En Çok C Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

Askorbik asit olarak da bilinen C vitamininin vücutta birçok önemli görevi bulunmaktadır. Özellikle enfeksiyonların önlenmesine ve hastalıklarla mücadeleye yardımcı olan bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için olmazsa olmazdır.

Genel olarak meyveler ve sebzeler en çok C vitamini içeren gıdalardır. Eğer günlük beslenmenizde yeterince sebze ve meyve tüketiyorsanız günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.

C vitamini vücutta depolanamadığı için günlük olarak alınması gerekmektedir. Suda çözünen bir vitamindir ve fazlası vücuttan idrar yoluyla atılmaktadır.

Günlük ne kadar C vitamini almalıyım?

Genel olarak günlük önerilen C vitamini alımları şöyledir:

Erkekler 90mg

Kadınlar 75mg

Gebeler 85mg

Emzirme dönemi 125mg

Sigara içenler hangi grupta olursa olsun tüketimine 35mg eklemelidir.

Bazı bilimsel yayınlarda da günlük ideal C vitamini alımı 200mg olarak tanımlanmıştır.

En iyi C vitamini kaynakları şunlardır:

Guava, 1 su bardağı, çiğ 377mg

Tatlı kırmızı biber, 1 su bardağı, çiğ 190mg

Domates suyu, 1 su bardağı, konserve 170mg

Portakal suyu, 1 su bardağı 124mg

Tatlı yeşil biber, 1 su bardağı 120mg

Portakal, 1 büyük meyve 97mg

Papaya, 1 küçük meyve 95mg

Pembe greyfurt suyu, 1 su bardağı 93mg

Brokoli, 1 su bardağı, çiğ 81mg

Ananas, 1 su bardağı, çiğ 78mg

Patates, 1 büyük, çiğ 72mg

Brüksel lahanası, 1 su bardağı, çiğ 74mg

Kivi, 1 meyve 64mg

Mango, 1 su bardağı, çiğ 60mg

Kavun, 1 su bardağı 57mg

Karnabahar, 1 su bardağı, çiğ 51mg

Limon, 1 meyve 44mg

Pişirmek C vitaminini etkiler mi?

Evet, C vitamini pişirme işlemine karşı dayanıksızdır ve pişen gıdalardaki C vitamini değerleri azalır. Bu nedenle C vitamini içeren besinleri mümkünse çiğ olarak tüketmek gerekmektedir. Pişirme sırasında C vitamini kaybını azaltmak için buharda ya da mikrodalgada pişirilmesi önerilir.

C vitamini neden önemlidir?

C vitamini en güçlü antioksidanlardan biridir. Vücudu, hücrelerde hasarlara neden olan serbest radikallerden korur. Serbest radikaller hücrelerde ve DNA da hasarlara neden olarak kanserler de dahil olmak üzere hastalıklara neden olabilir.

C vitamini aynı zamanda neredeyse tüm vücut dokularında kilit rol oynar. C vitamini olmadan vücut kolajen üretemez, kolajen aşağıdakilerin yapım ve onarımında görev alan bir proteindir.

-kemikler

-eklemler

-cilt

-sindirim sistemi dokuları

C vitamini; virüslere, bakterilere ve diğer patojenlere karşı bağışıklık sistemi aracılığıyla vücudu korur. Yapılan çalışmalarda düşük C vitamini düzeylerinin bağışıklık sistemi ve diğer hastalıklarla ilgili sorunlara yol açtığını göstermektedir.

C vitamini eksikliği aşağıdaki sağlık sorunlarına yol açabilir;

-eklem ağrıları

-diş eti kanamaları

-yorgunluk

-yaraların geç iyileşmesi

-depresyon

-diş kaybı

C vitamini kalp sağlığını korur

Bazı araştırmalarda C vitamininin kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. C vitamini alım düzeyleri yüksek kişilerin kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskleri azalmaktadır.

C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir

C vitamini, vücudu soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele etmesine yardımcı olabilecek bağışıklık arttırıcı bir etkiye sahiptir. Bir çalışmada c vitamininin zatürreyi önlemeye yardımcı olduğu ve tetanoz tedavisini desteklediği belirlenmiştir. Hayvanlar üzerine yapılan bir çalışmada gribe neden olan enflamasyonu azaltmada rol oynadığı görülmüştür.

C vitamini bazı kanser türlerinde riski azaltabilir

C vitamini bir antioksidan olarak serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve bu da kanser gibi bazı hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

C vitamini ile kanser bağlantısını araştıran çalışmalarda net sonuçlar elde edilemese de, bazı beyin tümörlerinde ve akciğer kanserinde yüksek C vitamini alımının riski azalttığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

C vitamini yüksek tansiyonu düşürebilir

Hem insanlar hem de hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda C vitamini takviyesinin yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

C vitamini ürik asit düzeylerini düşürebilir

Kanda yüksek ürik asit düzeyleri eklemlerde ağrılara, gut hastalığına neden olabilmektedir.  Bazı çalışmalarda C vitamininin kanda ürik asit seviyelerini azalttığı ve gut hastalığına bağlı ataklara karşı koruma sağladığı belirlenmiştir.

C vitamini demir emilimini arttırır

Demir vücutta önemli görevleri olan bir mineraldir fakat eksikliğine çocuklar ve kadınlarda sıklıkla rastlanmaktadır. C vitamini özellikle emilimi düşük olan bitkisel kaynaklı demirin vücutta emilimini arttırır. Bu sayede gıdalardaki demirden daha çok yararlanılmış olur.