Dışkıda Sindirilememiş Gıdaların Varlığı Ne Anlama Gelir?

Dışkıda sindirilememiş gıdaların olması genellikle endişelenmenize neden olacak bir durum değildir. Çünkü vücut yüksek lifli ya da sert kabuklu yiyecekleri tamamen parçalayamaz. Dolayısıyla bu gıdalar sindirim sistemi boyunca sindirilmeden ve değişime uğramadan geçebilir.

Dışkıdaki sindirilememiş gıdalar bağırsak hareketlerinde değişim, kilo kaybı ya da ishal gibi durumlarla birlikte oluştuysa burada altta yatan tıbbi nedenler araştırılmalı ve uygun tedaviler alınmalıdır.

Dışkıda sindirilemeyen Gıdaların Olası Nedenleri

Endişelenmeyi gerektirmeyecek ve beslenme ile ilişkili nedenler şunlardır:

Yüksek Lifli Gıdaların Tüketimi: Lifler, bitkisel gıdalarda bulunan ve tam olarak sindirilemeyen besin bileşikleridir. Lif içeriği zengin olan gıdalar tüketildiğinde bunların dışkıda görülmesi çok normaldir çünkü bu sert maddelerin vücutta sindirimi gerçekleştirilemez.

Lifler ayrıca dışkıya hacim katarak, bağırsak duvarlarının dışkıyı daha hızlı hareket ettirmesini ve sindirim sisteminden daha hızlı geçirmesini sağlar. Gıdaların sindirim sisteminden bu hızlı geçişi sindirilmemiş gıda miktarında artışa neden olur.

Diğer gıdalara göre sindirimi ve tamamen parçalanması daha zor olan besinler şunlardır:

—Bakliyatlar, tohumlar ve çekirdekler, bezelye, mısır, havuç, bazı tahıllar, sebze ve meyvelerin kabukları

Çok Hızlı Yemek: Dışkıda sindirilememiş gıdaların görünmesinin bir başka nedeni çok hızlı yemektir. Birçok kişi çok hızlı bir şekilde ve genellikle tam çiğnemeden besinleri tüketir. Hızlı yemek sindirim sistemini de daha hızlı hareket etmeye zorlar ve bu durumda da besinler tam parçalanamadan sindirim sisteminden geçer.

Daha yavaş ve daha iyi çiğneyerek hızlı yemeden kaynaklı bu sorunun ortadan kaldırılması kolaylıkla sağlanır.

Tıbbi Nedenler

Dışkıda sindirilememiş gıdaların en sık görülen nedeni lifli gıdalar olmakla birlikte bunun altında yatan tıbbi bir neden de olabilir. Kişide ishal ve karın ağrısı gibi belirtilerle birlikte dışkıda sindirilememiş gıdaların varlığı söz konusuysa aşağıdaki sağlık sorunları açısından değerlendirilmelidir.

Crohn hastalığı: Sindirim sisteminde iltihaplanmaya, şiddetli ishal, karın ağrısı ve malnütrisyona neden olabilen inflamatuar bağırsak hastalığıdır.

Çölyak hastalığı: Buğday, arpa ve diğer bazı tahıllardaki gluten adlı proteinin sindirilemediği bir otoimmun bozukluktur.

Pankreas yetmezliği: Yiyecekleri parçalamaya yarayan pankreas enzimlerinin yoksunluğunda oluşan durumdur.

Laktoz intoleransı: Sütte bulunan laktoz, bazı kişiler tarafından sindirilemez ve bu kişilerin yaşadığı bu duruma laktoz intoleransı denir.

İrritable Bağırsak Sendromu (IBS): Hassas bağırsak sendromu olarak da bilinen hastalık kalın bağırsağı etkiler. Şişkinlik, ağrı, ishal ya da kabızlığa neden olabilir.

Hangi Durumlarda Doktora Gitmeli?

Dışkısında çok fazla sindirilememiş gıda olduğunu fark edenler, eğer çok fazla lifli gıda tükettiklerinde ya da hızlı yediklerinde bu durumla karşılaştılarsa endişelenmelerini gerektirecek bir durum yoktur.  Fakat aşağıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı ile birlikte sindirilememiş gıda sorunu yaşandıysa doktora danışma ihmal edilmemelidir.

— açıklanamayan kilo kaybı

— dışkıda kan

— bağırsak hareketlerinde değişiklikler

— bağırsaklarda kontrol kaybı

— kronik ishal

— kalıcı karın ağrısı ve kramplar

— kalıcı şişkinlik hissi ve gaz