Stres yaşamımız boyunca karşılaştığımız tehlikelere, belirsizliklere ve değişime karşı vücudumuzun verdiği hormonal bir reaksiyondur. Günlük hayatımızda kaçınılmaz olarak stres ile karşı karşıya kalırız. Belli düzeylerde kaldığı ve iyi yönetildiği sürece stresin faydalı olduğunu söylemek mümkündür. Bununla birlikte, çok fazla stres sağlığımız üzerinde bazı istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Devam eden yüksek stres seviyeleri, kilo almamıza, vücudumuzda iltihaplanmanın artmasına ve hatta kalp hastalıkları da dahil olmak üzere kronik hastalıklar için riskimizin artmasına neden olabilir.
Stres yönetiminde düzenli egzersiz ve kaliteli uykunun yanı sıra beslenmenin vazgeçilemez bir öneme sahip olduğu çeşitli araştırmalarda gösterilmiştir. Nitekim yeni bir araştırma daha beslenmenin stresi azaltmadaki olumlu etkisini gözler önüne serdi. Çalışmayı yürüten bilim insanları daha fazla meyve ve sebze yemenin daha düşük stres seviyelerine yol açabileceğini buldu.
Araştırmanın Bulguları
Clinical Nutrition’da yayınlanan yeni bir araştırma, meyve ve sebze alımının algılanan stres seviyeleri ile nasıl bir ilişkisi olduğunu görmek için Avustralya’da yaşayan 8.600’den fazla kişiden alınan verilere baktı. Çalışmaya katılanların ortalama yaşı 47 idi ve yaklaşık % 50’si kadındı.
Araştırmacılar, sebze ve meyve alım miktarını ve algılanan stres seviyelerini belirlemek için anketler kullandılar.
En yüksek meyve ve sebze alımına sahip gruptakiler 470 gram (yaklaşık altı porsiyon), 230 gram (üç porsiyon) veya daha az meyve ve sebze yiyenlere göre % 10 daha düşük stres düzeyine sahipti. Dünya Sağlık Örgütü’nün her gün en az 400 gram veya beş porsiyon meyve ve sebze tüketilmesini önerdiğini bir referans olarak buraya not düşelim.
Değerlendirme ve Sonuç
Araştırmanın bulguları, stresin azaltılması için meyve ve sebzeler açısından zengin beslenmenin faydalarını ortaya koyması bakımında oldukça önemlidir.
Vücuttaki iltihaplanma ve oksidatif stresin, stres ve kaygı düzeylerinin yükselmesinde ve ruh halinin bozulmasında etkili olduğu uzun zamandır bilinmektedir.
Araştırma, sebze ve meyvelerdeki hangi besin ögelerinin bu faydayı sağladığını açıklamıyor fakat biliyoruz ki, meyve ve sebzeler vücuttaki iltihaplanmayı ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilecek vitaminler, mineraller, flavonoidler ve karotenoidler gibi besin ögeleri ile doludur. O yüzden, sebze ve meyvelerin stresi azaltmasındaki rolüne şaşırmamak gerekir.
Uzun vadeli ve yönetilmeyen stres, kalp hastalığı, diyabet, obezite, depresyon ve anksiyete gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Bu nedenle, zihinsel sağlık sorunlarını önlemenin ya da en azından hafifletmenin yollarından biri olarak sebze ve meyve tüketimimizi arttırmalıyız.
Siz de beslenmenizde buna dikkat edin ve sebze ve meyvelerden olabildiğince fazla bir şekilde yararlanın. Sebze ve meyve tüketiminizden maksimum faydayı sağlayabilmeniz için çeşitliliğin çok önemli olduğunu, her bir sebze ve meyvenin farklı şekillerde vücudunuza yararlı olduğunu hesaba katarak rengârenk sebze ve meyveleri öğünlerinizde bulundurun.
Sebze ve meyvelerden yeterince yemenin, ruh halinizden ömrünüzü uzatmaya kadar sağlığınızla ilgili her şeyi iyileştirebileceğini unutmayın.
Sonuç olarak, herkes stresi farklı şekillerde ve farklı zamanlarda yaşasa da, bol meyve ve sebze içeren besleyici bir beslenme düzenini tutarlı bir şekilde sürdürerek stres yönetimini daha başarılı bir şekilde yapabilir.