Kalp hastalıklarına karşı kadınların erkeklere göre avantaj sağladığı östrojen döneminin bittiği dönemdir menapoz dönemi. Bel çevresinde oluşmaya başlayan yağlanmanın (menapoz kemeri) hızlandığı metabolizmanın biraz daha yavaşladığı dönemdir . Ancak yaşamında doğal bir sürecidir. Menopozdaki temel değişiklik kadınlık hormonu olan östrojenin yumurtlamanın durması sonucu azalmasıdır.Böylece kadında ateş basma,terleme,çarpıntı, uykusuzluk,ruhsal sarsıntı, sinirlilik en başta görülen belirtiler arasındadır.
Bu dönemde karşımıza çıkan en önemli sorun kemiklerde kalsiyum çekilmesine bağlı olan gizli kemik kırlmalarıdır. Osteoporoz oluşur. Dolayısıyla bu dönemde günlük 1500 mg kalsiyum tüketimi önerilmektedir.
En iyi kaynak peynir, yoğurt gibi süt ürünleri. Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, kurutulmuş meyveler, susam, fındık, pekmez gibi ürünler iyi kalsiyum kaynaklarıdır.
Menopozda östrojen düzeyinin azalması ile kalp hastalığı riski artar ve yüksek kan basıncı görülür, kalp-damar sistemi hastalıklarında %60’a varan artışlar görülmektedir.
Demir eksikliği riski azalır. Magnezyum tüketimi vücutta kalsiyum kullanımını destekleyerek osteoporoz oluşma riskini azaltır.
Metabolizmanın yavaşladığı bu dönemde farklı hastalıklara da davetiye çıkarmamak için kilo kontrolümüzü sağlamamız büyük önem taşır.
Günde 6 öğün tüketmeye çalışın. Doymamış yağlardan zengin ceviz ve badem tüketimizi kemik ve kan yağlarını korumak için dikkatle tüketin. Fiziksel aktivitenizi arttırı çünkü aynı miktar beslenmeyi aynı sedanter yaşam ile devam ettirirseniz kilo almamanız kaçınılmaz olur. Alkol tüketiminizi kontrol altına alın.Vücut ağırlığınızı korumak için besin seçiminizi ve yaşam şeklinizi düzenleyin.Vücut ağırlığınızın düzenlenmesi için mutlaka bir diyetisyene başvurun.
Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı