El İle Porsiyon Hesaplaması ve Kilo Kontrolü

Yeterli beslenme, besinlerden gün içerisinde yaktığınız kadar kalori almanız demektir. Bu kişiden kişiye, yaşa, cinsiyete ve boya vb. göre değişir. Pratik yaşamda bunu hesaplamak ve yaşamınıza adapte etmek pek kolay gözükmese de, daha önce “Diyetten İllallah” kitabımda paylaştığım ve şimdi sizlere tekrar size sunacağım yöntemle bunu uygulamanız çok kolaylaşacak. Kibrit kutusu, bardak, çanak, kap ölçüsü ve gramajlardan yorulanlar yazımızı dikkatle okumaya devam etsinler.

Kalori hesabı veya tartım yapmadan görsel değerlendirme ile kendi ihtiyacınızı rahatlıkla belirleyebilecek ve kilonuzu kontrol altında tutabileceksiniz. Vücudunuzun bir parçası olan eliniz sizin ölçü biriminiz olacak. Elinizin farklı şekilleri veya bölümleri size porsiyon hesaplamalarında rehberlik edecek.

Besin gruplarının el ölçüsü ile pratik hesabı:

Et grubu: Elinizin ayası kadar

Sebzeler: yumruğunuz kadar

Taneli meyveler: avucunuz kadar

Bütün meyveler: yumruğunuz kadar

Tahıllar: avucunuz kadar  (tam tahıllı ekmek: elinizin ayası kadar)

Baklagiller: avucunuz kadar

Süt ve yoğurt: yumruğunuz kadar

Peynir ve yumurta: yarım el ayanız kadar

Yağ: baş parmağınız kadar (yaklaşık 1 yemek kaşığı)

Yağlı tohum: avucunuz kadar

Şuan, yanınızda farklı insanlar varken okuyorsanız, hemen elinizle yukarıdaki şekillerden herhangi birini yapın ve diğer kişilerle olan farkı görün istiyorum. Bu kıyaslamalardaki ölçüleriniz diğerlerinden daha büyük ya da küçük çıkacaktır. Bu da sizin o kişiye göre daha az ya da daha çok yemek tüketmeniz gerektiği anlamına gelir.

Bu yöntemle pratik ve gerçekçi hedefler belirleyecek, ihtiyacınız kadar yani yeterli beslenmeyi başaracak ve yaşam boyu sürdürülebilir bir kilo kontrolü sağlayacaksınız.

Yukarıdaki el ölçüsü ile porsiyon hesaplama temel bilgileri ile genel olarak porsiyon hesaplamayı anladığınızı düşünüyorum ancak bu temel ölçüler bazı gıdalar için kafa karışıklığına neden olabilir. Bu sebeple, her bir besin grubu için daha detaylandırılmış el ile porsiyon hesaplama bilgilerini aşağıda bulabilirsiniz.

Besinlere göre el ile porsiyon ölçü miktarları:

ET GRUBU:

Dana bonfile, hindi (derisiz), organik tavuk (derisiz), tavşan derisiz, ördek derisiz, yağı ayrılmış kuzu eti: 1 elinizin ayası büyüklüğü ve kalınlığı kadar

Büyük Balıklar:  1 elinizin ayası büyüklüğü ve kalınlığı kadar

Küçük Balıklar: 2 elinizin ayası büyüklüğü ve kalınlığı kadar

Kalamar, ıstakoz, karides, kuru etler, pastırma: 1 avucunuz kadar

Yumurta: El ayanızın yarısı kadar  – (yaklaşık 1 yumurta)

SÜT ÜRÜNLERİ:

Günlük süt, probiyotik yoğurt, ayran, kefir: 1 yumruğunuz kadar bardak

Peynir:  ½ elinizin ayası kadar

SEBZELER:

Roka, acı biber, brokoli, lahana, havuç, karnabahar, kereviz, kereviz sapı, hindiba, radika, salatalık, rezene, nane, dereotu, tere otu, marul, kıvırcık, her çeşit mantar, kırmızı soğan, beyaz soğan, taze soğan, sarımsak, bezelye, ıspanak, domates, enginar, kuşkonmaz, bakla, kırmızı pancar, bürüksel lahanası, patlıcan, bal kabağı, kabak, pırasa, taze fasulye, kırmızı lahana, yer elması, ege otları, taze börülce: 1 yumruğunuz kadar

MEYVELER:

Elma, greyfurt, kivi, limon,  portakal, şeftali, armut, ananas, mango, mandalina, pomelo, ayva, Trabzon hurması, kavun, karpuz, nektarin, muz vb.: 1 yumruğunuz kadar

Kayısı, dutsu meyveler ( yaban mersini, böğürtlen, frambuaz, çilek vb.), siyah üzüm, kuş üzümü, yeşil üzüm, kiraz, vişne, erik çeşitleri, incir, yeni dünya, nar gibi taneli meyveler: 1 avucunuz kadar

Kuru incir, kuru erik, kuru kayısı, kuru üzüm vb. gibi kurutulmuş meyveler: ½ avucunuz kadar

YAĞLAR VE YAĞLI TOHUMLAR:

Badem, fındık, ceviz, yerfıstığı, antepfıstığı, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, avokado, zeytin vb.: 1 avucunuz kadar

Günlük yağ tüketimleriniz içerisinde yer alacak güzel tercihler olacaktır. Kaymak ve tereyağı çocukluk dönemi için önemlidir. İlerleyen yaşlarda tüketim sıklığını azaltın.

Soğuk sıkma zeytinyağı, susam veya yağı, keten tohumu veya yağı: başparmağınızın yarısı kadar (1 tatlı kaşığı)

TAHILLAR (ekmek değişimi içindedir):

Tam buğday unu, tam çavdar unu, kinoa, yulaf, esmer pirinç, tam buğdaylı ekmek, tam buğdaylı makarna, bulgur, aşurelik buğday, darı, arpa, çavdar, kahverengi pirinç: 1 avucunuz kadar (pişmiş olarak)

Patates, yer elması, mısır gibi nişastalı sebzeler (ekmek yerine geçen besinler) : 1 avucunuz kadar

Ekmek: 1 elinizin ayası büyüklüğü ve kalınlığı kadar

BAKLAGİLLER ( ekmek değişimi olarak düşünülecek):

Nohut, kuru fasulye, kuru börülce, barbunya, siyah fasulye, yeşil mercimek, sarı mercimek, siyah mercimek, yeşil mercimek, maş fasulyesi vb.: 1 avucunuz kadar

El Porsiyonları ile Günlük Örnek Beslenme Planı:

Kahvaltı:

1/2 el ayası peynir

1/2 el ayası yumurta

1 yumruk domates, salatalık, biber

2 el ayası tam tahıllı ekmek

1 çay kaşığı bal,

Çay

Öğle yemeği:

1 el ayası ızgara bonfile

2 yumruk yeşil salata

1 yumruk yoğurt

1 el ayası tam tahıllı ekmek

Ara Öğün:

1 yumruk elma

1 avuç çiğ badem

Akşam yemeği

2 yumruk ıspanak kavurma

2 avuç yeşil mercimekli bulgur pilavı

1 yumruk cacık