Tüketilen magnezyumun alının D vitamin takviyelerini optimize ettiğine ilişkin yeni bir araştırma verisi ortaya kondu.
Vücudumuz karmaşık bir organizma ve farklı vitaminlerin vücudumuzu sağlıklı tutmak için nasıl bir etkileşim içinde olduklarını hala tam olarak bilemiyoruz. D vitamini üzerine yapılan çalışmalar ile bu vitamin pek çok sağlık sorununun iyileştirilmesinde giderek artan bir oranda önem kazansa da bu yeni araştırma D vitamininin vücuttaki etkinliğini daha yüksek kılmak için magnezyum düzeylerinin de kontrol edilmesi gerektiğine dair kanıtlar sunmaktadır.
İnsanların D vitaminini sentezleme şekli kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Çünkü biliyoruz ki bazı insanlar yüksek dozda D vitamini kullansalar da D vitamini düzeylerini arttıramazlar. Bu çalışmada ise uygun magnezyum düzeylerinin, insanların D vitamini takviyelerinden en iyi şekilde yararlanmalarına katkı sağladığı belirlenmiştir.
Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nin Aralık sayısında yayınlanan ve Vanderbilt-Ingram Kanser Merkezi araştırmacıları tarafından yürütülen bu randomize çalışmada; magnezyumun D vitamini düzeyi yetersiz olan insanlarda bunu yükselttiği ve yüksek düzeyde D vitamini olanlarda ise bunu düşürdüğü gösterilmiştir.
Araştırma Neden Önemli
D vitamini düzeylerinin korunması pek çok sağlık sorunu açısından önem arz eder. Uygun D vitamini düzeyleri kolorektal kanser riskinin azaltılması, kemik sağlığının daha iyi olması, iltihabın azaltılması ve uygun bağışıklık fonksiyonuyla bağlantılıdır. Diğer yandan “Prevalence of Vitamin D Deficiency and Associated Factors in Turkey” araştırmasına göre Türkiye’de 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği görülüyor. Doktorlar D vitamini eksikliği yaşayanların D vitamini takviyesi almasını tavsiye ediyor, ancak insanların çok büyük bir çoğunluğunun yeterli magnezyum almadığı ve vücutlarında yeterli düzeyde magnezyum bulunmadığı düşünülmektedir.
Normal D Vitamini Düzeyleri Nedir?
25(OH)D düzeyi;
20 ng/mL’den düşük ise D vitamini eksikliği,
21 ile 29 ng/mL arasında ise D vitamini yetersizliği,
30 ng/mL’den yüksek ise yeterli düzey (tercih edilen aralık 40-60 ng/mL),
ve 150 ng/mL’den yüksek ise D vitamini intoksikasyonu olarak kabul edilmektedir ve çeşitli sağlık sorunları ile ilişkili olduğu bilinmektedir.
Güneşe maruz kalma D vitamini üretimini tekiklerken çoğu insan için bu yeterli olamamaktadır. Bu nedenle beslenme takviyeleri yoluyla D vitamini alımı önerilir.
Magnezyum ne işe yarar ve hangi besinlerde bulunur?
Magnezyum; vücutta protein sentezine, kas ve sinir fonksiyonlarının, kan şekerinin ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan bir mineraldir. Ayrıca kemiklerin düzgün gelişmesine yardımcı olur. Vücutta bulunan magnezyumun yarıdan fazlası kemiklerde bulunur ve kalan magnezyum ise büyük çoğunlukla yumuşak dokulardadır. Kandaki normal magnezyum konsantrasyonları litre başına 0.75 ile 0.95 milimol arasında değişmektedir. Magnezyum, yeşil yapraklı sebzelerde, kuru baklagillerde, yağlı tohumlar ve çekirdeklerde, tam tahıllarda ve takviye edilmiş gıdalarda bulunur.