Çörekotu Yağının Faydaları

Çörek otu ya da bilimsel adıyla nigella sativa antik çağlardan bu yana geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılagelmiştir. Hz. Muhammed ise bir hadisinde şöyle demiştir: “Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki çörek otunda onun için bir deva bulmasın”.

Günümüzde hala alternatif tıpla ilgilenenlerin şifa amaçlı kullandığı favori besinlerden biridir çörek otu. Diğer yandan modern tıbbın da dikkatini çekmeyi başarmıştır ve hakkında yüzlerce bilimsel çalışma bulunmaktadır. Bu bilimsel çalışmalarla pek çok hastalığın önlenmesinde ya da tedavisinde çörek otunun ve yağının faydalı olabileceği belirlenmiştir ve çörek otunun yüzyıllardır bilenen faydaları bu bilimsel çalışmalarla da doğrulanmıştır.

Çörek otunun vücutta şu farkamolojik özellikleri taşıdığına ilişkin veriler mevcuttur:

  1. Analjezik (ağrı kesici)
  2. Anti-bakteriyel
  3. Anti-ülser
  4. Anti-inflamatuar
  5. Antihistaminik
  6. Anti-kanser
  7. Anti-kolinerjik
  8. Anti-mantar
  9. Anti-hipertansif
  10. Antioksidan
  11. Antispazmodik
  12. Antiviral
  13. Bronkodilatör
  14. Glukoneogenez inhibitörü (anti-diyabetik)
  15. Hepatoprotektif (karaciğeri koruma)
  16. Hipotansif
  17. İnsülin duyarlılaştırıcı
  18. İnterferon uyarıcı
  19. Lökotrien antagonisti
  20. Böbrek koruyucu
  21. Tümör nekroz faktörü alfa inhibitörü

Çörekotu Yağının Faydaları nelerdir?

Kansere karşı koruma sağlar: Çörek otunda bulunan fitokimyasallar kansere karşı etkilidir. Hırvat bilim insanlarının fareler üzerinde yürüttüğü bir çalışmada çörek otu yağında bulunan iki fitokimyasalın (timokinon ve timohidrokinon) kanserli hücreleri %52 küçülttüğü belirlenmiştir.

Karaciğer sağlığını olumlu etkiler: Vücudumuza giren birçok toksin safra yağları içinde depolanır ve karaciğer safra yağlarını sindirirken bu toksinlerden zarar görür. Çok fazla antibiyotik ve diğer ilaçları kullanan kişilerin karaciğeri vücuttaki kimyasal maddeleri atmak için daha fazla çalışmak zorunda kalır ve bu da karaciğeri yıpratır. Yeni bir araştırmaya göre çörek otu yağının vücudu toksinlerden koruduğu ve vücuda zararlı etkilerini azalttığı belirlenmiştir.

Kilo vermeye yardımcı olabilir: Çörek otunun faydaları arasında kilo vermeye yardımcı olma özelliği de bulunmaktadır. Çörek otunun iştahı kontrol altına alarak, glikoz düzeylerini dengeleyerek, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak ve kan yağlarını düzenleyerek kilo alımını tetikleyen unsurları elimine edebileceğine dair veriler bulunmaktadır.

Kan basıncını düşürür: Hipertansiyon hastaları üzerinde yapılan bir çalışmaya göre sekiz hafta süreyle her gün düzenli kullanılan çörek otu yağının tansiyon düşürücü etkisi bulunmaktadır.

Diyabete iyi gelir: Fareler üzerinde yapılmış bir araştırmada çörek otu yağı verilenler hayvanlarda tip 1 diyabetin gelişiminin önlendiği belirlenmiştir. Ayrıca karaciğer hücrelerinde insülin duyarlılığını arttırarak tip 2 diyabetin de önlenmesine yardımcı olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Sindirimi düzenler: Çörek otu yağını sindirim sistemi rahatsızlıklarında şifa olarak ilk kullanan kişi tıp biliminin atası olarak kabul edilen Hipokrat’tır. Çörek otu gaz giderici özelliğinin yanı sıra şişkinlik ve mide kramplarına karşı da etkilidir. Hassas bağırsak sendromu olan kişilerde de antispazmodik etkisi sebebiyle fayda sağlayabileceğine ilişkin bilimsel kanıtlar bulunmaktadır.

Saçlara iyi gelir: Kleopatranın saçlarını güzelleştirmek için çörek otu yağından faydalandığı bilinmektedir. Nitekim çörek otu yağının saçları güçlendirmede, daha hızlı uzamasında rolü olduğu ve dökülmeleri önlediği de bilinmektedir. Çörek otunun anti bakteriyel özelliklerinin saç köklerini güçlendirdiği ve anti inflamatuar özellikleri sayesinde kafa derisinde pullanmayı önlediği düşünülmektedir.