Demir Takviyesi Kadınların Egzersiz Performanısını Arttırıyor

Melbourne Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir çalışamaya göre demir takviyesi alan kadınların egzersiz porformanslarında anlamlı iyileşme kaydedilmiştir. Beslenme Dergisi’nde (Journal of Nutrition) yayınlanan çalışmada, daha önce konuyla ilgili yapılan küçük çaplı çalışmaların sonuçları meta-analiz yöntemiyle bir araya getirilmiş ve demir takviyesinin spor performansı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmacılara göre demir takviyesi alan kadınlarda %100’e varan performans artışları görülmüştür.  Demir takviyesi alan kadınlar, daha düşük kalp atış hızı ile daha verimli bir egzersiz süreci geçirmişlerdir.

Özellikle araştırma başlangıcında anemisi olup  profesyonel sporla uğraşan (örn. atletler) kadınlarda demir takviyesinin büyük faydası görülmüştür. Araştırmacılar, kadın atletlerin uyguladıkları beslenme programları ve aşırı egzersizin yarattığı enflamasyon sebebiyle demir eksikliği yaşadıklarını, bu kişilere düzenli olarak demir taraması yapılması ve demir takviyesi verilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir.

Başka çalışmalara göre de demir verilen kadınların iş verimliliklerinde artış görülmüştür.

Zayıflamak isteyen ya da sağlıklı yaşam adına pek çok kadın düzenli spor yapıyor. Spor yaparken kendinizi yeteri kadar güçlü ve istekli bulamıyorsanız ya da arzu ettiğiniz performansı kaydedemiyorsanız bunun nedeni demir eksikliği anemisi olabilir.  Kanınızdaki demiri ölçtürerek eğer gerekiyorsa demir takviyesi almanız işe yarayabilir.  İş verimliliğinizi arttırmak için de demir seviyelerinizi ölçtürmeniz doğru olacaktır.

Demir takviyeleri yanı sıra beslenmenizde de demir kaynaklı gıdalara daha geniş yer vererek demir eksikliğine çözüm arayabilirsiniz.  Hayvansal gıdalardaki demir (heme demir olarak ifade edilir) bitkisel kaynaklı demire (heme olmana demir) vücut tarafından daha iyi emilir(%37 – %4). Bu yüzden özellikle et tüketiminizin yeterli olmasına özen gösterin. Demir emilimini arttırmak için yanında C vitamini kaynağı olan besinler tüketin. Örneğin et yemeği yanında portakal suyu içmek gibi. Ayrıca yulaf ezmesi, mercimek, kuru baklagiller, ıspanak, domates, patates, erik, kayısı ve pancar iyi bitkisel demir kaynaklarıdır.