Yeni bir araştırmaya göre D vitamini takviyeleri, soğuk algınlığı ve grip de dahil olmak üzere akut solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlıyor. D vitamini ya da “güneş ışığı” vitamini akciğerlerdeki antimikrobiyal peptitlerin (bir tür doğal antibiyotik) seviyelerini arttırarak, vücudu solunum yolu hastalıklarına karşı koruduğu düşünülüyor. Bu araştırma, D vitamininin kemik ve kas sağlığının ötesinde de yararları olduğuna dair güçlü sağlıyor.
Londra Kraliçe Mary Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada İngiltere, ABD, Japonya, Hindistan, Afganistan, Belçika, Kanada, İtalya ve Avustralya da dahil olmak üzere 14 ülkede daha önce yapılmış olan 25 klinik araştırmanın verileri birleştirilerek yeniden analiz edildi. Toplamda 11.000 katılımcının verilerinden oluşan bu 25 araştırmanın bazıları D vitamininin solunum yolu hastalıklarına karşı koruma sağladığı, bazıları ise hiçbir etkisinin olmadığı şeklinde sonuçlar vermişti.
Bu çalışmaları birleştiren bu yeni araştırmada ise D vitamininin solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağladığı net bir şekilde ortaya kondu. Geçmiş çalışmaların bazılarında bu sonuca ulaşılamamasının sebebi ise D vitamini düzeyleri çok düşük olan ve D vitamini takviyelerini günlük ya da haftalık olarak değil de daha geniş aralıklarla alan kişiler üzerinde yapılmış olması olarak açıklandı.
D vitamini dünya genelinde eksikliğine sık rastlanan vitaminlerden biridir. Özellikle yeterli güneş ışığı almayan ülkeler bu sorunu aşabilmek ve kemik sağlığını koruyabilmek için D vitamini katkılı gıdalar üretiyor. D vitamininin bu yeni belirlenmiş faydası ile D vitamini eklenmiş gıdaların daha da artması ve çeşitlenmesi bekleniyor.
Ana kaynağı güneş olan D vitamininin, akciğerlerdeki antimikrobiyal peptitlerin (doğal antibiyotik benzeri maddeler) seviyesini artırarak solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağladığı düşünülüyor. Çalışmanın sonuçları, D vitamininin seviyesinin en düşük olduğu kış ve ilkbahar aylarında grip ve soğuk algınlığı hastalıklarındaki artış ile uyum gösteriyor. D vitamininin genellikle solunum yolu virüsleriyle tetiklenen astım ataklarına karşı da nasıl koruma sağladığını bu veriler açıklıyor.
D vitamini düzeyleri 25 nanomol/litre altındaki kişilerin günlük ya da haftalık D vitamini takviyesi almasıyla soğuk algınlığı ve grip riskleri %25 azalıyor. Daha yüksek seviyelerde D vitamini olan kişilerde ise riskin %10 kadar azaldığı belirtiliyor.
Grip ve soğuk algınlığı gibi akut üst solunum yolu enfeksiyonları dünya genelinde en yaygın görülen hastalıklar. Bu hastalıklar sebebiyle işe ya da okula gidememe sorunu önemli bir verim kaybı. Diğer yandan zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonları dünya genelinde her yıl 2.5 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olmaya devam ediyor. Akut solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunmada D vitamini takviyesinin düşük maliyetli ve güvenilir bir yöntem olabileceği düşünülüyor.