En iyi protein kaynağı kategorisinde Oscar’ı almış tek besin

YUMURTA

Yumurta doğada bulunan mucize gıdalardan bir tanesi. Hakkında olumlu, olumsuz çok yazılar veya konuşmalar oluyor. Ama benim protein kaynaklı besinler sıralamamda en üst noktada. Tabii bilimsel veriler de buna paralel.

Yumurta her zaman kolaylıkla bulunabilecek, ucuz ve kaliteli besin.

Ister kahvaltı, ister yemek olarak çok değişik şekillerde kolayca pişirilebilen pratik ve vitaminlerle yüklü bir besin kaynağıdır.

Protein kalitesine ilişkin bilimsel cetvellerde biyolojik değer ve net protein kullanımı açısından yumurta; süt, sığır eti, peynir altı suyu ve soyayı geçip OSKAR almıştır.

Pekala, yumurta’nın nesi iyi? Nasıl tüketmeli ? 

Dokuz temel amino asit içermesinin yanı sıra gözler, beyin ve aslında kalp sağlığınız açısından olumlu etkisi olan vitamin ve besin ögeleri içerir. En iyi kolin kaynaklarından biridir. Sağlıklı beslenme prosedüründe yer alması gereken önemli bir besin ögesidir.

Kolin, kardiyovasküler ve beyinle ilgili fonksiyonlar ile hücre zarınızın sağlığı için gereklidir.

Fosfotidilkolin fosfolipidin önemli bir öğesidir. Yeterli fosfatidikolin olmazsa karaciğer de hem yağ hem kolestrol birikir. Nüansı fark ettiniz mi?

 

KARACİĞER VE KOLESTEROL SAĞLIĞI AÇISINDAN YUMURTA 

İnsanlar kolesterolden korktukları için yumurta tüketiminden kaçınırlar, fakat yumurta sarısındaki kolin aslında karaciğerdeki kolestrol ve yağ birikimini önlemeye yardımcı olur. Hiç kolesterol tüketmeyen bireylerin kan kolesterol parametreleri karaciğer üretime geçtiği için yükselmeye başlar.

En iyi kolin kaynakları yumurta sarısı ve sığır kara ciğeridir. Bir büyük boy yumurtada125 mg kolin vardır.

Kolin ve betain metionin metabolizmasının önemli iki ögesidir. Bu da kalp sağlığı açısından çok büyük önem taşıyan homosistein düzeylerinizin düşmesi için gerekli metabolit oluşmasını etkiler. Homosisteinin önemini daha once bir yazımda anlatmıştım.

Birçok beslenme uzmanı Avrupa Ülkeleri ve Amerika da fosfotidil kolini karaciğer hastalıklarının tedavisinde ve desteklemek amacıyla kullanırlar.

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN YUMURTA

Fasfatidikolin ayrıca vücuttaki en temel nörotransmitterlerden biri olan asetilkolin sentezi için de gereklidir. Asetilkolin hafıza ve zihin fonksiyonlarında etkili. Bazı verilerde beyindeki uygun asetilkolin seviyesi Alzheimer da dahil olmak üzere bazı beyin fonksiyonlarını etkileyen hastalıklara karşı koruyucu olduğuna yönelik anlamlı veriler bulunmuş. Öyleyse yumurta ve balık beyin için çok önemli iki gıda diyebiliriz.

 

 

SAĞLIKLI GÖZLER İÇİN YUMURTA

Yumurtada aynı zamanda yaşlılığa bağlı maküler dejenerasyonun için engellenmesi için gerekli lutein ve zeaksantin bulunuyor. Lutein ve zeaksantin doğada her zaman bir arada bulunuyor. Sebzeler ve meyvelerde de bol miktarda bulunuyorlar. Bu iki karotenidin ölçümü beraber yapılıyor. Ve bir yumurtada 215 mcg bulunuyor.

Karotenoidlerle ilgili geçen gün verdiğim bilgilerde yağların yardımıyla ve biraz ısı yardımı ile daha aktif görev yaptıklarını belirtmiştim. Şimdi ufak bir ip ucu vereceğim dikkatle okumaya devam edin. Yumurtada bulunan her besin ögesinin bioyararlılığı yüksek, sebzelerdeki daha düşük. Karotenler ısı ve yağ ile aktifleşiyor. Ispanak güçlü bir karoten kaynağı, yumurta da öyle . Dolayısıyla ıspanaklı yumurta göz sağlığınız açısından çok zengin bir yemek çeşidi.

Vejeteryanlık benim dünyamda yok demiştim. B12 ve başka vitaminlerin faydalarından vücudumu mahrum etmek istemem. Ama vejeteryan bireyler için ufak bir noktaya değinmek isterim. Eğer kırmızı et tüketmiyorsanız B12 vitaminini çok düşük seviyelerde alıyorsunuzdur. O nokta da yumurta size kaliteli bir kaynak olacak. Mutlaka beslenme programınıza ekleyin.

Bu saydığımız besin ögeleri dışında büyük bir yumurtada riboflavin (b2 vitamini), b12 vitamini, selenyum sulfur vardır.

Sonuç olarak yumurta faydalı bir besin. Faydalı olan her besini beslenmemizde kullanalım ancak miktarları abartmadan. Her gün yumurta beyazı, haftada 3-4 defa sarısını katarak tüketmek kahvaltı veya ana yemek menüsünde bulundurmak sizin yaratıcılığınıza ve arzunuza kalmış…

Sonuç olarak OSKAR GOES TO“YUMURTA”

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı