En sevdiğim kebap, kestane kebap!

Yeni nesil için kestane, kış aylarında sokak satıcılarına denk gelinince ancak ulaşılabilen kıymetli bir meyve. Oysa çok değil bundan 15-20 sene öncesinde ev eğlencelerinin vazgeçilmeziydi. Sanırım teknolojiye kurban verdiğimiz yiyeceklerden o da. Evet, alakasız gibi görünse de sanırım bütün suç teknolojinin. Nasıl mı?

Çocukluğumda şimdiki doğalgazlı evler yoktu. O günlerde odun –kömür sobalı sıcacık evlerimiz vardı.Soba üzerinde çaylar demlenir, kestaneler pişirilir ve Dallas dizisi eşliğinde afiyetle yenilir ve içilirdi. Ne zaman ki doğalgaz ve kalorifer geldi ve sobalar eskiciye verildi işte o zaman kestane ile olan ilişkimiz azaldı.

Bugün ilk işim kestane alıp eski günleri biraz modernize ederek yad etmek olacak. Kestaneleri çizip,fırında pişireceğim. Soba üstünde pişen kestaneler kadar olmasa da ona yakın bir lezzet yakalayacağımı biliyorum. Hem bu yolla kızım Duru’nun ne zaman sokakta bir kestaneci görsek “Alalım, Anneeeee” demesinin önüne de geçebilirim belki…

Kestane alıp yemenin duygusal yönünü bir yana bırakıp biraz da faydalarından bahsedelim.

100 gram kestane 200 kaloridir. Yağlı tohumlar olarak tanımladığımız fındık, badem ve cevizden en az yarı yarıya daha düşük kalorilidir kestane. Bunun nedeni kestanedeki yağ oranının yağlı tohumlardan çok daha az olmasıdır. Bu demek değil ki bunlar yerine kestane tüketelim. Çünkü kestanenin kalorisi çoğunlukla karbonhidrat içeriğindendir ki bu hem daha çabuk acıkmaya neden olur hem de yağlı tohumlardaki yağların vücudumuza sağladığı faydalardan yoksundur. Bunlara alternatif olamasa da pek çok atıştırmalık üründen hem daha düşük kalorili hem de çok daha besleyicidir.

100 g kestane tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılayabilirsiniz. Özellikle kış aylarında bağışıklığımız için 7 den 70 e herkesin bolca C vitamini tüketmesi gerektiği düşünüldüğünde yeterli C vitamini alımı için kestane tüketmek iyi bir seçenek olacaktır. C vitamini aynı zamanda iyi bir antioksidandır ve oksidatif stres ile baş etmenizde size yardımcı olan vitaminlerden biridir.

Kestane, C vitamini dışında B grubu vitaminlerce de zengin bir besindir. Genellikle et ve süt ürünlerinde bolca görülen B grubu vitaminlerin kestanede iyi miktarda bulunması onu benzerlerinden farlı kılar. Et ve süt ürünleri tüketmeyen kişiler(veganlara) kestane tüketerek B grubu vitaminleri eksikliklerini kısmen de olsa azaltmış olurlar.

Kestane potasyum,magnezyum ve bakır başta olmak üzere sağlığınız için gerekli olan pek çok minerali içeriğinde bulundurur. Protein, besin lifi ve az miktarda da olsa sağlığınız için faydalı olan yağ içerir. Daha önce de söylediğim gibi kestane besleyici özelliğiyle aklınıza gelebilecek pek çok atıştırmalıktan daha iyi bir seçenektir.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı