Detoks ve bitkisel destekler

RAMAZAN AYI BİR BAKIMA MANEVİ VE FİZYOLOJİK DETOKS DEDİK….

Peki Detoks yaparken bitkisel destek alınabilir mi ?

Öncelikle detoks nedir ? Detoks yaparken vücudumuz nasıl çalışır?

Detoks vücudumuzda oluşan oksidatif strese bağlı olarak artan toksinlerin vücuttan atımını ve arındırılmasını sağlamak anlamı taşır. Bu aynı zamanda dışarıdan , yaşadığımız ekosistem içersinden de aldığımız dış kaynaklı toksinleri de içerebilir. Vücudumuzun temizlenmesini sağlayan sistem karaciğerimizdir. Karaciğer ne kadar sağlıklı ise vücuttaki toksinlerin atılması da o kadar kolay olur. Hatta kullandığımız ilaçların bile karaciğerden metabolize olması da bunun farklı bir şekilde anlatımıdır.İdrar, ter,dışkı , nefes (solunum sistemi) vücudumuzdan toksin atma yollarıdır.

Toksinlerin vücudumuzda artması da bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bağışıklık sisteminin düşmesi ise birçok hastalığa davetiye çıkartır. Aynı obezite gibi.

Peki vücudumuzun karşılaştığı dış etkili toksin kaynakları neler; Sigara dumanı, Alkol , bilinçsiz kullanılan ilaçlar, aşırı katkı maddesi içeren ürün kullanımı, tarımsal ilaçlar, besin allerjenleri, hava kirliliği, egzos gazı, radyasyon önemli toksin kaynaklarıdır.

Detoks ihtiyacı maruz kaldığımız iç ve dış kaynaklı toksinlerin yetersiz ve dengesiz beslenme ve hareketsizlik ile birleşerek vücudumuzda gösterdiği etkiler sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Etkili bir detoks programının ardından doğru beslenmeyle devam ederseniz ve bunu belirli aralıklarla detoks yaparak desteklerseniz sağlıklı incelmek ve hastalıklara karşı korunmak ,bağışıklık sisteminizi güçlendirmek çok zor olmayacaktır. Yılda 1 ay süre ile uygulanan ramazan süresi de nefis detoksu ve fizyolojik detoks için çok uygun bir dönem.

Detoks programları yapılırken vücudunuzda besinlerin oluşturduğu asit dengesi ve alkali dengesi göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle sebzelerin suları ve tükettiğiniz potasyum alkali etki göstererek bu dengede önemli bir rol alır. Bunun dışında protein kaynakları,tatlılar, kahve, şarküteri ürünleri, asidik etki yaratır bu sebeple detoks programlarında tercih edilmez.

Sebze ve meyve yemeyen kişiler, su içmeyen, gazlı içecekleri, alkolü, şekeri ve kafeini yoğun tüketenler , kilo vermekte zorlanan toksinlerin etkisiyle metabolizması yavaşlamış kişiler, stres faktörü yüksek yoğun çalışanlar B vitaminlerini yeterli alamayan kişiler ve sık seyahat edenler, ödem,gaz,şişkinlik, kabızlık şikayeti olanlar , sedanter yaşam sürenler MUTLAKA YILDA 2DEFA BİR UZMAN KONTROLÜNDE DETOKS PROGRAMI YAPMALI VEYA AŞAĞIDA BELİRTTİĞİM KONULARA DİKKAT ETMELİLER.

Etkili bir detoks programı yapabilmek için özellikle şu noktalara dikkat etmeliyiz: Doğal beslenme programı (organik ürünlere yönelme) , sebze meyveler ve bunların sularına yer verilmeli, probiyotik ürünler , kefir ,prebiyotik yoğurtlar kullanılmalı, kurubaklagiller ve tam tahıllar yulaf gibi karbonhidrat kaynakları kullanılmalı, balık protein kaynağı olarak mutlaka bulunmalıdır, yağlı tohumlar, çiğ fındık, badem ceviz tüketilmeli, bol su içilmeli, alkol,kafein,şeker, doymuş yağ kullanmamalıyız. Egzersiz masaj ve sauna yapmaya gayret gösterilmeli, mümkünse oksijenden zengin bir alanda detoks uygulanmaya gayret edilmelidir…..E vitamini, Selenyum, coenzimQ10, Kalsiyum,magnezyum, çinko ve D vitamini ve Deve dikeni (milk thistle), Enginar hapları,Üzüm çekirdeği ekstresi gibi içeriğinde detoks yapan bitkisel karışım olan ürünler doktorunuz ve diyetisyeninizin yönlendirmesi ile ne dozda nasıl kullanılağına veya hangilerinin kullanılacağına karar verilmeli.

Detoks programlarında kullanılması uygun bitkisel destekler:
Zencefil, zerdeçal, keten tohumu karışımları bulundurun. Guarana, Yeşil çay, Kereviz, Hindibağ ,Mate ,Turunç gibi bitkileri detoks programlarınızda kullanmaya çalışın.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı