Kırmızı et ve kümes hayvanlarının etleri insan sağlığı için zararlı bakteriler içerebilir. Bu nedenle bazı insanlar etleri pişirmeden, dondurmadan veya marine etmeden önce yıkayarak bakterilerden kurtulmak için onları yıkamayı tercih eder. Birçok gıdayı suyla temizlemek doğru bir uygulama olsa da etleri yıkama işlemi gereksizdir ve hatta bazı sağlık risklerini beraberinde getirebilir.
Etleri yıkamak bakterileri öldürmeyeceği gibi bu bakterilerin mutfağınızda yayılmasına ve diğer gıdalara bulaşmasına neden olabilir.
Eti pişirmeden önce neden yıkamanızın önerilmediğini anlamak için yazımızı okumaya devam edin.
Pişirmeden önce eti yıkamalı mısınız?
Genel olarak söylemek gerekirse ellerimizi, vücudumuzu ve giysilerimizi yıkamak bakterilerden kurtulmanın yararlı bir yoludur. Örneğin, gün boyunca biriken bakterilerden kurtulmak için elleri düzenli olarak yıkamak hastalıklardan korunmamız için gereklidir.
Bu tavsiye aynı zamanda bazı gıdalar, örneğin taze sebzeler ve meyveler için de geçerlidir. Bu yiyeceklerin yüzeylerinde kir ve bakteri olabilir. Bu nedenle sebze ve meyveleri soğuk sudan geçirmek bunları temizlemeye ve yemeye hazır hale getirmeye yardımcı olacaktır.
Etlerin, bakteri içeren sularını etten temizlemeye çalışmak, bu bakterilerin mutfak tezgahlarına, gereçlerine ve diğer yiyeceklere bulaşmasına neden olabilir. Bu şekilde bulaşmaya çapraz kontaminasyon denir. Bu risk nedeniyle de etlerin yıkanması önerilmez.
Çiğ et ve kümes hayvanlarının sularında en yaygın olarak bulunan bakteri türleri Campylobacter ve Salmonella’dır.
Bu bakterilerle çapraz kontaminasyonun ne zaman meydana geldiğini fark etmek her zaman mümkün değildir ve temizlenmesi zordur. Çapraz kontaminasyon, bakterilerin vücuda girmesine ve gıda zehirlenmesi gibi hastalıklara neden olabilir.
Çiğ et ve kümes hayvanlarından bazı bakterileri birkaç kez yıkayarak bile çıkarmak zordur.
Bazı insanlar eti pişirmeden önce tuzlu suda bekletir, ancak bunun gıda güvenliği üzerinde bir etkisi yoktur. Yine de uygulanacaksa, tuzlu suda bekletme işlemi buzdolabında gerçekleştirilmedir.
Kırmızı etleri ve kümes hayvanlarını yüksek sıcaklıkta pişirmek ve iyi pişmiş olarak tüketmek tüm bakterileri öldürmenin en sağlıklı yöntemidir.
Dondurmadan önce etleri yıkamalı mısınız?
Dondurmadan önce etin yıkanması gerekmez. Bunu yapmak, çapraz bulaşma riskini pişirmeden önce olduğu gibi artırabilir. Etleri tekrar çözüldükten sonra pişirmek zaten tüm bakterileri öldürür.
Derin dondurucuda ve doğru sürelerde sakladığınızda etteki bakteriler uykuda kalır ve çoğalamaz.
Eti çözdürdükten sonra var olan bakteriler tekrar aktif hale geçebilir. Bu nedenle, çözüldükten sonra eti hızlı bir şekilde pişirmek ve yemek en sağlıklı yoldur.
Riskler
Et ve kümes hayvanlarının yıkanmasındaki ana risk çapraz kontaminasyondur. Et ve kümes hayvanlarında bulunan bakteriler vücuda girmeleri durumunda enfeksiyona neden olabilir.
Bu bakterilerin neden olacağı enfeksiyonların en yaygın belirtileri şunlardır:
- Kanlı ishal
- Karın ağrısı
- Ateş
- Baş ağrıları
- Mide bulantısı
- Kusma
Bu belirtiler genellikle 3–6 gün süresince devam eder.
Bazı durumlarda, özellikle Salmonella enfeksiyonları ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve kişiler hastanede tedavi almak zorunda kalabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar ve 5 yaşın altındaki çocuklarda acil müdahale ihtiyacı daha fazla görülür.