ENGİNAR
Pek sevilen bir sebze değil kendisi. Neden mi, temizlenmesi zor biraz. Ancak Fransızlar kolayını bulmuşlar. Enginarın sapı çöpü her yerini yiyorlar…
Etli kısım her ne kadar esas kısım olarak adlandırılsa da bitkinin kalbi’dir. Zaten enginar kalbi olarak satılır ve sunulur. Veriler aslında karaciğeri besleyen besin ögelerinin yaprak ve sap kısımlarında daha yoğun olduğunu göstermektedir.
Enginar karaciğeri temizleyen bir besindir. Karaciğer sağlığı ya da detoksifikasyon için özel hazırlanmış bir takviye ürün kullanıyorsanız içeriğine baktığınızda enginar özü veya milkthistle kullanılarak yapıldığını görebilirsiniz. Ayrıca daha önceden de belirttiğim E vitamin takviyesi de KC sağlığınız için önemli. Oral kontraseptif kullanan bayanlar bu tür beslenme takviyesi alacaksa ilaç etkileşimi olabileceği için dikkat etmeliler.
KC koruyucu olan öge aslında slymarindir. Enginar bu madde açısından zengindir.Aynı zamanda sindirim sistemi enzimlerinin de aktivasyonunda etkilidir.
Orta boy bir enginar yaklaşık 72 mg magnezyum, 425 mg potasyum, folat, lutein ve zeaksantin içerir. 6.5 gr. lif bulunur. Bir orta boy enginar sadece 60 kaloridir.
Ben enginarı bazen yemek şeklinde bazen de çerez gibi yemeyi seviyorum. Enginarı tv seyrederken veya bir film izlerken pop corn veya cips yerine tercih ediyorum . işte Fransız’ların da favori tüketim şekli olan enginar tarifi…
Veee Karaciğer koruyucu dalında OSCAR goes to ENGİNAR….
Haşlanmış Enginar:
4adet enginar.
Enginarları pişirmek için büyük bir tencere sıcak su ( içine tuz ve yağ koymayın lütfen)
Enginarları, yapraklarını ayıklamadan, bütün halde iyice yıkadıktan sonra, kaynar suyla dolu büyük bir tencerenin içerisinde 20 dakika, enginarlar yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu çorbalarınızda kullanabilirsiniz dökmeyin.
Enginarları tabaklara koyup çöplerini de atacağım bir tabak alıp yanına da vinegret sos ekleyerek düşük kalori ile sağlıklı atıştırmalık yapıyorum. Buna kızım Duru ‘da bayılıyor.