Emzirme döneminde beslenme

Minik meleğinizi kucağınıza aldıktan sonra ona hayatı boyunca vereceğiniz en büyük hediye doğduğu anda vereceğiniz kolostrum ve en az 6 ay süre ile sadece anne sütü ile emzirmek olacaktır. Bu sebeple bu dönemde hormonlarınızın etkisi ile sütünüz gelebilir ancak gelen sütün kalitesi sizin beslenme şeklinizden etkilenecektir. Bu durumda hamilelik döneminde dikkat ettiğiniz sağlıklı beslenme ilkelerine bu dönemde de devam etmelisiniz. Süt veriminin artması için çevreden gelen tatlı ye, tahin ye, baklava börek ye tavsiyeleri biraz havada kalan tavsiyelerdir, en nihayetinde biliniyor ki bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenip günde de 3 lt sıvı almanız süt verimi açısından yeterlidir.

Süt verimini arttıran bazı çaylar, çemen, bulgur, tavuk suyuna şehriye çorbası öğünlerinize eklenebilir.

Anneler süt üretebilmek için hamilelik boyunca depo edilen yağlarından faydalanırlar ve günlük süt üretimleri için 150 kalori kendi depolarından harcarlar dolayısıyla bu durum doğal bir zayıflama süreci oluşturur. Normal harcadığınız enerji üzerine 300-500 kalori ekstra almanız süt veriminiz ve sizin sağlığını için yeterli olacaktır. 1 ml süt üretimi içi 7 kalori harcanır.

Süt veriminiz açısından bebeğiniz istedikçe emzirin. Bebeğiniz emzirme seanslarında uyuyorsa daha sık emmek isteyecektir bu sizi ( bebeğim obur mu? veya sütüm yetersiz mi ? sorularını aklınıza getirip telaşlandırmasın. Her emzirme seansında bir bardak, yani 200-250 ml.su için. Sütün sık aralıklarla sağılmasının süt üretimini daha olumlu etkilediği bilinmektedir.. Günde 2.5-3 litreye yakın sıvı almaya dikkat edin. İhtiyaç hissettikçe, yeterince su, bitki çayları, meyve suyu, ayran, komposto gibi sıvılar tüketin. Kompostoyu şekerli yapmanıza gerek yok. Meyvenin kendi şekeri yeterli olacaktır.

Hamilelik döneminde mutlaka 1 multi vitamin desteği alınmalı hatta kan demir seviyenize göre demir kullanılmalıdır. Emzirme döneminde de bu aldığınız mult ivitamin tabletine bir süre devam edin. Ancak aldığınız bu vitamin tabletine güvenerek besinlerinizi azaltmamalısınız. Ağız yolu ile aldığınız pek çok gıda veya gıda olmayanlar anne sütüne geçer. Bu sebeple aldığınız alkol, sigara, veya ilaç tüketimlerini kesin. İlaç tüketmeniz gerekirse anne sütüne geçtiği için doktorunuza mutlaka danışarak alın.

Tükettiğiniz gıdalardan bazıları bebeğinize gaz yapabilir veya bebeğinizin alerjisi olması sebebiyle gaz oluşturabilir. Hiçbir gıdayı bebeğinize gaz yapar korkusuyla kısıtlamayın. Bebeğiniz zaten gazını çıkartacaktır. Ancak bunun yanında tükettiğiniz gıdada bulunan vitaminlerden de yararlanacaktır. Tükettiğiniz bir gıda bebeğinizi ciddi boyutta rahatsız ettiyse o nokta da bu besinden bir süre uzak durabilirsiniz. İlk 3 ay sonrası zaten miniğiniz bu dünyaya adapte olacak ve gaz problemleri azalacaktır. Bebeğiniz kolik bebek değilse bu söylediklerimi rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Kolik bebeklerde annelerin biraz daha dikkatli olması besinleri gaz yapma derecesine göre tüketmesini öneririm. Kalsiyumun yeterli alınması, annenin kemik sağlığı için önemlidir. Kadınlardaki osteoporoz riski unutulmamalıdır.D vitamini anne sütünde yeterli değildir. Bebeğe yapılan takviyeye rağmen, güneşli havalarda her gün 15-20 dakika açık havaya çıkarmak, bu vitaminin sentezi için faydalı olur. Tatlı yemek isterseniz, sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Tükettiğiniz bitki çayları da süte geçtiği için dikkat edilmeli bebeğinizi düşünerek hareket etmelisiniz.

Benim şahsi tecrübelerim biricik meleğim Duru’mu emzirirken süt verimini arttırdığını düşündüğüm gıdalar: soğan, ısırgan otu çayı , rezene çayı, çemen, balık, şehriyeli çorba tavuk suyu, malt, humana (stil tea ) dir.

Emzirme döneminde kilo vermek için acele etmeyin.

Günde 300- 500 kalori ek yapılması hem süt veriminizi etkilemez hem de sizin kilo kaybetmeye başlamanızı sağlar. Sevgili anneler ezbere beslenme programı yapmayın mutlaka kilo vermek için altı ay sadece anne sütü verdikten sonra kalan kilo kaybı için bir beslenme uzmanına danışın.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı