadığını belirten araştırmacılar, bir başka dikkat çekici sonucu daha paylaştılar. Daha önceki çalışmalarda yüksek miktarda flavanol içeren bitter çikolatanın faydaları ortaya çıkarılmışken, kendi çalışmalarında tespit ettikleri olumlu bulguların sadece bitter çikolata ile sınırlı olmadığını, sütlü ve beyaz çikolata tüketenlerde de benzer sonuçlar elde ettiklerini belirttiler.
Çikolatanın yüksek miktarda yağ ve şeker içeriği sebebiyle fazlaca tüketilmesi durumunda kilo almaya, diyabete, kalp hastalıklarına ve diğer hastalıklara yol açabileceğini unutmadan, haftada birkaç kez ve az miktarlarda olmak koşuluyla güvenle çikolata yiyebilirsiniz. Araştırma sonuçlarına göre hangi türünü tükettiğiniz çok önemli gözükmese de kakao oranı yüksek, şeker oranı az olan bitter çikolataları tercih etmenizi öneririm.